Volgende week duidelijkheid toekomst VHL

De helft van het personeel van Hogeschool Van Hall Larenstein wil niet langer onderdeel zijn van de Wageningen Universiteit. Volgende week wordt duidelijk of de hogeschool en universiteit samen verder gaan.

Het rommelt al maanden bij Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL), die sinds 2004 bestuurlijk gefuseerd is met de Wageningen Universiteit. De hogeschool heeft tot ongenoegen van sommige medewerkers geen eigen college van bestuur, maar alleen een directeur.

Maar de directeur van VHL, Ellen Marks. ligt al anderhalf jaar onder vuur. In januari 2011 zegde de gezamenlijke medezeggenschap het vertrouwen in haar op. Marks zou niet voldoende capaciteiten hebben om de belangen van de hogeschool bij het college van bestuur te vertegenwoordigen.

Marks kreeg onmiddellijk steun van het college van bestuur. Maar dit heeft volgens medewerkers nu juist weinig oog voor de noden van de hogeschool. VHL zou de universiteit te veel betalen voor centrale diensten als ICT, bestuur en communicatie. Ook klagen medewerkers over beperkte samenwerking in het onderwijs en een gebrek aan autonomie.

Het afgelopen half jaar bogen verschillende werkgroepen zich over de klachten en werkten zij adviezen uit. Gisteren konden medewerkers zich daarover en over de toekomst van de hogeschool uitspreken. Slechts 51 procent bleek voor het voortbestaan van samenwerking met de WUR. In januari was dat nog zestig procent.

Directeur Marks van VHL noemde de uitslag “buitengewoon teleurstellend”, schrijft universiteitsblad Resource. Collegevoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen Universiteit vond de uitslag “de slechtste die je kunt bedenken”. Het college moet zich nu beraden en dat wordt niet gemakkelijk, verwacht hij. “Het signaal is duidelijk, maar het is geen uitslag waarbij we direct weten wat we moeten doen.” Begin volgende week wordt de knoop doorgehakt en zal duidelijk worden of de VHL onderdeel blijft van de Wageningen Universiteit.

Sinds 1 september 2011 zijn het voormalige Van Hall Instituut in Leeuwarden en de Hogeschool Larenstein in Velp één hogeschool.

22 december 2014 07.32

​Groot succes voor Happietaria

​Groot succes voor Happietaria Klussen, inkopen, schenken, koken, serveren, afruimen en weer koken. Dit jaar heeft het pop-up restaurant Happietaria Delft 73.174,25 euro opgebracht voor het goede doel. Een opbrengst ver boven het streefbedrag van veertigduizend euro.
18 december 2014 22.05

Lager BSA voor topsporters

Sporten op topniveau en tegelijk studeren aan de TU. Er zijn tientallen studenten, voornamelijk roeiers, die dat doen. Met een nieuw topsportbeleid wil de universiteit hen helpen om beide te combineren.

18 december 2014 15.59

Studentenraad bezorgd over toekomst RAS

Een fulltime bestuursjaar gaat een student drieduizend euro meer kosten met de invoering van het leenstelsel, stelt de studentenraad. Ze dringt er bij het college van bestuur op aan uitgaven aan de regeling afstudeersteun (RAS) minimaal ...
18 december 2014 14.58

Ophokuren in het hoger onderwijs

Universiteiten en hogescholen moeten meer contacturen roosteren. Maar als die extra uren bestaan uit films kijken, hebben ze weinig om het lijf. “Je merkt dat de opleiding uren aan het opvullen is”, klagen studenten.

18 december 2014 14.55

Twijfels over onafhankelijkheid examencommissie

Waar kun je terecht als je je tentamencijfer te laag vindt, als je vrijstellingen wilt krijgen of als je overhoop ligt met je stagebegeleider? Bij de examencommissie. Maar studenten twijfelen aan de onafhankelijkheid.
18 december 2014 13.19

Zweedse schreeuwrage waait over naar Amsterdam

De Amsterdamse politie is gisteravond uitgerukt naar de studentenflats van Uilenstede. Er was een enorm geschreeuw gehoord. Het bleken studenten die een nieuwe manier hebben gevonden om van hun tentamenstress af te komen.