Campus

Cultuur onder dak

Nog een paar openluchtfestivals en de podiumkunsten gaan weer onder dak. Wat staat Delft dit najaar te wachten? Een vooruitblik op het najaar.UitmarktDe fiscale voordelenvan Theater de VesteHeeft de gang naar Theater de Veste dit seizoen nog zin als de Vliegende Panters noch Kommil Foo naar Delft komen? Wees in ieder geval gewaarschuwd voor Deelder, Brood en Chabot.

br />
Voor de nieuwkomers: populaire voorstellingen bij Theater de Veste zijn meestal snel uitverkocht. De slimmeriken kopen de kaartjes in de schriftelijke voorverkoop. Twintig procent van de kaarten wordt vastgehouden voor de losse verkoop, maar bij een Hans Teeuwen (7 oktober) is dat de helft. Wie zeker wil zijn van een kaartje voor het Eindhovense talent moet dus op zondag 12 september vroeg opstaan. Dan houdt Theater de Veste, dat nu nog vakantie heeft, open dag en worden vanaf 10.00 uur ‘volgnummers’ uitgedeeld. Sterkte.

Hoewel kunst en commercie zich moeilijk verdragen verhuurt het theater zichzelf regelmatiger aan zakelijk Delft. Dit om de begroting rond te krijgen. Mag dat? Het moet kennelijk. Het lidmaatschap van de ‘Business club‘ (à 250 gulden, exclusief omzetbelasting) is in elk geval fiscaal aftrekbaar. Op 16 oktober trakteert de Veste de zakenrelaties op Tineke Schouten’s musical ‘Showiesjoo’.

Behalve een degelijke portie toneel (Alex d’Electrique en Orkater zijn er elk jaar) biedt de Veste doorgaans veel cabaret. Behalve Hans Teeuwen wordt uitgekeken naar Sanne Wallis de Vries (19 januari) en Plien en Bianca, die in ’96 Camaretten wonnen. Verscholen tussen de data staan Lebbis en Jansen, die 23 mei hun nieuwe programma uitproberen. Verwacht bij Deelder, Brood en Chabot niet de som der delen. Brood’s tekst is voor de zekerheid maar op band gezet en Chabot en Deelder praten ‘Apocrief’ aan elkaar op de door hen beproefde wijze. Ze slaan flink om zich heen maar waar het naar toe moet, weet niemand.

Let dit jaar op de theaterconcerten. De alom populaire krasse knarren uit Cuba, Vieja Trova Santiaguera, staan aangekondigd (13 april), alsmede rasmuzikant Thé Lau (11 februari), die zonder The Scene zijn ambachtelijke liedjes ten gehore brengt. Nog meer oude knarren die hun sporen verdient hebben: Cuby & The Blizzards (mei) treden op in vrijwel oorspronkelijke bezetting. Naast de onvermijdelijke Jan Rot, Bram Vermeulen en Fay Lovsky, die altijd een goede band bij zich heeft, kunnen de liefhebbers van ongevaarlijke nederpop gezellig aanschuiven bij Benny Neyman, Henk Westbroek en Blof. Die laatste schaart zich met een entree van veertig piek naast Robert Long en het Orkest van de Koninklijke Landmacht.

CJP-houders en studenten (OV- of collegekaart) hebben bij de Veste recht op een korting van 2,50 gulden. Dit bedrag is nietfiscaal aftrekbaar.
Opgewekt Lumen

gaat gewoon door

Een speciaal filmprogramma voor buitenlandse jongeren, deelname aan Movie Zone en mogelijk een Iraans filmfestival. Filmhuis Lumen gaat dit seizoen weer opgewekt van start.

Het filmhuis met de beste stoelen in de wijde omgeving, en met eens in de twee weken een sneak preview, worstelt nog steeds met subsidiepotten. Toch draait het dit jaar ‘gewoon’ door dankzij de vrijwilligers. Onafhankelijkheid is duur, zullen we maar zeggen.

Nieuw dit jaar is de samenwerking met Movie Zone, waaraan nu 24 theaters meedoen. In samenwerking met CJP worden scholieren en studenten (tot en met 25 jaar) in de gelegenheid gesteld om op vrijdagmiddag (‘na je studie’) een film te gaan zien. En dat voor een schijntje (7,50 gulden). CJP-houders hoeven maar vijf piek te betalen. De programmering van deze ‘landelijke filmclub’ staat al vast, te beginnen met The Big Lebowski op 17 en 24 september. Andere namen: Lola Rennt, twenty-four-seven, De Boekverfilming, Funny Games, Festen, Wild at Heart, Gummo en Kurt & Courtney.

Naast het Noors Filmfestival, dat het filmhuis weer in samenwerking met de Noorse studentenvereniging organiseert, wordt er ook gewerkt aan een Iraans Filmfestival. Aangezien er aardig wat Iraanse studenten in Delft verblijven, hoopt Lumen daarmee in een behoefte te voorzien. De Iraanse film is begonnen aan een opkomst net als de Chinese film dat enkele jaren geleden deed. De onderhandelingen over de eerste oogst films lopen.

In oktober vindt het eerste festival plaats dat Lumen samen organiseert met Selam, een organisatie voor buitenlandse jongeren in Delft. Thema is ‘het vreemdeling zijn’ en de ‘integratie’ in een andere samenleving. De programmering staat nog niet helemaal vast maar te verwachten titels zijn Gladjo Dilo, Salut Cousin!, L’America en De Poolse Bruid.

Voor de rest gaat Lumen op oude voet verder: veel ruimte voor de kleine onafhankelijke film en af en toe een publiekstrekker om de pot te spekken. Verwacht: eXistenZ (David Cronenberg), My Name is Joe (Ken Loach), Hideous Kinky (Gilles McKinnon), A Vendre (Laetitia Masson) en Adrian Lyn’s remake van Lolita.
Koornbeurs trilt

onder Corefest

Verraste de Koornbeurs onlangs nog vriend en vijand met een optreden van Dead Moon, in september hoopt de open vereniging landelijk aandacht te trekken met een hardcorefestival.

Hardcore leeft in Nederland als nooit tevoren. Ondergronds en buiten de schijnwerpers stikt het van blaadjes (of fanzines) en van bands die de hardcore een warm hart toedragen. Hardcore is anti-establishment in optima forma, de overtreffende trap van punk en metal, snoeihard en snel.

Het Corefest, dat op zondag 26 september plaatsvindt van 13.00 uur ’s middags tot 22.30 uur ’s avonds, telt maar liefst acht bands, te beginnen met het Delfts collectief I Reject. Timmert alweer een tijd aan de weg en heeft zelfs tot over de landsgrenzen naam gevestigd. Ook uit Delft komt Remorse die tijdens het festival de cd ‘Sparks to Fan the Flames‘ ten doop houdt. Uitgebracht op Unashamed Records.

Na dit geweld is het even ademhalen met NBP (voluit: Not Born to Participate), zogenaamde ‘emo-hardcore-punk’ uit Zutphen. De band heeft ,,de kippenvelmelodietjes maar net zo goed de herkenbaarheid van punk prima in de vingers”.

Nummertje vier op de bill is Deadbolt, metalcore met een hoog calorisch gehalte. Hoewel reeds bekend in Arnhem en omstreken is het nu de beurt aan de randstad. Die terreinwinst heeft het Hoofddorpse Standard in elk geval al geboekt, zij het dat Delft nu voor het eerst kennis met deze hardcore-band maakt.

Groot aangekondigd staat Guiding Line, de volgens de strakke regels van de straight edge-beweging opererende band uit het Rotterdamse. Bekend onder intimi en duidelijk bezig aan een opmars.

Tot de ‘mondiale top’ behoort Reveal, die de wat langzamere ‘screaming deathcore‘ ten gehore brengt. Huiswerk: raadpleeg de laatste cd (‘Through the Eye of Perfection Evolution dies slowly‘). Als afsluiter is het Belgische Congress geboekt. Congress geldt als een van de grondleggers van het sterk aan populariteit winnende metalcore.

Wie van het gevoeliger werk houdt, kan zich op 2 september in de kelder vervoegen bij Danny Guinan & Red die dan een Ierse avond luister bijzet. De in Haarlem woonachtige lyric freak treedt zowel met band als solo voor het voetlicht, maar zal in de kelder van de Koornbeurs slechts van een bassist vergezeld gaan.
Speakers verder

op jonge voet

Het éénjarige Speakers heeft de woelige Eland-jaren nog niet kunnen doen vergeten, maar kan dankzij een professionele aanpak wel bogen op een succesvol jaar.

De aansluiting die wijlen De Eland enkele jaren geleden met het clubcircuit maakte door buitenlandse acts naar Delft te halen, heeft Speakers niet opgepakt. Lokaal talent wordt gestimuleerd met de 3D-groepenpresentaties, het nationaal talent dat bovendrijft, komt spelen en voor dance-liefhebbers is het elk weekend feest.

De komende maanden zijn er twee 3D-afleveringen (17 september en 1 oktober). Aan oktober wordt nog gesleuteld maar op de eerste aflevering worden The Napoleons, Dr. Reverb en Owen Sound op de planken verwacht. In oktober (de 15de) voorts een optreden van de Haagse crossoverband The Parlour.

Grote bands deze maanden: Grof Geschut (30 september), The Gathering (28 oktober) en Dyzack (12 november). De laatste zal optreden tijdens de ‘Popronde Delft’, een nieuw initiatief naar Nijmeegs voorbeeld. Op verschillende podia in de stad vinden optredens plaats (waaronder Racoon, Virtuoze Matrozenen Fabulous Grit). Na afloop zullen de muzikanten zich mengen onder het publiek in de Koornbeurs ,,alwaar TAFKAP acte de presence geeft”, aldus het persbericht van de Koornbeurs.

Dance-liefhebbers moeten 23 oktober in agenda vrijhouden. Dan komt DJ Marcello met zijn platenkoffer. Onnodig te zeggen dat studenten op donderdagavond (tot 24.00 uur) voor niks naar binnen kunnen.

Nog een paar openluchtfestivals en de podiumkunsten gaan weer onder dak. Wat staat Delft dit najaar te wachten? Een vooruitblik op het najaar.
Uitmarkt

De fiscale voordelen

van Theater de Veste

Heeft de gang naar Theater de Veste dit seizoen nog zin als de Vliegende Panters noch Kommil Foo naar Delft komen? Wees in ieder geval gewaarschuwd voor Deelder, Brood en Chabot.

Voor de nieuwkomers: populaire voorstellingen bij Theater de Veste zijn meestal snel uitverkocht. De slimmeriken kopen de kaartjes in de schriftelijke voorverkoop. Twintig procent van de kaarten wordt vastgehouden voor de losse verkoop, maar bij een Hans Teeuwen (7 oktober) is dat de helft. Wie zeker wil zijn van een kaartje voor het Eindhovense talent moet dus op zondag 12 september vroeg opstaan. Dan houdt Theater de Veste, dat nu nog vakantie heeft, open dag en worden vanaf 10.00 uur ‘volgnummers’ uitgedeeld. Sterkte.

Hoewel kunst en commercie zich moeilijk verdragen verhuurt het theater zichzelf regelmatiger aan zakelijk Delft. Dit om de begroting rond te krijgen. Mag dat? Het moet kennelijk. Het lidmaatschap van de ‘Business club‘ (à 250 gulden, exclusief omzetbelasting) is in elk geval fiscaal aftrekbaar. Op 16 oktober trakteert de Veste de zakenrelaties op Tineke Schouten’s musical ‘Showiesjoo’.

Behalve een degelijke portie toneel (Alex d’Electrique en Orkater zijn er elk jaar) biedt de Veste doorgaans veel cabaret. Behalve Hans Teeuwen wordt uitgekeken naar Sanne Wallis de Vries (19 januari) en Plien en Bianca, die in ’96 Camaretten wonnen. Verscholen tussen de data staan Lebbis en Jansen, die 23 mei hun nieuwe programma uitproberen. Verwacht bij Deelder, Brood en Chabot niet de som der delen. Brood’s tekst is voor de zekerheid maar op band gezet en Chabot en Deelder praten ‘Apocrief’ aan elkaar op de door hen beproefde wijze. Ze slaan flink om zich heen maar waar het naar toe moet, weet niemand.

Let dit jaar op de theaterconcerten. De alom populaire krasse knarren uit Cuba, Vieja Trova Santiaguera, staan aangekondigd (13 april), alsmede rasmuzikant Thé Lau (11 februari), die zonder The Scene zijn ambachtelijke liedjes ten gehore brengt. Nog meer oude knarren die hun sporen verdient hebben: Cuby & The Blizzards (mei) treden op in vrijwel oorspronkelijke bezetting. Naast de onvermijdelijke Jan Rot, Bram Vermeulen en Fay Lovsky, die altijd een goede band bij zich heeft, kunnen de liefhebbers van ongevaarlijke nederpop gezellig aanschuiven bij Benny Neyman, Henk Westbroek en Blof. Die laatste schaart zich met een entree van veertig piek naast Robert Long en het Orkest van de Koninklijke Landmacht.

CJP-houders en studenten (OV- of collegekaart) hebben bij de Veste recht op een korting van 2,50 gulden. Dit bedrag is nietfiscaal aftrekbaar.
Opgewekt Lumen

gaat gewoon door

Een speciaal filmprogramma voor buitenlandse jongeren, deelname aan Movie Zone en mogelijk een Iraans filmfestival. Filmhuis Lumen gaat dit seizoen weer opgewekt van start.

Het filmhuis met de beste stoelen in de wijde omgeving, en met eens in de twee weken een sneak preview, worstelt nog steeds met subsidiepotten. Toch draait het dit jaar ‘gewoon’ door dankzij de vrijwilligers. Onafhankelijkheid is duur, zullen we maar zeggen.

Nieuw dit jaar is de samenwerking met Movie Zone, waaraan nu 24 theaters meedoen. In samenwerking met CJP worden scholieren en studenten (tot en met 25 jaar) in de gelegenheid gesteld om op vrijdagmiddag (‘na je studie’) een film te gaan zien. En dat voor een schijntje (7,50 gulden). CJP-houders hoeven maar vijf piek te betalen. De programmering van deze ‘landelijke filmclub’ staat al vast, te beginnen met The Big Lebowski op 17 en 24 september. Andere namen: Lola Rennt, twenty-four-seven, De Boekverfilming, Funny Games, Festen, Wild at Heart, Gummo en Kurt & Courtney.

Naast het Noors Filmfestival, dat het filmhuis weer in samenwerking met de Noorse studentenvereniging organiseert, wordt er ook gewerkt aan een Iraans Filmfestival. Aangezien er aardig wat Iraanse studenten in Delft verblijven, hoopt Lumen daarmee in een behoefte te voorzien. De Iraanse film is begonnen aan een opkomst net als de Chinese film dat enkele jaren geleden deed. De onderhandelingen over de eerste oogst films lopen.

In oktober vindt het eerste festival plaats dat Lumen samen organiseert met Selam, een organisatie voor buitenlandse jongeren in Delft. Thema is ‘het vreemdeling zijn’ en de ‘integratie’ in een andere samenleving. De programmering staat nog niet helemaal vast maar te verwachten titels zijn Gladjo Dilo, Salut Cousin!, L’America en De Poolse Bruid.

Voor de rest gaat Lumen op oude voet verder: veel ruimte voor de kleine onafhankelijke film en af en toe een publiekstrekker om de pot te spekken. Verwacht: eXistenZ (David Cronenberg), My Name is Joe (Ken Loach), Hideous Kinky (Gilles McKinnon), A Vendre (Laetitia Masson) en Adrian Lyn’s remake van Lolita.
Koornbeurs trilt

onder Corefest

Verraste de Koornbeurs onlangs nog vriend en vijand met een optreden van Dead Moon, in september hoopt de open vereniging landelijk aandacht te trekken met een hardcorefestival.

Hardcore leeft in Nederland als nooit tevoren. Ondergronds en buiten de schijnwerpers stikt het van blaadjes (of fanzines) en van bands die de hardcore een warm hart toedragen. Hardcore is anti-establishment in optima forma, de overtreffende trap van punk en metal, snoeihard en snel.

Het Corefest, dat op zondag 26 september plaatsvindt van 13.00 uur ’s middags tot 22.30 uur ’s avonds, telt maar liefst acht bands, te beginnen met het Delfts collectief I Reject. Timmert alweer een tijd aan de weg en heeft zelfs tot over de landsgrenzen naam gevestigd. Ook uit Delft komt Remorse die tijdens het festival de cd ‘Sparks to Fan the Flames‘ ten doop houdt. Uitgebracht op Unashamed Records.

Na dit geweld is het even ademhalen met NBP (voluit: Not Born to Participate), zogenaamde ‘emo-hardcore-punk’ uit Zutphen. De band heeft ,,de kippenvelmelodietjes maar net zo goed de herkenbaarheid van punk prima in de vingers”.

Nummertje vier op de bill is Deadbolt, metalcore met een hoog calorisch gehalte. Hoewel reeds bekend in Arnhem en omstreken is het nu de beurt aan de randstad. Die terreinwinst heeft het Hoofddorpse Standard in elk geval al geboekt, zij het dat Delft nu voor het eerst kennis met deze hardcore-band maakt.

Groot aangekondigd staat Guiding Line, de volgens de strakke regels van de straight edge-beweging opererende band uit het Rotterdamse. Bekend onder intimi en duidelijk bezig aan een opmars.

Tot de ‘mondiale top’ behoort Reveal, die de wat langzamere ‘screaming deathcore‘ ten gehore brengt. Huiswerk: raadpleeg de laatste cd (‘Through the Eye of Perfection Evolution dies slowly‘). Als afsluiter is het Belgische Congress geboekt. Congress geldt als een van de grondleggers van het sterk aan populariteit winnende metalcore.

Wie van het gevoeliger werk houdt, kan zich op 2 september in de kelder vervoegen bij Danny Guinan & Red die dan een Ierse avond luister bijzet. De in Haarlem woonachtige lyric freak treedt zowel met band als solo voor het voetlicht, maar zal in de kelder van de Koornbeurs slechts van een bassist vergezeld gaan.
Speakers verder

op jonge voet

Het éénjarige Speakers heeft de woelige Eland-jaren nog niet kunnen doen vergeten, maar kan dankzij een professionele aanpak wel bogen op een succesvol jaar.

De aansluiting die wijlen De Eland enkele jaren geleden met het clubcircuit maakte door buitenlandse acts naar Delft te halen, heeft Speakers niet opgepakt. Lokaal talent wordt gestimuleerd met de 3D-groepenpresentaties, het nationaal talent dat bovendrijft, komt spelen en voor dance-liefhebbers is het elk weekend feest.

De komende maanden zijn er twee 3D-afleveringen (17 september en 1 oktober). Aan oktober wordt nog gesleuteld maar op de eerste aflevering worden The Napoleons, Dr. Reverb en Owen Sound op de planken verwacht. In oktober (de 15de) voorts een optreden van de Haagse crossoverband The Parlour.

Grote bands deze maanden: Grof Geschut (30 september), The Gathering (28 oktober) en Dyzack (12 november). De laatste zal optreden tijdens de ‘Popronde Delft’, een nieuw initiatief naar Nijmeegs voorbeeld. Op verschillende podia in de stad vinden optredens plaats (waaronder Racoon, Virtuoze Matrozenen Fabulous Grit). Na afloop zullen de muzikanten zich mengen onder het publiek in de Koornbeurs ,,alwaar TAFKAP acte de presence geeft”, aldus het persbericht van de Koornbeurs.

Dance-liefhebbers moeten 23 oktober in agenda vrijhouden. Dan komt DJ Marcello met zijn platenkoffer. Onnodig te zeggen dat studenten op donderdagavond (tot 24.00 uur) voor niks naar binnen kunnen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.