Oud-voorzitter van de studentenraad Michael van Lith noemt het ‘schandelijk’ dat Stylos geen Bouwkundedocent heeft genomineerd voor de verkiezing van beste docent van de TU.
In een brief aan Delta schrijft Van Lith dat hij de beweegredenen van de studievereniging niet kent, maar dat hij de keus van Stylos ‘onbegrijpelijk’ vindt. De verkiezing, zo schrijft hij, is georganiseerd om meer aandacht te geven aan kwaliteit van docentschap. ‘Is het niet de taak van de studievereniging om bij te dragen aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit?’
Van Lith was vorig jaar nog voorzitter van de studentenraad die met twee leden in de jury zat. Toen had Stylos ook geen kandidaat genomineerd. Van Lith schrijft dat bouwkundedocenten nu zelfs de erkenning niet wordt gegund.
Peter Oosterbaan, afgelopen jaar commissaris onderwijs bij Stylos, zegt dat docenten onder meer moeten worden geselecteerd op onderzoek. “Dat is bij Bouwkunde niet te doen. Er is bijna geen vaste staf die onderwijs geeft. We hebben voornamelijk gastdocenten.”
Bovendien, zo zegt Oosterbaan, is Bouwkunde met 3500 studenten massaal. “Het contact met je docent is minimaal. Docenten met wie je het intensiefst contact hebt, zijn er tijdelijk. Je weet niet welke docenten er allemaal zijn. Er zijn maar een stuk of zes docenten die iedere student kent.”
Gevolg zou zijn dat studenten stemmen op een docent die ze kennen. “Dan wordt het een inhoudsloze populariteitspoll”, zegt Oosterbaan. “We gunnen docenten wel erkenning, alleen niet op deze manier.” Verder zegt Oosterbaan dat Bouwkunde vooral bezig is geweest met bezuinigingen en communicatie. “Dat vind ik urgenter dan de docent van het jaar.”
Volgens Oosterbaan heeft Stylos toegezegd gekregen de opzet van de verkiezingen binnen de faculteit te veranderen, maar kwam dat voor het nieuwe (huidige) bestuur te laat. Dit bestuur denkt aan aparte verkiezingen voor bachelor- en masterdocenten en wil dan vooral kijken naar argumenten die studenten noemen.
Rector en jurylid Karel Luyben noemt het ‘vreselijk jammer’ dat het bij Bouwkunde niet is gelukt. “We moeten kijken waar het aan ligt en het goed organiseren zodat Bouwkunde er volgende keer ook bij kan zijn.”
De drie masterstudenten sustainable energy technology ontwikkelden een pannetje dat de warmte vasthoudt dat normaalgesproken langs de zijkant opstijgt. Doordat de pan in een glazen omhulsel hangt, werkt het twintig procent efficiënter.
De finale is 28 november, dan moet blijken of de pan ook het grote publiek aanspreekt. Dat verkiest per sms de winnaar. SBS6 helpt de winnaar met het succesvol op de markt brengen van zijn product.
De studenten zijn alvast druk aan het sleutelen om één geheel te maken van hun kookgerei. “Nu bestaat de pan nog uit twee onderdelen. Daardoor ziet hij er misschien wat ingewikkeld uit”, zegt Stefan Roest.

Comments are closed.