Campus

De werkelijkheid in een model

Wetenschappers zijn dol op modellen. Ze beantwoorden belangrijke vragen als ‘hoe zit dat’, ‘hoe werkt dat’ en ‘hoe moet dat’. Museum Boerhaave in Leiden toont vanaf morgen een enorme collectie modellen die de inventiviteit tonen van onderzoekers en onderwijzers in verleden en heden.

Wetenschappers zijn dol op modellen. Ze beantwoorden belangrijke vragen als ‘hoe zit dat’, ‘hoe werkt dat’ en ‘hoe moet dat’. Museum Boerhaave in Leiden toont vanaf morgen een enorme collectie modellen die de inventiviteit tonen van onderzoekers en onderwijzers in verleden en heden.

Zo kunnen bezoekers van de tentoonstelling ‘Topmodellen in onderzoek en onderwijs’ Pinokkio bewonderen, de eerste kinderbotsdummie ooit. TNO ontwikkelde deze inmiddels wat gehavende pop in 1975 om de gevolgen van een autobotsing op kinderen te onderzoeken.

Pinokkio is niet het enige nepkind op de tentoonstelling. Er is ook een levensecht babymodel uit 1900, waaraan meisjes op de huishoudschool konden voelen waar in het hoofd de fontanel zit. Blinde kinderen bevoelden op hun beurt miniatuurbeesten om een idee te krijgen hoe een nijlpaard of dromedaris eruit zag.

Modellen kunnen ook heel goed worden gebruikt om ingewikkelde materie zichtbaar en daardoor duidelijk te maken. Zo bracht een astronomisch model in 1600 de beweging van de zon, de maan en de aarde terug tot enkele bewegende messing ringen.

Een ander mooi model dat museum Boerhaave laat zien, is een tafelplanetarium in een kist uit de jaren tachtig van de achttiende eeuw. Met dit compacte planetarium konden wetenschappers een modelmatige weergave geven van hemelse fenomenen als zons- en maansverduisteringen.

‘Topmodellen in onderzoek en onderwijs’ is een erg gevarieerde tentoonstelling. Er is een manshoog model van de hersenen uit 1900, een albasten miniatuur van de scheve Toren van Pisa, dat helaas nooit heeft kunnen verduidelijken hoe het kan dat de toren blijft staan. Gelukkig hoeven niet alle modellen iets uit te leggen of te verklaren. Kleine stoomtreintjes, een antiek poppenhuis en kunstige flessenscheepjes zijn er vooral om te bewonderen.

Saskia Bonger

‘Topmodellen in onderzoek en onderwijs’ loopt tot 25 september 2005.

www.museumboerhaave.nl

Zo kunnen bezoekers van de tentoonstelling ‘Topmodellen in onderzoek en onderwijs’ Pinokkio bewonderen, de eerste kinderbotsdummie ooit. TNO ontwikkelde deze inmiddels wat gehavende pop in 1975 om de gevolgen van een autobotsing op kinderen te onderzoeken.Pinokkio is niet het enige nepkind op de tentoonstelling. Er is ook een levensecht babymodel uit 1900, waaraan meisjes op de huishoudschool konden voelen waar in het hoofd de fontanel zit. Blinde kinderen bevoelden op hun beurt miniatuurbeesten om een idee te krijgen hoe een nijlpaard of dromedaris eruit zag.Modellen kunnen ook heel goed worden gebruikt om ingewikkelde materie zichtbaar en daardoor duidelijk te maken. Zo bracht een astronomisch model in 1600 de beweging van de zon, de maan en de aarde terug tot enkele bewegende messing ringen.Een ander mooi model dat museum Boerhaave laat zien, is een tafelplanetarium in een kist uit de jaren tachtig van de achttiende eeuw. Met dit compacte planetarium konden wetenschappers een modelmatige weergave geven van hemelse fenomenen als zons- en maansverduisteringen.‘Topmodellen in onderzoek en onderwijs’ is een erg gevarieerde tentoonstelling. Er is een manshoog model van de hersenen uit 1900, een albasten miniatuur van de scheve Toren van Pisa, dat helaas nooit heeft kunnen verduidelijken hoe het kan dat de toren blijft staan. Gelukkig hoeven niet alle modellen iets uit te leggen of te verklaren. Kleine stoomtreintjes, een antiek poppenhuis en kunstige flessenscheepjes zijn er vooral om te bewonderen.Saskia Bonger‘Topmodellen in onderzoek en onderwijs’ loopt tot 25 september 2005.www.museumboerhaave.nl


 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.