Werkloosheid jonge hoogopgeleiden valt nog mee

De economische crisis raakt hoogopgeleide jongeren nog niet bijzonder hard. In 2011 konden de meesten van hen gewoon een baan vinden. Maar misschien wordt het de komende jaren moeilijker.

Uit nieuwe cijfers over jongeren tussen de 25 en 35 jaar blijkt dat 4,1 procent van de academici en 3,3 procent van de hbo’ers vorig jaar werkloos was: ze zochten een baan, maar konden niets vinden. Nog eens zes en 7,8 procent had geen baan, maar was naar eigen zeggen ook niet op zoek.

Het is de afgelopen tien jaar wel erger geweest. In de jaren 2002 en 2003 maakte Nederland een kleine recessie door, veel kleiner dan de economische crisis nu. De werkloosheid liep toen vooral onder laagopgeleiden op, maar ook hoogopgeleiden voelden de tegenwind.

In het jaar 2005 had maar 86 procent van de jonge academici een baan en was 4,4 procent officieel werkloos. Voor hbo’ers lag het dieptepunt in 2003, toen 3,6 procent van hen werkloos was en 88,2 procent een baan had.

“Het is afwachten hoe het zich ontwikkelt”, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek. “We voorspellen dat er ruim honderdduizend werklozen bij zullen komen, maar dat treft vooral laagopgeleiden. Hoogopgeleiden kunnen makkelijker een baan vinden; desnoods gaan ze even onder hun niveau werken.”

Hoeveel jongeren nu onder hun niveau werken, is niet bekend. De cijfers komen uit een enquête onder de ‘beroepsbevolking’ en daarin wordt die vraag niet gesteld.

23 oktober 2014 14.40

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal'

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal' De verkeerssituatie tussen de Sint Sebastiaansbrug en de TU-campus is op gezette tijden onoverzichtelijk, maar niet onveilig. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een antwoord op vragen van een bezorgde burger.
23 oktober 2014 13.43

Dekker: 'Geen loting bij NWO'

Het is geen goed idee om onderzoeksgeld te gaan verloten, vindt staatssecretaris Sander Dekker. Hij verwerpt de hevige kritiek op de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO).

23 oktober 2014 13.41

Fraude in de VS: alle sporters een ‘A’

Meer dan drieduizend studenten van een Amerikaanse topuniversiteit hebben veel te hoge cijfers gekregen. Vooral de sporters werden vaak gematst, blijkt uit een fraudeonderzoek.
23 oktober 2014 13.38

‘Mbo’ers dupe van nieuwe leenvoorwaarden’

Studentenvakbond LSVb en scholierenorganisatie JOB hebben weinig vertrouwen in de terugbetaalregels van het nieuwe leenstelsel. Mbo’ers zullen zich laten afschrikken door de nieuwe leenvoorwaarden, stellen ze.

23 oktober 2014 11.40

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam Een fietsroute door Zuid-Holland, die onderweg prominente kennisinstellingen als de TU aandoet. Als het aan de PvdA-Statenfractie in Zuid-Holland ligt komt er zo’n ‘Sciencepad’ in de provincie.
23 oktober 2014 08.59

Register voor ingenieurs in de maak

Er komt een speciaal keurmerk voor ingenieurs die hun vak bijhouden. Zij worden opgenomen in een register en mogen zich straks chartered engineer of incorporated engineer noemen.