Vijf compenseren mag nu ook bij UvA

Aan de Universiteit van Amsterdam mogen eerstejaars studenten straks een onvoldoende compenseren met een hoger cijfer voor een ander vak. Staatssecretaris Zijlstra ziet geen bezwaar.

Een vijf compenseren met een zeven voor een ander vak? Aan verschillende universiteiten gebeurt het al, zoals de Erasmus Universiteit en de Universiteit Leiden. Ook de TU Delft wil dat. De faculteit geesteswetenschappen van de UvA nam de beslissing al in het najaar. De regeling gaat alleen voor het eerste studiejaar gelden.

“Het mag en het is geen slecht idee”, zei een woordvoerder van accreditatieorganisatie NVAO vorig jaar april, toen de Erasmus Universiteit haar plannen bekend maakte. “De instellingen geven zelf vorm aan hun onderwijs. Als een student een onvoldoende haalt, betekent dat niet dat het onderwijs tekortschiet. Het zegt vooral iets over die student.”

Prompt stelde de SP kamervragen, maar Zijlstra wuifde de bezwaren weg. “Dit is één van de maatregelen in het totaalpakket om studiesucces en studievoortgang te verbeteren”, schreef hij. “Het voordeel is dat een student niet onterecht wordt vertraagd.”

Hij dacht niet dat de kwaliteit in gevaar zou komen. De examencommissie zou er immers op toezien dat de kwaliteit gewaarborgd zou blijven. “Uit onderzoek dat bij de Erasmus School of Economics wordt gedaan blijkt ook dat studenten die doorstromen op basis van compensatieregelingen minimaal even goed scoren als studenten die niet op basis van compensatie doorstromen.”

Maar studenten zijn er kritischer over. “Wij vinden het onacceptabel”, zei studentenraadslid Sinead Wendt destijds tegen Folia, de nieuwswebsite van de UvA. In de Volkskrant van deze ochtend haalt ze opnieuw uit: “Dit is natuurlijk idioot.”

22 oktober 2014 13.52

Spelenderwijs door de spelonken van EWI

Spelenderwijs door de spelonken van EWI Als tiener wil je niet meer aan het handje genomen worden. Dat bleek wel tijdens de open dagen bij EWI.
21 oktober 2014 13.19

Waar studeer je voor een appel en een ei?

Nu de basisbeurs verdwijnt, wordt het wellicht interessant om over de grens te kijken. In Scandinavië is studeren gratis, in Duitsland en Italië stukken goedkoper. Dat scheelt toch al gauw zo’n tweeduizend euro per jaar.

21 oktober 2014 13.04

Kwart miljoen inschrijvingen voor Delftse moocs

De massive open online courses die de TU Delft sinds september 2013 aanbiedt, trokken meer dan 250 duizend deelnemers. Toch is de belangstelling dit jaar minder groot.
21 oktober 2014 13.03

Vlaams collegegeld omhoog

Na maandenlange speculaties is de kogel door de kerk: in Vlaanderen stijgt het collegegeld van 619 naar 890 euro. Gisteren heeft de Vlaamse regering haar voorstel naar buiten gebracht.

21 oktober 2014 13.01

Nederlandse campus best groot

Nederlandse universiteiten hebben per student veel ruimte, vergeleken met Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen. Vooral de vierkante meters van Wageningen springen in het oog.
20 oktober 2014 15.20

Lectoren krijgen eigen beroepsvereniging

Lectoren kunnen elkaar vooruithelpen, vinden de oprichters van een nieuwe beroepsvereniging. Ze willen onderling kennis uitwisselen, maar ook gezamenlijk onderhandelen over arbeidsvoorwaarden.