TU neemt afstand van artikel NRC

Het NRC-artikel van zaterdag 22 oktober over de TU schetst een vertekend en gedateerd beeld en bevat veel onjuistheden, vindt de universiteit. Zij overweegt naar de Raad voor de Journalistiek te stappen.

/uploads/delta.tudelft.nl/delta_articles/23951/image/20111022_09.45.33_copy2.jpg

In een mail aan medewerkers schrijft de universiteit ‘hoogst verontwaardigd’ te zijn dat een dergelijk artikel over de TU is geplaatst en dat het onrecht doet aan de inspanningen van collega’s en studenten.

De krant schrijft dat bij de TU miljoenen euro’s verloren gingen met vastgoed, dat rijksgeld niet rechtmatig is uitgegeven en dat integriteit niet de hoogste aandacht had.

‘Geen misverstand’, is in de mail te lezen, ‘wij zijn geen universiteit waar niets op aan te merken valt. Wij zijn een grote, dynamische organisatie waar zaken wel eens fout gaan, maar waar ook voortdurend aan verbetering wordt gewerkt. Dat is iets anders dan dat het grondig mis zou zijn bij onze universiteit, zoals de krant suggereert.’

Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg neemt ook in een persverklaring afstand van het beeld dat NRC schetst. “Het is onjuist en gedateerd”, zegt hij. Volgens de TU bestaat het artikel vooral uit een opsomming van ‘door de universiteit al eerder geconstateerde problemen uit het verleden.’

Er is volgens de universiteit weinig tot niets terug te vinden over aanpak en verbetering door de TU. Zij laat weten de krant ‘bovendien herhaaldelijk’ te hebben gewezen op onjuistheden.

De TU benadrukt juist dat zij ‘een helder beleid heeft op het gebied van integriteit’ en dat zij ‘zorgvuldig omgaat met overheidsgeld.’ Daarvoor verwijst de universiteit naar goedkeurende verklaringen die zij over de jaarrekeningen 2009 en 2010 heeft ontvangen.

Daarin stelt de externe accountant volgens de universiteit vast dat de TU volgens Europese aanbestedingsrichtlijnen inkoopt, de administratie een waarheidsgetrouw financieel beeld geeft en dat geen sprake is van onrechtmatigheden in de uitgaven.

Omdat er in een complexe organisatie onvolkomenheden kunnen ontstaan, zo meldt de universiteit, laat de TU regelmatig externe deskundigen haar werkwijze doorlichten. 'De TU Delft heeft mede op basis van deze rapporten vele verbeteringen in de organisatie met succes doorgevoerd.’

Volgens de TU heeft NRC deze rapporten uitsluitend gebruikt om ‘selectief te winkelen’, waardoor een negatief en eenzijdig beeld is ontstaan. ‘De maatregelen die de universiteit heeft genomen of de vooruitgang die in de rapporten wordt opgemerkt, komen in het artikel niet of nauwelijks aan bod. Hiermee creëert de NRC een onjuist, incompleet en gedateerd beeld en berokkent de universiteit daarmee schade'.

De TU overweegt daarom een oordeel te vragen van de Raad voor de Journalistiek. ‘Ook in de hoop dat over deze manier van werken en berichtgeving een bredere discussie op gang komt.’

Een gedetailleerde reactie op het artikel geeft de universiteit op haar eigen website. Saillant is dat het college van bestuur daarbij niet ingaat op de negentienduizend euro die de minister terugvorderde omdat Van den Berg boven de Balkenende-norm zat.

Ook reageert het college niet op het door de TU betaalde appartement van collegelid Paul Rullmann en op de maandelijkse vaste onkostenvergoedingen van vijfhonderd euro voor Van den Berg en rector Karel Luyben.

NRC: TU verloor miljoenen met vastgoed

22 oktober 2014 15.51

Kivi introduceert meerwaarde voor ingenieurs

Kivi introduceert meerwaarde voor ingenieurs Kivi voert internationaal erkende kwalificaties in voor ingenieurs die in hun vak werkzaam zijn en zich erin blijven bekwamen. De ingenieursvereniging volgt daarbij de Britse zustervereniging.
22 oktober 2014 13.52

Spelenderwijs door de spelonken van EWI

Spelenderwijs door de spelonken van EWI Als tiener wil je niet meer aan het handje genomen worden. Dat bleek wel tijdens de open dagen bij EWI.

21 oktober 2014 13.19

Waar studeer je voor een appel en een ei?

Nu de basisbeurs verdwijnt, wordt het wellicht interessant om over de grens te kijken. In Scandinavië is studeren gratis, in Duitsland en Italië stukken goedkoper. Dat scheelt toch al gauw zo’n tweeduizend euro per jaar.
21 oktober 2014 13.04

Kwart miljoen inschrijvingen voor Delftse moocs

De massive open online courses die de TU Delft sinds september 2013 aanbiedt, trokken meer dan 250 duizend deelnemers. Toch is de belangstelling dit jaar minder groot.

21 oktober 2014 13.03

Vlaams collegegeld omhoog

Na maandenlange speculaties is de kogel door de kerk: in Vlaanderen stijgt het collegegeld van 619 naar 890 euro. Gisteren heeft de Vlaamse regering haar voorstel naar buiten gebracht.
21 oktober 2014 13.01

Nederlandse campus best groot

Nederlandse universiteiten hebben per student veel ruimte, vergeleken met Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen. Vooral de vierkante meters van Wageningen springen in het oog.