Onderwijs

Berkeley cancelt speech ‘ultra-rechtse’ spreker

De University of California, Berkeley heeft gisteren een toespraak van de conservatieve politiek commentator Ann Coulter geannuleerd. De universiteit is bang voor nieuwe rellen en zegt de veiligheid niet te kunnen garanderen.

Coulter staat bekend om haar felle uitspraken tegen illegale immigratie, de islam en abortus. Zij is nog steeds van plan om naar Berkeley af te reizen.

In een brief aan de Berkeley College Republicans, die haar hadden uitgenodigd, laat het universiteitsbestuur weten dat het ‘geen veilige en geschikte locatie kon vinden’ voor de bijeenkomst met Coulter.

In februari had het universiteitsbestuur ook al een toespraak van de controversiële rechtse columnist Milo Yiannopoulos geannuleerd. Dat gebeurde nadat tegenstanders demonstreerden tegen zijn komst en er rellen waren uitgebroken op de campus.

Messen en pepperspray

De vrees van UC Berkeley is niet geheel ongegrond. Dit weekend was het opnieuw raak: voor- en tegenstanders van president Trump gingen elkaar in Berkeley met stokken, messen en pepperspray te lijf.

Het afgelasten van de toespraak is de zoveelste deuk in het imago van Berkeley als baken van vrijheid van meningsuiting. In de jaren zestig werd daar de Free Speech Movement opgericht, en de universiteit heeft een lange traditie van sociale protesten.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.