TU Delft beste reputatie Nederlandse universiteiten

Vijf Nederlandse universiteiten staan in de wereldwijde top honderd van instellingen met de beste reputatie, meldt Times Higher Education. Als hoogste Nederlandse universiteit staat de TU Delft: op een gedeelde plaats 51 tot en met 60.

Alleen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië staan vaker in de lijst. Over het algemeen hebben Nederlandse universiteiten een goede naam, maar ze staan niet tussen de absolute top. Harvard staat op 1.

Dat meldt de Times Higher Education, die ieder jaar een veel besproken ranglijst van beste universiteiten ter wereld maakt, waarin ook onderzoeks- en onderwijskwaliteit meewegen. Deze reputatie-ranking is daarvan afgeleid. De scores zijn bepaald aan de hand van een enquête die door 17,5 duizend academici uit 137 landen is ingevuld.

Alleen de Verenigde Staten (44) en Groot-Brittannië (10) hebben meer universiteiten in de reputatie-ranglijst. Japan staat op gelijke hoogte met eveneens vijf universiteiten in de top honderd, maar heeft daar wel een absolute topuniversiteit tussen zitten: de Universiteit van Tokyo op nummer acht.

De Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht komen op 71 tot 80 uit, de Universiteit Leiden staat op 81 tot 90 en Wageningen Universiteit staat als laatste op een gedeelde 91ste tot honderdste plaats.

De reputatie van Nederlandse instellingen is hoger dan hun positie in de gewone ranglijst, waarin ook meetbare gegevens over onderwijs en onderzoek worden meegewogen. Daarin staan maar vier Nederlandse universiteiten in de top honderd en hoger dan plaats 68 (Universiteit Utrecht) komen ze niet.

“Reputatie is mistig en subjectief”, erkent Phil Baty van de Times Higher Education. “Maar imago’s zijn wel deel van de werkelijkheid. Instellingen met een goede reputatie trekken meer studenten en betere wetenschappers aan. Ze kunnen erop voortbouwen. Misschien zegt de reputatie ook iets wat niet in andere indicatoren te vangen is. Het zijn zeer geïnformeerde academici die hun mening geven. Ze weten waar ze over praten.”

Dat Nederland zoveel instellingen in de top heeft, noemt Baty tremendous. “Het is werkelijk een geweldige prestatie”, zegt hij. “Het is overduidelijk dat Nederland een sterk systeem van hoger onderwijs heeft, met veel goede universiteiten. Dat blijkt ook uit de gewone ranglijst: in de top 200 staan twaalf Nederlandse instellingen. Terwijl er naar schatting twintigduizend universiteiten in de wereld zijn. The Dutch are punching above their weight. De reputatie van Duitse universiteiten is bijvoorbeeld minder groot.”

Of Nederland ernaar moet streven dat één instelling tot de absolute top doordringt? Baty durft het niet te zeggen. “In landen met zwak hoger onderwijs zie je wel eens dat ze alle beschikbare middelen aan één universiteit besteden, zodat die tot de top kan doordringen. Maar Nederland heeft al fantastisch hoger onderwijs. Misschien is zo’n vlaggenschip nergens voor nodig.”

26 februari 2015 17.57

'Geen harde actie in Delft'

Bezettingen als in Amsterdam lijken in Delft niet op het menu te staan. Of ze moeten komen van studenten van buiten de studentenraad (sr) en vakbond VSSD. Die beide houden het bij het uiten van hun zorgen over het rendementsdenken.
26 februari 2015 15.51

De student-bestuurder: gewenst én verguisd

Om de patstelling te doorbreken, heeft de Universiteit van Amsterdam ingestemd met een studentlid binnen het college van bestuur. In de landelijke politiek is dat idee net zo vaak omarmd als weer gesneuveld.

26 februari 2015 14.02

Subsidie voor onderzoek frugal innovations

Het LDE-Centre for Frugal Innovation in Africa (CFIA) krijgt een NWO-subsidie van 4,5 ton voor een onderzoeksproject in samenwerking met onder andere elektronicaconcern Philips.
26 februari 2015 13.53

Studenten organiseren verkiezingsdebat waterschap

De waterschapsverkiezingen zijn niet bepaald hot, ook niet onder studenten van de TU, toch geen kleine speler in het watermanagement. Om zoveel mogelijk studenten te overtuigen van het belang van de verkiezingen organiseert het Dispuut ...

26 februari 2015 11.23

Besef dat basisbeurs zou verdwijnen kwam laat

Een derde van de studenten en bijna de helft van de scholieren wist begin december nog niet dat het kabinet van plan was om de basisbeurs in het hoger onderwijs af te schaffen.
26 februari 2015 11.17

Aantal tussentijdse studiestakers stabiliseert

Iets meer dan vijftienduizend eerstejaars stopten al vóór 1 februari met hun opleiding. Meer hbo’ers dan wo’ers gooiden binnen een half jaar de handdoek in de ring.