Zijlstra erkent foutje in langstudeerwet

Studenten die zich in september inschrijven voor een opleiding en zich dezelfde maand weer uitschrijven, verbruiken toch een ‘uitloopjaar’ dat meetelt voor de langstudeerboete. Staatssecretaris Zijlstra gaat dit rechtzetten.

Zijlstra belooft dat zulke studenten een extra uitloopjaar krijgen. Hij waarschuwt dat dit niet geldt voor wie al langstudeerder is. Ook als studenten zich in hetzelfde jaar voor een andere opleiding inschrijven, gaat de vlieger niet op, zij volgen immers gewoon onderwijs dat jaar.

De regeling gaat met terugwerkende kracht gelden, maar studenten zullen aankomend collegejaar zelf een verzoek moeten indienen. Het is namelijk nog niet mogelijk om hen automatisch uit de digitale bestanden van DUO te filteren. Zijlstra gaat met hogescholen en universiteiten overleggen hoe studenten hierover kunnen worden voorgelicht.

05 maart 2015 15.32

​Tegen rendementsdenken? Weet wat je wenst

Als het rendementsdenken verdwijnt, wat komt er dan voor in de plaats? Misschien wel iets heel anders dan de actievoerders van de ‘Nieuwe Universiteit’ zouden willen.
05 maart 2015 15.12

​Rustige bijeenkomst TU op nationale actiedag

Geen scanderende menigtes gisteren bij de TU, maar een verpletterende stilte na de vraag wie er wat tegen het college van bestuur wilde zeggen op de nationale actiedag voor meer democratie en inspraak van studenten.

05 maart 2015 15.12

‘Grootste schip geen ijdelheid, maar noodzaak’

‘Grootste schip geen ijdelheid, maar noodzaak’ Openhartig en trots vertelde TU-alumnus Edward Heerema gisteravond in de aula over de totstandkoming en bouw van zijn ‘Pioneering Spirit’, het grootste schip ter wereld. Ondanks de nieuwe naam blijft het gevaarte een eerbetoon aan zijn ...
05 maart 2015 12.55

​Raad Hogeschool Utrecht keurt begroting voor derde maal af

Terwijl actievoerders van De Nieuwe Universiteit meer zeggenschap claimen voor studenten en staf, heeft de medezeggenschapsraad van de Hogeschool Utrecht de instellingsbegroting voor de derde maal verworpen.

05 maart 2015 11.28

​Vooral debat op landelijke actiedag

Studenten en docenten van universiteiten en een klein aantal hogescholen probeerden gisteren de hervormingsideeën van De Nieuwe Universiteit uit te venten. Het ging er soms fel aan toe.
04 maart 2015 19.10

Studenten vóór (deels) Engelse bachelor

Er zijn maar weinig TU-studenten die willen vasthouden aan een Nederlandstalige bachelor. Stapt een opleiding over naar Engels, dan vinden studenten de taalvaardigheid van docenten de belangrijkste voorwaarde.