Zijlstra erkent foutje in langstudeerwet

Studenten die zich in september inschrijven voor een opleiding en zich dezelfde maand weer uitschrijven, verbruiken toch een ‘uitloopjaar’ dat meetelt voor de langstudeerboete. Staatssecretaris Zijlstra gaat dit rechtzetten.

Zijlstra belooft dat zulke studenten een extra uitloopjaar krijgen. Hij waarschuwt dat dit niet geldt voor wie al langstudeerder is. Ook als studenten zich in hetzelfde jaar voor een andere opleiding inschrijven, gaat de vlieger niet op, zij volgen immers gewoon onderwijs dat jaar.

De regeling gaat met terugwerkende kracht gelden, maar studenten zullen aankomend collegejaar zelf een verzoek moeten indienen. Het is namelijk nog niet mogelijk om hen automatisch uit de digitale bestanden van DUO te filteren. Zijlstra gaat met hogescholen en universiteiten overleggen hoe studenten hierover kunnen worden voorgelicht.

23 oktober 2014 08.59

Register voor ingenieurs in de maak

Er komt een speciaal keurmerk voor ingenieurs die hun vak bijhouden. Zij worden opgenomen in een register en mogen zich straks chartered engineer of incorporated engineer noemen.
23 oktober 2014 08.52

Tweede master goedkoper voor Utrechtse studenten

Studenten van de Universiteit Utrecht die direct na hun master beginnen aan een tweede masteropleiding bij diezelfde universiteit, hoeven niet langer het hoge instellingscollegegeld te betalen.

23 oktober 2014 08.50

Tweede Kamer opnieuw geïrriteerd over Universiteit Leiden

De PvdA in de Tweede Kamer betwijfelt of de Universiteit Leiden nog mee moet doen aan het experiment met een bindend studieadvies in het tweede jaar. Niet alle opleidingen zouden voldoen aan de eisen voor deelname.
22 oktober 2014 15.51

Kivi introduceert meerwaarde voor ingenieurs

Kivi introduceert meerwaarde voor ingenieurs Kivi voert internationaal erkende kwalificaties in voor ingenieurs die in hun vak werkzaam zijn en zich erin blijven bekwamen. De ingenieursvereniging volgt daarbij de Britse zustervereniging.

22 oktober 2014 13.52

Spelenderwijs door de spelonken van EWI

Spelenderwijs door de spelonken van EWI Als tiener wil je niet meer aan het handje genomen worden. Dat bleek wel tijdens de open dagen bij EWI.
21 oktober 2014 13.19

Waar studeer je voor een appel en een ei?

Nu de basisbeurs verdwijnt, wordt het wellicht interessant om over de grens te kijken. In Scandinavië is studeren gratis, in Duitsland en Italië stukken goedkoper. Dat scheelt toch al gauw zo’n tweeduizend euro per jaar.