Schrikbewind

​​Fietsen naar Schipluiden, taart voor jarige hockeyers en alles over de ideale schaatsslag.

'Ook Ariston'80 niet meer in race voor de titel' luidde de keiharde vaststelling boven een voetbalverslag in het AD vorige week maandag. Twee dagen eerder was de nummer drie op de ranglijst vol grootse plannen naar Schipluiden afgereisd (op de fiets, want bij Schipluiden is het na afloop altijd beregezellig en dan wil je geen BOB zijn), om daar de ongenaakbare koploper SV Schipluiden het vuur na aan de schenen te leggen. De lijstaanvoerder van 4C voert echter een waar schrikbewind uit. Vorig seizoen speelde het team nog in de tweede klasse op zondag, maar na de overstap naar de zaterdagafdeling moest het twee treetjes lager instappen. Toen Ariston in de 87ste minuut haar eerste doelkans creëerde, stond het al 3-0 voor de veel te sterke thuisploeg. "Een terechte nederlaag", stelde spits Bob Dijkhuizen in de krant nuchter vast. In verband met de promotieplannen zit er niets anders op dan een periodetitel te pakken en via de play-offs terug te keren naar de derde klasse.

Grootse plannen ook bij hockeyvereniging DSHC, zo lijkt het. Op de website kunnen de leden stemmen op de stelling 'Heren 1 en Dames 1 moeten naar de hoofdklasse!' Een hoge inzet, want Dames 1 speelt momenteel een zeer bescheiden rol in de kelder van de eerste klasse, op twee niveaus verwijderd van de hoofdklasse. De vorig jaar gedegradeerde heren spelen zelfs nog een afdeling lager, maar die staan na negen duels met 21 punten wel soeverein aan kop van de ranglijst. Dat is mede te danken aan de vorige week behaalde 3-1-thuiszege op medekop-loper Warande uit Oosterhout. Het is nog een lange weg van de tweede- naar de hoofdklasse, maar je moet ergens beginnen. Het was extra feest vanwege de verjaardag van de in 1898 opgerichte vereniging en dus werd op de gezamenlijke thuisspeeldag elk team op taart getrakteerd.

Feest ook voor de liefhebbers op de gladde ijzers, want het schaatsseizoen is weer begonnen. Wie echt goed beslagen ten ijs wil verschijnen, zou op 24 november naar het Sportcafé kunnen gaan, om daar een lezing bij te wonen van Eline van der Kruk, over de techniek achter het schaatsen. Wat is de ideale schaatsslag? Van der Kruk, zelf hobbyschaatser, studeerde in september 2013 in Delft af op haar project 'Modelling and Measuring 3D movements of a speed skater'. Zij was daarmee de eerste Nederlandse sportingenieur. Momenteel doet zij onderzoek naar een nieuw soort klapschaats. Interessante materie dus.