Onderwijs

Bedrijfsleven sponsort bètastudies

Grote bedrijven stellen 8,3 miljoen euro beschikbaar om studiekiezers te enthousiasmeren voor bètastudies. Dat is nodig om de economische groei in Europa aan te jagen, stellen ze.

“Hydro-akoestisch: dat is dus iets onder water dat geluid maakt”, aldus projectmanager en TU-student Remko van Luik. Op de zeebodem liggen pijpleidingen die olie uit verschillende olievelden naar boven pompen. Onbekend is hoeveel olie er uit de verschillende olievelden komt. Er bestaat nog geen systeem dat onder water de stroomsnelheid in buizen kan meten. De studenten maken gebruik van het mechanisme van een scheidsrechtersfluitje. Met behulp van een hydrofoon – een onderwatermicrofoon – zou je aan de frequentie van de flowmeter de stroomsnelheid in een pijpleiding kunnen afleiden. De studenten hebben in tien weken hun idee uitgewerkt tot een prototype. Shell bouwt dit prototype in Rijswijk.

Met een buisopstelling, meetapparatuur en stromende vloeistoffen zullen de studenten eind januari testen of hun idee in de praktijk functioneert. Julie Fleischer, derdejaarsstudente Industrieel Ontwerpen en lid van de projectgroep: “Zelfs als het werkt, weten we nog niets. Want de ruwe olie die uit de aarde komt, is niet zo vloeibaar als de vloeistoffen in de testopstelling. Daar zitten ook wel eens harde klompen in. We hebben geen idee hoe ons ontwerp daarop reageert”. 

In de kerstvakantie hebben ze met PVC-buizen en een tuinslang hun ontwerp alvast uitgeprobeerd. “Het mechanisme deed wat verwacht werd, dus er zit zeker iets in. Maar we hebben geen goede metingen aan ons knutselprojectje overgehouden.” Zodra de testgegevens beschikbaar zijn, zullen de studenten weten of hun hydro-akoestische flowmeter verder ontwikkeld kan worden.
Het project is uitgevoerd in het kader van Challent, een programma voor bachelor-studenten die bovengemiddeld presteren. Deze projectgroep bestaat uit studenten van de faculteiten Industrieel Ontwerpen en Civiele Techniek en Geowetenschappen. 


Het bedrag zal worden besteed aan het verbeteren van techniekonderwijs op scholen, het bestrijden van stereotyperingen over bèta’s en technici en het in kaart brengen van hoe opleidingen hun afgestudeerden aan werk kunnen helpen. Een nieuwe Europese organisatie voor bèta- en technische studies en wiskunde-opleidingen, InGenious, gaat de activiteiten coördineren. Hierin zijn behalve de ministeries van Onderwijs van alle EU-landen, ook grote bedrijven als Microsoft, Shell en Philips vertegenwoordigd.


Volgens de ministeries en bedrijven worden in Azië twee keer zoveel technici en wetenschappers en drie keer zoveel ingenieurs opgeleid, vergeleken met de EU.  De vrees bestaat dat Europese bedrijven afgestudeerde technici uit Azië gaan halen, of hun vestigingen in Europa zullen sluiten.


Ook softwarebedrijf Google doet een duit in het zakje. Het overhandigt vandaag een cheque van zo’n 550 duizend euro aan het Nederlandse Platform Bètatechniek. Het geld zal onder meer besteed worden aan maatregelen om meer meisjes en allochtonen te interesseren voor een informatica- of wiskundestudie en om meer eerstegraads wiskundedocenten op te leiden.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.