Zijlstra erkent foutje in langstudeerwet

Studenten die zich in september inschrijven voor een opleiding en zich dezelfde maand weer uitschrijven, verbruiken toch een ‘uitloopjaar’ dat meetelt voor de langstudeerboete. Staatssecretaris Zijlstra gaat dit rechtzetten.

Zijlstra belooft dat zulke studenten een extra uitloopjaar krijgen. Hij waarschuwt dat dit niet geldt voor wie al langstudeerder is. Ook als studenten zich in hetzelfde jaar voor een andere opleiding inschrijven, gaat de vlieger niet op, zij volgen immers gewoon onderwijs dat jaar.

De regeling gaat met terugwerkende kracht gelden, maar studenten zullen aankomend collegejaar zelf een verzoek moeten indienen. Het is namelijk nog niet mogelijk om hen automatisch uit de digitale bestanden van DUO te filteren. Zijlstra gaat met hogescholen en universiteiten overleggen hoe studenten hierover kunnen worden voorgelicht.

26 maart 2015 15.28

De 'French kiss of food'

"Op de verbouw van cacao hoeven we niet trots te zijn", vindt Tony's Chocolonely-eigenaar Henk Jan Beltman. Tijdens een drukbezochte lezing bij Industrieel Ontwerpen vertelde hij over slavenarbeid, de ontstaansgeschiedenis ...
26 maart 2015 15.24

SP werkt aan wetsvoorstel over democratisering

SP-Kamerlid Jasper van Dijk verzamelt informatie voor een eigen wetsvoorstel over de democratisering van het hoger onderwijs. De actievoerende studenten en docenten in het Maagdenhuis dachten gisteravond hardop met hem mee.

26 maart 2015 11.47

Joris Luyendijk over de boeman in het bankgebouw

1800 Mensen kwamen erop af. De lezing van Joris Luyendijk, woensdag 25 maart in de Aula, over zijn boek ‘Dit kan niet waar zijn' is daarmee de meest succesvolle lezing ooit voor Studium Generale Delft.
26 maart 2015 11.27

TU-studenten kritisch op masters

Veel opleidingen van de TU Delft scoren niet meer dan gemiddeld in de deze week verschenen Keuzegids Masters 2015. De Keuzegids combineert het oordeel van studenten met dat van accreditatieorganisatie NVAO.

26 maart 2015 10.54

Europese miljoenen voor uitbreiding Holocaust-onderzoek

Het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020 kent acht miljoen euro toe aan het NIOD. Met dat geld kan het instituut het internationale Holocaust-project EHRI verder uitbreiden.
26 maart 2015 10.50

‘Goed onderwijs geeft antwoorden die Google niet heeft’

Collegevoorzitter Kees Boele van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft geen hoge pet op van afvinklijstjes in het hoger onderwijs: “Strikt genomen heeft geen enkele prestatieafspraak iets te maken met het doel van onderwijs.”