TNO: politiek debat over kennis nergens voor nodig

Het is volgens TNO zo evident dat investeringen in kennis en innovatie geld opleveren, dat alle politieke partijen hier hetzelfde over zouden moeten denken.

“Elke euro aan innovatie levert een veelvoud aan economische groei op”, aldus het TNO-rapport ‘De staat van Nederland Innovatieland 2012’. “In tijden van economische stagnatie is het alleen al om die reden van belang dat investeringen in innovatie op peil blijven.”

De rapporteurs vinden het zorgelijk dat het kennis- en innovatiebeleid steeds meer ‘gepolitiseerd’ is. “Andere landen, met Duitsland als belangrijk voorbeeld, zijn de laatste jaren juist in staat gebleken kennis- en innovatiebeleid te ‘ontpolitiseren’, weg van het ideologische links-rechts debat.”

Het probleem is volgens TNO dat Nederland het tot voor kort economisch goed deed, ondanks afnemende investeringen in kennis en innovatie. Maar wachten kan niet meer, aldus het rapport.

TNO waarschuwt dat Nederland niet meer kan teren op investeringen uit het verleden. Op diverse gebieden staat Nederland stil, terwijl andere landen in opkomst zijn door meer geld in kennis en innovatie te steken.

Niet alle problemen vallen met eenvoudige investeringen op te lossen. Zo maakt TNO zich zorgen om het grote aandeel laagopgeleiden onder jongemannen: bijna veertig procent in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Vrouwen doen het beter, maar die kiezen weer te weinig voor exacte en technische studies. Er zijn bovendien te weinig gepromoveerden in bèta en techniek. “Nederland kiest vooral voor gammarichtingen”, constateren de onderzoekers.

20 november 2014 15.34

​Akkoord met uitgever Springer over open access

Wetenschappers van Nederlandse universiteiten kunnen voortaan open access publiceren in tijdschriften van uitgeverij Springer. De VSNU verwacht dat er meer uitgeverijen volgen.
20 november 2014 12.36

​Londens studentenprotest eindigt in rellen

De Londense politie heeft gisteren elf mensen gearresteerd tijdens het studentenprotest tegen hoge collegegelden. De verder rustig verlopen demonstratie eindigde in rellen op Parliament Square.

20 november 2014 10.33

​Geen wetenschappelijk adviseur voor Europese Commissie

De nieuwe Europese Commissie kan geen beroep meer doen op de adviezen van een wetenschappelijk adviseur. De functie werd in 2012 in het leven geroepen, maar is door commissievoorzitter Jean-Claude Juncker opgeheven.
20 november 2014 10.31

​Schoten op universiteitscampus Florida

Op de campus van Florida State University zijn in ieder geval twee mensen neergeschoten. Het is niet duidelijk hoe zij er aan toe zijn.

20 november 2014 09.55

​Eten voor Jemen in Happietaria

​Eten voor Jemen in Happietaria Tientallen studenten hebben de afgelopen tien dagen keihard gewerkt om in het voormalige Legermuseum het tijdelijke restaurant Happietaria in te richten. Daar kunnen bezoekers tot 16 december eten voor het goede doel.
19 november 2014 16.27

Startups YesDelft trekken multinationals

Incubator YesDelft gaat nauw samenwerken met zes grote multinationals. Contact met startups moet de innovatieve kracht van deze bedrijven vergroten. En de startups krijgen gemakkelijker toegang tot kapitaalkrachtige partners.