Ruben Onstein en Gökhan Dilsiz studeerden beiden afgelopen zomer af aan de TU als civiel ingenieur. Vorige week vielen ze in de prijzen tijdens de Betondag.
Op de Betondag, een activiteit van de Betonvereniging in Gouda, ontvingen twee jonge Delftse ingenieurs een onderscheiding. De uitreiking van de ENCI studieprijzen vond op 21 november in Rotterdam plaats.
Ir. Ruben Onstein ontving de tweede prijs in de categorie universiteit voor zijn afstudeerwerk aan de zaterdag geopende stadsbrug ‘De Oversteek’ bij Nijmegen, gemaakt door BAM. Onstein berekende de interne belasting van de slanke brugbogen en de invloed daarvan op de momenten en normaalkrachten. Hij concludeerde dat de veelgebruikte ‘ingenieursformule’ de belasting veelal te hoog inschat. De eerste prijs ging naar ir. Jeroen Hendriks (TU/e) die onderzoek deed naar ‘de invloed van scheurvorming door verhinderde vervormingen op het draagvermogen van vrijdragende vloeren in staalvezelbeton’.
Ir. Gökhan Dilsiz kreeg de innovatieprijs voor zijn onderzoek naar geavanceerd vezelversterkt beton (Engineered Cementitious Composite of ECC) als deklaag voor stalen bruggen. In het verleden bleek bij gebitumeerd staal als gevolg van metaalmoeheid loslating van het wegdek op te treden wat een ernstig gevaar vormt voor de verkeersveiligheid. Dan werd de schade meestal gerepareerd met een laag gewapend beton. Maar het succes daarvan blijkt erg afhankelijk van de uitvoering, en daardoor wisselend. Dilsiz stelt in zijn studie dat vezelversterkt beton, ook wel buigbaar beton genoemd, beter bestand is tegen de cyclische belasting van de passerende voertuigen en daardoor een beter alternatief is.
De ENCI studieprijs ontving dit jaar 22 inzendingen over cement of beton van studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen. Tien daarvan werden genomineerd voor een onderscheiding op de betondag. Alle nominaties zijn in een keurige nominatie samengevat.
Zie ook Levensduurverlenging met buigzaam beton, door Gökhan Dilsiz
Nominaties ENCI studieprijs 2013
Comments are closed.