Werkloosheid jonge hoogopgeleiden valt nog mee

De economische crisis raakt hoogopgeleide jongeren nog niet bijzonder hard. In 2011 konden de meesten van hen gewoon een baan vinden. Maar misschien wordt het de komende jaren moeilijker.

Uit nieuwe cijfers over jongeren tussen de 25 en 35 jaar blijkt dat 4,1 procent van de academici en 3,3 procent van de hbo’ers vorig jaar werkloos was: ze zochten een baan, maar konden niets vinden. Nog eens zes en 7,8 procent had geen baan, maar was naar eigen zeggen ook niet op zoek.

Het is de afgelopen tien jaar wel erger geweest. In de jaren 2002 en 2003 maakte Nederland een kleine recessie door, veel kleiner dan de economische crisis nu. De werkloosheid liep toen vooral onder laagopgeleiden op, maar ook hoogopgeleiden voelden de tegenwind.

In het jaar 2005 had maar 86 procent van de jonge academici een baan en was 4,4 procent officieel werkloos. Voor hbo’ers lag het dieptepunt in 2003, toen 3,6 procent van hen werkloos was en 88,2 procent een baan had.

“Het is afwachten hoe het zich ontwikkelt”, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek. “We voorspellen dat er ruim honderdduizend werklozen bij zullen komen, maar dat treft vooral laagopgeleiden. Hoogopgeleiden kunnen makkelijker een baan vinden; desnoods gaan ze even onder hun niveau werken.”

Hoeveel jongeren nu onder hun niveau werken, is niet bekend. De cijfers komen uit een enquête onder de ‘beroepsbevolking’ en daarin wordt die vraag niet gesteld.

18 september 2014 12.45

Krijgt Groningse rector magnificus kwakzalversprijs?

De Vereniging tegen kwakzalverij heeft Elmer Sterken genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs. De rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen zou een kwakzalver hebben laten promoveren.
18 september 2014 12.42

Steeds meer studenten kunnen goed rondkomen

Steeds meer studenten kunnen goed rondkomen Studenten hebben over het algemeen minder geldzorgen dan tien jaar geleden. Toch heeft nog altijd zestien procent moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, blijkt uit de jaarlijkse Studentenmonitor.

18 september 2014 12.40

Wel/geen collegegeld in onafhankelijk Schotland

Donderdag 18 september stemmen de Schotten over de onafhankelijkheid van hun land. Mocht Schotland het Verenigd Koninkrijk inderdaad verlaten, wat gebeurt er dan met het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek?
18 september 2014 12.38

Nederlandse universiteiten versmaden klanten

Eén op de vijf buitenlandse studenten krijgt geen antwoord op een vraag over een Engelstalige opleiding aan een Nederlandse universiteit, blijkt uit een wereldwijd onderzoek met mystery shoppers.

18 september 2014 11.54

‘Waterlab weer toekomstbestendig’

‘Waterlab weer toekomstbestendig’ Na een ingrijpende verbouwing wordt het TU Waterlab op donderdag 18 september heropend. Directeur prof.dr.ir. Wim Uijttewaal vindt de ‘indikkingsoperatie’ van Stevin III geslaagd.
18 september 2014 11.26

Nederlandse literatuur in 35 talen

Nederlandse literatuur in 35 talen ‘De dochter’ van Jessica Durlacher in het Zweeds of ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch in het Engels. Vanaf 1 oktober zijn 120 vertaalde boeken van Nederlandse schrijvers te lezen in de TU Delft Library.