Onderwijs

Arbeidsmarkt 2.0: de Woliday

De 22 studenten van de Nationale Denktank presenteerden deze week 22 oplossingen voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Zoals de Woliday.


Het eindrapport van de Nationale Denktank, dat afgelopen maandag werd gepresenteerd, telt maar liefst 99 pagina’s. Daarin zetten de studenten uiteen hoe werken er in de toekomst uit moet zien, rekening houdend met de uitdagingen en de sterke punten van de huidige arbeidsmarkt en met belangrijke trends.


Drie TU-studenten, onder wie bouwkundestudente Maaike Zwart, dachten mee aan de vaak creatieve oplossingen. Zwart vindt de Woliday één van de grappigste ideeën. “De scheiding tussen werk en privé vervaagt steeds meer. Met de Woliday kun je ook tijdens je vakantie werken en die zo verlengen. Je hebt het dan niet meer over vakantiedagen. Er is een vertrouwensband tussen werkgever en werknemer. Zij gaan er beide van uit dat het werk op tijd af is.”


Ook handig vindt zij Versophetwerk.nl: een site waar je producten van kleine ondernemers als bakker, slager en visboer kunt bestellen. De bestelling kan thuis, maar ook op het werk bezorgd te worden. “Via versophetwerk.nl kunnen kleine ondernemers op een eerlijke manier concurreren met bijvoorbeeld Albert Heijn.”


Dit idee wordt een pilot. Ook andere oplossingen gaan het daglicht zien. Zoals de zzp-bon, een cadeaubon waarmee je een dienst van een kleine ondernemer cadeau kan doen. Zwart: “Een massage van een goede masseur, bijvoorbeeld. Een aantal studenten van de Nationale Denktank is bezig hiervan een bedrijfje op te zetten.”


Andere ideeën zullen volgens de studente vooral het maatschappelijk debat aanzwengelen. Zoals de oplossingen die de denktank bedacht voor het vergrijzende ledenbestand van de vakbonden. En de cao à-la-carte, waarmee een werknemer deels zelf kan bepalen welke arbeidsvoorwaarden hij gebruikt. “Misschien zegt iemand dan: doe mij maar minder vakantiedagen, maar wel die leasebak.”

De VSSD raadt studenten aan om vanaf elf uur, half twaalf tramlijn 1 naar Den Haag Centraal te nemen. Volgens bestuurslid Jesper Stuyling de Lange passen er ongeveer tweehonderd studenten in een tram. Mensen die toch liever met de trein gaan, moeten rekening houden met volle treinen. De VSSD vraagt studenten alleen rechtstreekse treinen te nemen, vanaf 11.47 uur, en niet over te stappen op Den Haag Hollands Spoor.

Om de reistijd in deze tentamenweek zo kort mogelijk te houden heeft het Delftsch Studenten Corps voor driehonderd man busvervoer geregeld. De bussen vertrekken vrijdag vanaf de universiteitsbibliotheek of de aula naar Den Haag. In eerste instantie zijn de zitplaatsen bedoeld voor corpsleden, maar ook andere studenten mogen instappen als er plek overblijft.
Organisaties als de VSSD en studentenraadsfractie Oras hebben de afgelopen week hard gewerkt aan de voorbereidingen van de demonstratie. Zo is er veel contact geweest met studie- en studentenverenigingen om alle studenten te kunnen bereiken, hebben de studenten geflyerd en posters opgehangen en is er overleg geweest over het in goede banen leiden van de menigte.
De studenten van beide clubs zijn subcoördinatoren van de demonstratie. Dinsdagavond hebben ze van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) instructies gekregen over het gebruik van portofoons en de omgang met eventuele relschoppers en probleemsituaties. Woensdagavond hebben ze die kennis overgedragen aan de Delftse ordedienst, bestaande uit ongeveer zestig vrijwilligers.

Waar studenten van de Universiteit van Amsterdam afgelopen maandag hun studenten- en informatiecentrum bezetten, en het lied ‘Beste meneer Rutte’ van de Wageningse protestband De Langstudeerders werd verkozen tot beste protestlied, gingen de ludieke acties grotendeels aan Delft voorbij. Stuyling de Lange: “We zijn vooral bezig geweest met studenten motiveren om te gaan. Dat werkt. Verenigingen laten blijken dat veel van hun leden achter de acties staan en mee willen gaan.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.