Wientjes: “Zet deur open voor buitenlandse student”

Nederland moet breken met de angstpolitiek, vindt voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversvereniging VNO-NCW. “We moeten de deuren wijd opengooien voor buitenlandse studenten.”

Dat zegt hij in Transfer, tijdschrift voor internationalisering van het hoger onderwijs. Er komt een enorm tekort aan bèta’s aan, waarschuwt hij. De kosten voor buitenlandse studenten vallen daarbij volgens hem in het niet. “Als een hightech-bedrijf als ASML de komende jaren niet voldoende mensen kan binnenhalen, wordt het gedwongen elders te gaan produceren. In sommige sectoren is het al één over twaalf.”

Buitenlandse studenten zouden gerichter geworven moeten worden, maar de overheid ontmoedigt dat. De discussie over het relatief grote aantal Duitsers dat in Nederland studeert, noemt Wientjes “absurd” en het onderzoek van staatssecretaris Zijlstra naar de kosten en baten van buitenlandse studenten een “nutteloze defensieve exercitie”.

De baten zijn volgens hem niet te kwantificeren: “Russen bijvoorbeeld die in Nederland hebben gestudeerd zijn allemaal ambassadeurs van ons land. Die opbrengst is niet te meten.”

23 oktober 2014 14.40

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal'

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal' De verkeerssituatie tussen de Sint Sebastiaansbrug en de TU-campus is op gezette tijden onoverzichtelijk, maar niet onveilig. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een antwoord op vragen van een bezorgde burger.
23 oktober 2014 13.43

Dekker: 'Geen loting bij NWO'

Het is geen goed idee om onderzoeksgeld te gaan verloten, vindt staatssecretaris Sander Dekker. Hij verwerpt de hevige kritiek op de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO).

23 oktober 2014 13.41

Fraude in de VS: alle sporters een ‘A’

Meer dan drieduizend studenten van een Amerikaanse topuniversiteit hebben veel te hoge cijfers gekregen. Vooral de sporters werden vaak gematst, blijkt uit een fraudeonderzoek.
23 oktober 2014 13.38

‘Mbo’ers dupe van nieuwe leenvoorwaarden’

Studentenvakbond LSVb en scholierenorganisatie JOB hebben weinig vertrouwen in de terugbetaalregels van het nieuwe leenstelsel. Mbo’ers zullen zich laten afschrikken door de nieuwe leenvoorwaarden, stellen ze.

23 oktober 2014 11.40

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam Een fietsroute door Zuid-Holland, die onderweg prominente kennisinstellingen als de TU aandoet. Als het aan de PvdA-Statenfractie in Zuid-Holland ligt komt er zo’n ‘Sciencepad’ in de provincie.
23 oktober 2014 08.59

Register voor ingenieurs in de maak

Er komt een speciaal keurmerk voor ingenieurs die hun vak bijhouden. Zij worden opgenomen in een register en mogen zich straks chartered engineer of incorporated engineer noemen.