Wientjes: “Zet deur open voor buitenlandse student”

Nederland moet breken met de angstpolitiek, vindt voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversvereniging VNO-NCW. “We moeten de deuren wijd opengooien voor buitenlandse studenten.”

Dat zegt hij in Transfer, tijdschrift voor internationalisering van het hoger onderwijs. Er komt een enorm tekort aan bèta’s aan, waarschuwt hij. De kosten voor buitenlandse studenten vallen daarbij volgens hem in het niet. “Als een hightech-bedrijf als ASML de komende jaren niet voldoende mensen kan binnenhalen, wordt het gedwongen elders te gaan produceren. In sommige sectoren is het al één over twaalf.”

Buitenlandse studenten zouden gerichter geworven moeten worden, maar de overheid ontmoedigt dat. De discussie over het relatief grote aantal Duitsers dat in Nederland studeert, noemt Wientjes “absurd” en het onderzoek van staatssecretaris Zijlstra naar de kosten en baten van buitenlandse studenten een “nutteloze defensieve exercitie”.

De baten zijn volgens hem niet te kwantificeren: “Russen bijvoorbeeld die in Nederland hebben gestudeerd zijn allemaal ambassadeurs van ons land. Die opbrengst is niet te meten.”

01 oktober 2014 16.24

Dáár is dat feestje

Dáár is dat feestje Flyeren en posters plakken om evenementen of feestjes te promoten onder studenten behoren tot het verleden als het ligt aan de studenten van Klockon.com. Hun website moet ervoor zorgen dat niemand nog een leuk uitje hoeft te missen.
01 oktober 2014 14.50

Best zwaar nog

Best zwaar nog Eerstejaars studenten civiele techniek konden tijdens een college ervaren wat voor krachten er in een brugconstructie optreden. Dat viel nog niks mee.

01 oktober 2014 11.05

​Nuon Solar Team aan kop in Zuid Afrika

​Nuon Solar Team aan kop in Zuid Afrika Na vier dagen racen met hun zonnewagen Nuna7S door Zuid Afrika hebben de Delftse studenten van het Nuon Solar Team een enorme voorsprong op de concurrenten.
01 oktober 2014 11.01

​Franse wetenschappers trekken op naar Parijs

Duizenden Franse wetenschappers zijn al fietsend, lopend of kanoënd onderweg naar Parijs. Ze eisen meer geld voor hoger onderwijs en onderzoek.

01 oktober 2014 10.26

​Geen compensatie basisbeurs meerjarige masters

Studenten van meerjarige masteropleidingen worden weliswaar harder getroffen door het afschaffen van de basisbeurs, maar daar gaat minister Bussemaker hen niet voor compenseren.
01 oktober 2014 10.20

​Mariëtte Hamer krijgt Hamer-award

Bij haar afscheid van de Tweede Kamer kreeg PvdA-politica Mariëtte Hamer gisteren de eerste Hamer-award van de Landelijke Studenten Vakbond. De studenten hebben de prijs naar haar vernoemd.