Vijf compenseren mag nu ook bij UvA

Aan de Universiteit van Amsterdam mogen eerstejaars studenten straks een onvoldoende compenseren met een hoger cijfer voor een ander vak. Staatssecretaris Zijlstra ziet geen bezwaar.

Een vijf compenseren met een zeven voor een ander vak? Aan verschillende universiteiten gebeurt het al, zoals de Erasmus Universiteit en de Universiteit Leiden. Ook de TU Delft wil dat. De faculteit geesteswetenschappen van de UvA nam de beslissing al in het najaar. De regeling gaat alleen voor het eerste studiejaar gelden.

“Het mag en het is geen slecht idee”, zei een woordvoerder van accreditatieorganisatie NVAO vorig jaar april, toen de Erasmus Universiteit haar plannen bekend maakte. “De instellingen geven zelf vorm aan hun onderwijs. Als een student een onvoldoende haalt, betekent dat niet dat het onderwijs tekortschiet. Het zegt vooral iets over die student.”

Prompt stelde de SP kamervragen, maar Zijlstra wuifde de bezwaren weg. “Dit is één van de maatregelen in het totaalpakket om studiesucces en studievoortgang te verbeteren”, schreef hij. “Het voordeel is dat een student niet onterecht wordt vertraagd.”

Hij dacht niet dat de kwaliteit in gevaar zou komen. De examencommissie zou er immers op toezien dat de kwaliteit gewaarborgd zou blijven. “Uit onderzoek dat bij de Erasmus School of Economics wordt gedaan blijkt ook dat studenten die doorstromen op basis van compensatieregelingen minimaal even goed scoren als studenten die niet op basis van compensatie doorstromen.”

Maar studenten zijn er kritischer over. “Wij vinden het onacceptabel”, zei studentenraadslid Sinead Wendt destijds tegen Folia, de nieuwswebsite van de UvA. In de Volkskrant van deze ochtend haalt ze opnieuw uit: “Dit is natuurlijk idioot.”

04 maart 2015 19.10

Studenten vóór (deels) Engelse bachelor

Er zijn maar weinig TU-studenten die willen vasthouden aan een Nederlandstalige bachelor. Stapt een opleiding over naar Engels, dan vinden studenten de taalvaardigheid van docenten de belangrijkste voorwaarde.
04 maart 2015 17.28

Bewaking bij Charlie Hebdo-debat

Zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting? Die vraag hield de gemoederen bezig tijdens een debat vanmiddag tussen schrijfster Tineke Bennema en columniste Ebru Umar. Studenten in het publiek trokken vooral het volmondige nee van ...

04 maart 2015 17.26

Ook UvA-medewerkers dreigen met acties

UvA-medewerkers eisen dat het bestuur de universiteit democratiseert, dat het de vertrouwensrelatie met studenten en personeel herstelt en dat er onderzoek komt naar de financiën van de instelling. Anders komen ze in actie.
04 maart 2015 13.34

​Universiteiten twijfelen hardop aan prestatieafspraken

Universiteitenvereniging VSNU wil niet opnieuw gedetailleerde afspraken maken over het aantal uren college of het studietempo van studenten.

04 maart 2015 13.33

​Meer inspraak? Er is al veel mogelijk

Studenten eisen vandaag meer inspraak. Daar hoeft de wet niet meteen voor te worden aangepast, zegt onderwijsexpert Peter Kwikkers.
04 maart 2015 12.35

​KNAW kiest eerste vrouwelijke president

​KNAW kiest eerste vrouwelijke president De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft een nieuwe president gekozen: José van Dijck, hoogleraar media en cultuur, neemt op 18 mei het stokje over van Hans Clevers.