​'Zonnepanelen vind ik niet mooi'

Op 15 maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Wat stemmen TU-medewerkers en studenten? Deze week: hoofd fysieke collecties van de bibliotheek René Hagman.

René Hagman: "Vluchtelingen moeten wat eerlijker worden verdeeld." (Foto: Connie van Uffelen)
René Hagman: "Vluchtelingen moeten wat eerlijker worden verdeeld." (Foto: Connie van Uffelen)

Gaat u stemmen?
"Ja, ik heb altijd gestemd. Ik vind het belangrijk, nu helemaal. Europa staat redelijk onder druk met Turkije, Rusland, Trump, migratiestromen, oorlogen, milieu en voedseltekorten."

Op welke partij?
"Ik denk dat ik voor het eerst van mijn leven op D66 ga stemmen. VVD en PvdA heb ik al eens geprobeerd, maar D66 gaat voor onderwijs. Wat ik minder vind is dat D66 wil dat je vanaf 75 jaar mag beslissen om een eind aan je leven te maken. De VVD heeft me behoorlijk teleurgesteld en de PvdA daarin meegesleept. Mark Rutte is altijd maar optimistisch. Dat is op zich prima, maar er bestaan bij hem geen fouten. Hij geeft geen rekenschap van dingen die fout zijn gegaan. En maar blijven lachen. Hij lacht alles weg, dat vind ik overdone."

Op welke partij zou u nooit stemmen?
"Dat lijkt me duidelijk: de PVV. De manier waarop Wilders dingen zegt. Die polarisatie: er zit geen idee achter en het wordt van kwaad tot erger."

Waar zouden de verkiezingen dit jaar over moeten gaan?
"Over het klimaat en hopelijk structureel over het vluchtelingenprobleem. Europa zou stevig moeten optreden tegen lidstaten bij de verdeling van vluchtelingen. Vluchtelingen moeten wat eerlijker worden verdeeld. Al zijn het er drie miljoen, Europa is zó groot. Het is een kwestie van organiseren."

Als u premier zou worden, wat zou u dan doen?
"Ik zou proberen het voorgaande op de kaart te zetten en te realiseren. Maar een euro moet je wel eerst verdienen, voordat je hem uitgeeft. De begroting moet wel kloppen."

Welke maatregel zou u terug willen draaien?
"De marktwerking in de zorg, in de woningbouw en in de nutsbedrijven, die is volgens mij uit de 'paarse' kabinetten ontstaan. Als je leest wat directeuren verdienen: dat geld moet terug naar bijvoorbeeld sociale woningbouw."

Waar zou u op bezuinigen?
"Er is al dusdanig veel bezuinigd op alles, dat je weer moet investeren. De gaskraan in Groningen moet dicht. Verder ben ik een tegenstander van windmolenparken op de Noordzee. Ik vind dat geen gezicht, dat moet anders kunnen. Als ik naar de Flevopolder rijd en ik zie windmolens staan, vind ik ze niet mooi. Ik snap wel dat een boer ze laat plaatsen, want het levert veel geld op. Zelf doe ik ook geen zonnepanelen op mijn dak: ik vind ze niet mooi."

De universiteit is het meest gebaat bij een kabinet dat...
"...zich inzet voor onderwijs en onderzoek. Ik weet niet uit mijn hoofd wie het leenstelsel willen afschaffen, maar kinderen van arme gezinnen gaan minder naar de universiteit vanuit financiële overwegingen."