Wientjes: “Zet deur open voor buitenlandse student”

Nederland moet breken met de angstpolitiek, vindt voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversvereniging VNO-NCW. “We moeten de deuren wijd opengooien voor buitenlandse studenten.”

Dat zegt hij in Transfer, tijdschrift voor internationalisering van het hoger onderwijs. Er komt een enorm tekort aan bèta’s aan, waarschuwt hij. De kosten voor buitenlandse studenten vallen daarbij volgens hem in het niet. “Als een hightech-bedrijf als ASML de komende jaren niet voldoende mensen kan binnenhalen, wordt het gedwongen elders te gaan produceren. In sommige sectoren is het al één over twaalf.”

Buitenlandse studenten zouden gerichter geworven moeten worden, maar de overheid ontmoedigt dat. De discussie over het relatief grote aantal Duitsers dat in Nederland studeert, noemt Wientjes “absurd” en het onderzoek van staatssecretaris Zijlstra naar de kosten en baten van buitenlandse studenten een “nutteloze defensieve exercitie”.

De baten zijn volgens hem niet te kwantificeren: “Russen bijvoorbeeld die in Nederland hebben gestudeerd zijn allemaal ambassadeurs van ons land. Die opbrengst is niet te meten.”

26 januari 2015 00.18

Buurmans Bouwmarkt

Een oude loods aan een wat afgelegen parkeerplaats. Voor de deur een uitgewoonde bont beschilderde bus en stapels hout. Achter de Keileweg – ja, die weg waar vroeger de tippelzone van Rotterdam was - is een nieuw idee geboren: Buurman.
26 januari 2015 00.14

Sailor Swift wint Marin modelzeilwedstrijd

Sailor Swift wint Marin modelzeilwedstrijd Zowel de snelste als de meest innovatieve modelzeilboot op Marins jaarlijkse ontwerp- en zeilwedstrijd waren Delftse creaties. De race vond op 16 januari plaats in het ondiepe waterbassin van onderzoeksinstituut Marin in Wageningen.

26 januari 2015 00.12

TU legt nadruk op oplossen wereldwijde problemen

De TU heeft er een nieuw speerpunt bij: science and technology for global development. Het Delft Global Initiative (DGI) moet onderzoek, innovatie en onderwijs op dat gebied samenbrengen en stimuleren.
22 januari 2015 16.09

​Vlaanderen bang voor toestroom studenten zonder basisbeurs

De Vlaamse minister van Onderwijs maakt zich zorgen over afschaffing van de basisbeurs in Nederland. Ze wil met minister Bussemaker overleggen over mogelijke gevolgen voor het Vlaamse hoger onderwijs.

21 januari 2015 18.07

​Tweede Kamer: maak van ‘leven lang leren’ niet ‘leven lang lullen’

Als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt, gaan de experimenten met tegoedbonnen in het deeltijdonderwijs snel van start. Minister Bussemaker van Onderwijs wil wel, maar er moet nog veel gebeuren.
21 januari 2015 11.26

‘Transatlantische samenwerking erg succesvol’

‘Transatlantische samenwerking erg succesvol’ Richard Anderson, CEO van Delta Air Lines, gaf 15 januari een drukbezochte besloten lezing over ‘Consolidation in the aviation industry’ in het Science Centre in Delft.