Volgende week duidelijkheid toekomst VHL

De helft van het personeel van Hogeschool Van Hall Larenstein wil niet langer onderdeel zijn van de Wageningen Universiteit. Volgende week wordt duidelijk of de hogeschool en universiteit samen verder gaan.

Het rommelt al maanden bij Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL), die sinds 2004 bestuurlijk gefuseerd is met de Wageningen Universiteit. De hogeschool heeft tot ongenoegen van sommige medewerkers geen eigen college van bestuur, maar alleen een directeur.

Maar de directeur van VHL, Ellen Marks. ligt al anderhalf jaar onder vuur. In januari 2011 zegde de gezamenlijke medezeggenschap het vertrouwen in haar op. Marks zou niet voldoende capaciteiten hebben om de belangen van de hogeschool bij het college van bestuur te vertegenwoordigen.

Marks kreeg onmiddellijk steun van het college van bestuur. Maar dit heeft volgens medewerkers nu juist weinig oog voor de noden van de hogeschool. VHL zou de universiteit te veel betalen voor centrale diensten als ICT, bestuur en communicatie. Ook klagen medewerkers over beperkte samenwerking in het onderwijs en een gebrek aan autonomie.

Het afgelopen half jaar bogen verschillende werkgroepen zich over de klachten en werkten zij adviezen uit. Gisteren konden medewerkers zich daarover en over de toekomst van de hogeschool uitspreken. Slechts 51 procent bleek voor het voortbestaan van samenwerking met de WUR. In januari was dat nog zestig procent.

Directeur Marks van VHL noemde de uitslag “buitengewoon teleurstellend”, schrijft universiteitsblad Resource. Collegevoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen Universiteit vond de uitslag “de slechtste die je kunt bedenken”. Het college moet zich nu beraden en dat wordt niet gemakkelijk, verwacht hij. “Het signaal is duidelijk, maar het is geen uitslag waarbij we direct weten wat we moeten doen.” Begin volgende week wordt de knoop doorgehakt en zal duidelijk worden of de VHL onderdeel blijft van de Wageningen Universiteit.

Sinds 1 september 2011 zijn het voormalige Van Hall Instituut in Leeuwarden en de Hogeschool Larenstein in Velp één hogeschool.

30 oktober 2014 13.24

'Geschoffeerd' door haast leenstelselcoalitie

Pissed off, is Carola Schouten van de ChristenUnie. Net als de andere partijen die tegen het leenstelsel zijn, is ze boos dat het wetsvoorstel waarschijnlijk begin volgende week al plenair wordt behandeld.
30 oktober 2014 11.46

Vragen leenstelsel in recordtijd beantwoord

In één nacht tijd heeft het ministerie van Onderwijs een nieuw spervuur aan vragen over het leenstelsel beantwoord. Niets staat een snelle behandeling van het ‘wetsvoorstel studievoorschot’ nog in de weg.

30 oktober 2014 10.28

'It's not over Jet'

'It's not over Jet' Leden van de Nijmeegse Studentenbond AKKU hebben vanochtend een spandoek van 240 vierkante meter aan de Waalbrug in Nijmegen gehangen. Volgens voorzitter Floor Albers van der Linden vergist minister Jet Bussemaker zich als ze denkt dat het ...
30 oktober 2014 10.25

Doorwaakte nacht op ministerie OCW

De partijen die tegen het leenstelsel zijn, hebben gistermiddag 61 pagina’s aan vragen ingeleverd bij onderwijsminister Bussemaker. Op het ministerie is hard doorgewerkt om alle vragen vandaag te kunnen beantwoorden.

29 oktober 2014 13.56

Bataafsch Genootschap lauwert Vilsmeier

Bataafsch Genootschap lauwert Vilsmeier Burgemeester Aboutaleb zal namens het Bataafsch Genootschap op 31 oktober een onderscheiding uitreiken aan Stefan Vilsmeier, de oprichter van het Duitse bedrijf Brainlab.
29 oktober 2014 11.46

Kabinet wil hogere rente op studieschuld

Een tegenvaller voor studenten: een rekensom leert dat ze duizenden euro’s meer moeten betalen voor hun studieschuld als het kabinet inderdaad voor een hogere rente kiest.