Mariëlle van Kooten (22, luchtvaart- en ruimtevaarttechniek) is lijsttrekker voor de politieke partij Stip tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. Studeren is er dus even niet bij.
“Ik heb eigenlijk nog nooit een soap gekeken. Op jonge leeftijd werd ik al voor het achtuurjournaal gezet. Dat vond ik veel spannender. Kijken wat er nu weer in de wereld was gebeurd. Daarmee is de interesse voor politiek ontstaan. Het viel me bijvoorbeeld al gauw op dat mijn ouders verschillend stemden. Dat wekte mijn interesse. Op de middelbare school zat ik in de medezeggenschapsraad en heb ik meegedaan met Model United Nations, een congres voor jongeren uit de hele wereld. Afgelopen zomer dacht ik in een goede bui: laat ik eens een kopje koffie bij Stip gaan drinken. Ik wist nog net wat de naam Stip betekende, maar verder kende ik niemand. Na drie sollicitatierondes werd ik lijsttrekker.”
“Politiek. Soms tillen mensen er een beetje zwaar aan. Maar iedereen bedrijft ergens op een dag wel politiek. Je hebt een mening over een onderwerp, vertelt het aan iemand en samen kom je tot een goed idee. Maar dan, iedereen kan leuke dingen bedenken. De vraag is, hoe ga je het uitvoeren? Dat vind ik het positieve aan Stip. Er is veel ruimte voor innovatieve ideeën, maar er wordt wel gekeken of ze haalbaar zijn. Er is ook geen vast kader waarin gewerkt wordt. Sowieso ben ik ervan overtuigd dat politiek minder stroperig kan. Je hoeft echt niet vijftigduizend keer iets door te lezen om verder te komen.”
“Op dit moment ben ik me aan het focussen op het aantal zetels dat we in maart gaan halen. Hoe meer zetels, hoe groter ook de kans dat we weer in de coalitie terechtkomen. Met mijn voorganger ga ik die onderhandelingen doen. Een paar maanden terug dacht ik dat ik nu alleen maar bezig zou zijn met promoten en flyeren. Gelukkig heb ik ook nog tijd om aan plannen voor ná de verkiezingen te werken. Mijn studie heb ik sinds september helemaal stopgezet, dit werk doe je fulltime. Stip werkt met een systeem dat er ieder jaar gewisseld wordt. Omdat er dit jaar verkiezingen zijn ben ik eerder begonnen. In september 2011 ga ik de studie weer oppakken.”
Bijbaan: Politicus
Verdiensten: Niet bekend
Opvallend: Vindt Wouter Bos een goed politicus
Hoe is de training van chirurgen die kijkoperaties uitvoeren te verbeteren? Verschillende TU-promovendi houden zich met die vraag bezig. Zo ook drs. Sanne Botden, die op 1 april promoveert op haar onderzoek. Botden werkt, naast haar aanstelling bij de TU, op de afdeling chirurgie van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven.
Nu worden nog geen eisen gesteld aan het niveau van een chirurg voor hij een kijkoperatie mag uitvoeren. Botden is van mening dat die eisen wel gesteld kunnen worden, als je chirurgen maar objectief kunt beoordelen.
Ze ontwikkelde een nieuwe methode om chirurgen (in opleiding) te laten oefenen en hun prestaties objectief te beoordelen. Botden paste een bestaand programma om binnen het lichaam te leren hechten iets aan.
Op het scherm zagen de ‘leerling-hechters’ aanwijzingen voor een correcte chirurgische knoop en na afloop hoeveel tijd ze in het juiste beperkte gebied bezig waren geweest en hoe goed de knoop was.
De nieuwe (beoordelings)methode bleek succesvol. Achttien onervaren deelnemers bleken na slechts acht keer oefenen allemaal een goede chirurgische knoop te kunnen maken, terwijl ze in een beperkt gebied bleven.

Comments are closed.