Werkloosheid jonge hoogopgeleiden valt nog mee

De economische crisis raakt hoogopgeleide jongeren nog niet bijzonder hard. In 2011 konden de meesten van hen gewoon een baan vinden. Maar misschien wordt het de komende jaren moeilijker.

Uit nieuwe cijfers over jongeren tussen de 25 en 35 jaar blijkt dat 4,1 procent van de academici en 3,3 procent van de hbo’ers vorig jaar werkloos was: ze zochten een baan, maar konden niets vinden. Nog eens zes en 7,8 procent had geen baan, maar was naar eigen zeggen ook niet op zoek.

Het is de afgelopen tien jaar wel erger geweest. In de jaren 2002 en 2003 maakte Nederland een kleine recessie door, veel kleiner dan de economische crisis nu. De werkloosheid liep toen vooral onder laagopgeleiden op, maar ook hoogopgeleiden voelden de tegenwind.

In het jaar 2005 had maar 86 procent van de jonge academici een baan en was 4,4 procent officieel werkloos. Voor hbo’ers lag het dieptepunt in 2003, toen 3,6 procent van hen werkloos was en 88,2 procent een baan had.

“Het is afwachten hoe het zich ontwikkelt”, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek. “We voorspellen dat er ruim honderdduizend werklozen bij zullen komen, maar dat treft vooral laagopgeleiden. Hoogopgeleiden kunnen makkelijker een baan vinden; desnoods gaan ze even onder hun niveau werken.”

Hoeveel jongeren nu onder hun niveau werken, is niet bekend. De cijfers komen uit een enquête onder de ‘beroepsbevolking’ en daarin wordt die vraag niet gesteld.

30 januari 2015 15.10

​'Studenten in de stress door dichtgetimmerde onderwijsprogramma’s’

Het hoger onderwijs moet flexibeler, vindt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Studenten zouden in de stress schieten van alle eisen die nu aan hen gesteld worden.
30 januari 2015 15.06

​Waar komt dat miljard van Bussemaker vandaan?

Minister Bussemaker rekent nogal optimistisch. Ze stelt keer op keer dat het studievoorschot “maximaal 1 miljard euro” per jaar oplevert. Maar eigenlijk is de winst een stuk lager.

30 januari 2015 15.04

​Samen met de minister het leenstelsel uitleggen

Vakbond FNV Jong noemt de voorlichting over het nieuwe leenstelsel “een lachertje”. Maar studentenorganisaties zijn best tevreden met de campagne en werken er graag aan mee.
29 januari 2015 23.43

Verdachte binnendringen NOS zou TU-student zijn

Verdachte binnendringen NOS zou TU-student zijn De man die vanavond gewapend binnendrong bij de NOS, de 19-jarige Tarik Z. uit Pijnacker, zou aan de TU Delft studeren. Het Openbaar Ministerie wil dit niet bevestigen, maar intussen draait de geruchtenmachine op Twitter overuren.

29 januari 2015 16.55

TU dicht kritiek veiligheidslek in Linux

De dienst ICT is van woensdag op donderdag tot diep in de nacht bezig geweest een kritiek veiligheidslek te dichten in de ongeveer vierhonderd Linux-systemen die op de universiteit draaien. Het lek was een wereldwijd probleem. Het gevaar ...
29 januari 2015 16.45

​Studenten blij met topsportbeleid TU

De studentenraad heeft vanochtend ingestemd met het nieuwe topsportbeleid aan de TU. Wel wil de raad een overgangsregeling voor vijf studenten die straks door een strengere selectie geen topsportstatus meer hebben.