Werkloosheid jonge hoogopgeleiden valt nog mee

De economische crisis raakt hoogopgeleide jongeren nog niet bijzonder hard. In 2011 konden de meesten van hen gewoon een baan vinden. Maar misschien wordt het de komende jaren moeilijker.

Uit nieuwe cijfers over jongeren tussen de 25 en 35 jaar blijkt dat 4,1 procent van de academici en 3,3 procent van de hbo’ers vorig jaar werkloos was: ze zochten een baan, maar konden niets vinden. Nog eens zes en 7,8 procent had geen baan, maar was naar eigen zeggen ook niet op zoek.

Het is de afgelopen tien jaar wel erger geweest. In de jaren 2002 en 2003 maakte Nederland een kleine recessie door, veel kleiner dan de economische crisis nu. De werkloosheid liep toen vooral onder laagopgeleiden op, maar ook hoogopgeleiden voelden de tegenwind.

In het jaar 2005 had maar 86 procent van de jonge academici een baan en was 4,4 procent officieel werkloos. Voor hbo’ers lag het dieptepunt in 2003, toen 3,6 procent van hen werkloos was en 88,2 procent een baan had.

“Het is afwachten hoe het zich ontwikkelt”, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek. “We voorspellen dat er ruim honderdduizend werklozen bij zullen komen, maar dat treft vooral laagopgeleiden. Hoogopgeleiden kunnen makkelijker een baan vinden; desnoods gaan ze even onder hun niveau werken.”

Hoeveel jongeren nu onder hun niveau werken, is niet bekend. De cijfers komen uit een enquête onder de ‘beroepsbevolking’ en daarin wordt die vraag niet gesteld.

18 december 2014 22.05

Lager BSA voor topsporters

Sporten op topniveau en tegelijk studeren aan de TU. Er zijn tientallen studenten, voornamelijk roeiers, die dat doen. Met een nieuw topsportbeleid wil de universiteit hen helpen om beide te combineren.
18 december 2014 15.59

Studentenraad bezorgd over toekomst RAS

Een fulltime bestuursjaar gaat een student drieduizend euro meer kosten met de invoering van het leenstelsel, stelt de studentenraad. Ze dringt er bij het college van bestuur op aan uitgaven aan de regeling afstudeersteun (RAS) minimaal ...

18 december 2014 14.58

Ophokuren in het hoger onderwijs

Universiteiten en hogescholen moeten meer contacturen roosteren. Maar als die extra uren bestaan uit films kijken, hebben ze weinig om het lijf. “Je merkt dat de opleiding uren aan het opvullen is”, klagen studenten.
18 december 2014 14.55

Twijfels over onafhankelijkheid examencommissie

Waar kun je terecht als je je tentamencijfer te laag vindt, als je vrijstellingen wilt krijgen of als je overhoop ligt met je stagebegeleider? Bij de examencommissie. Maar studenten twijfelen aan de onafhankelijkheid.

18 december 2014 13.19

Zweedse schreeuwrage waait over naar Amsterdam

De Amsterdamse politie is gisteravond uitgerukt naar de studentenflats van Uilenstede. Er was een enorm geschreeuw gehoord. Het bleken studenten die een nieuwe manier hebben gevonden om van hun tentamenstress af te komen.
18 december 2014 12.01

Italiaanse in het veen

“Veen is een fascinerend materiaal. Het lijkt op sneeuw.” Professor Cristina Jommi vertelde over haar onderzoek naar de Nederlandse bodem tijdens haar intreerede op 17 december.