'We gebruiken zo veel technieken nog níet'

​Op 15 maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Wat stemmen TU-medewerkers en studenten? Deze week: Lisa Büller, praeses van studievereniging LIFE.

Lisa Büller: "Vanuit mijn studie over onder meer biotechnologie zie ik dat bijvoorbeeld bio-ethanol nog niet optimaal wordt benut." (Foto: Connie van Uffelen)
Lisa Büller: "Vanuit mijn studie over onder meer biotechnologie zie ik dat bijvoorbeeld bio-ethanol nog niet optimaal wordt benut." (Foto: Connie van Uffelen)

Ga je stemmen?
Ja, ik heb nu twee keer gestemd: een keer voor het referendum en een keer voor de gemeenteraad. Deze keer vind ik het echt belangrijk me goed in te lezen. Van wat er bijvoorbeeld in Amerika gaande is, word ik niet erg blij. Daarom vind ik het belangrijk om nu mijn stem te laten gelden."

Op welke partij ga je stemmen?
"Ik neig naar D66, maar ik ga er nog even goed over nadenken. Je bent het nooit met alles eens, maar die partij wil investeren in onderwijs en wetenschap en vindt dat je als Nederland moet openstaan voor het delen van wetenschappelijke kennis met het buitenland. Dat vind ik ook. Zeker nu ik hier nog wel een paar jaar zit voor mijn master."

Op welke partij zou je nooit stemmen?
"Op Wilders. Hij schreeuwt alleen maar en heeft een verkiezingsprogramma van maar één A4-tje. Het zou niet eens mogelijk zijn om zijn plannen uit te voeren. En dat moet dan een land runnen?"

Waar zouden de verkiezingen dit jaar over moeten gaan?
"Over het opbouwen van een bestendige toekomst. Iedereen trekt zich terug in zijn eigen wereld. Amerika isoleert zich met 'America first' terwijl we in een wereld leven waarin iedereen met elkaar in contact staat. We zijn allemaal afhankelijk van elkaar. Toen ik opgroeide had ik het gevoel dat alles mooi was, want de Europese Unie kwam samen. We hadden een mooie toekomst voor ons. Nu lijkt alles in duigen te vallen met bijvoorbeeld de Brexit. We moeten niet zo in paniek raken. Het wordt alleen maar gecompliceerder als iedereen op zichzelf gaat zitten focussen."

Als je premier zou worden, wat zou je dan doen?
"Ik zou Nederland openstellen voor samenwerking in onderwijs en wetenschap. Door betere samenwerking kom je als land vooruit. We gebruiken zo veel technieken nog níet. Vanuit mijn studie over onder meer biotechnologie zie ik dat bijvoorbeeld bio-ethanol nog niet optimaal wordt benut. Er zijn erg veel ontwikkelingen op dit gebied zoals het maken van bio-ethanol op andere manieren dan van suiker waarbij je concurreert met de voedselindustrie. Je kunt ook het overige van de oogst gebruiken."

Welke maatregel zou je terug willen draaien?
"De keus voor week- of weekend-OV. Ik studeer in twee steden en moet dus kiezen voor een week-OV. Vrienden uit Groningen of Limburg die nu hier wonen, kiezen er voor om niet een weekend naar hun ouders te gaan vanwege de kosten."

De universiteit is het meest gebaat bij een kabinet dat...
"...investeert in technische opleidingen. Die hebben een hogere werkdruk voor studenten en zijn meestal duurder door practica. Het zou goed zijn als technische mensen meer vertegenwoordigd zijn in de politiek."