TNO: politiek debat over kennis nergens voor nodig

Het is volgens TNO zo evident dat investeringen in kennis en innovatie geld opleveren, dat alle politieke partijen hier hetzelfde over zouden moeten denken.

“Elke euro aan innovatie levert een veelvoud aan economische groei op”, aldus het TNO-rapport ‘De staat van Nederland Innovatieland 2012’. “In tijden van economische stagnatie is het alleen al om die reden van belang dat investeringen in innovatie op peil blijven.”

De rapporteurs vinden het zorgelijk dat het kennis- en innovatiebeleid steeds meer ‘gepolitiseerd’ is. “Andere landen, met Duitsland als belangrijk voorbeeld, zijn de laatste jaren juist in staat gebleken kennis- en innovatiebeleid te ‘ontpolitiseren’, weg van het ideologische links-rechts debat.”

Het probleem is volgens TNO dat Nederland het tot voor kort economisch goed deed, ondanks afnemende investeringen in kennis en innovatie. Maar wachten kan niet meer, aldus het rapport.

TNO waarschuwt dat Nederland niet meer kan teren op investeringen uit het verleden. Op diverse gebieden staat Nederland stil, terwijl andere landen in opkomst zijn door meer geld in kennis en innovatie te steken.

Niet alle problemen vallen met eenvoudige investeringen op te lossen. Zo maakt TNO zich zorgen om het grote aandeel laagopgeleiden onder jongemannen: bijna veertig procent in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Vrouwen doen het beter, maar die kiezen weer te weinig voor exacte en technische studies. Er zijn bovendien te weinig gepromoveerden in bèta en techniek. “Nederland kiest vooral voor gammarichtingen”, constateren de onderzoekers.

27 november 2014 14.21

Big data debat: privacy versus innovatie

De Nationale DenkTank organiseerde op 26 november in Amsterdam een debat over big data. Het werd een levendige afweging tussen kansen en gevaren, waarbij de eerste wonnen.
27 november 2014 12.38

Ook vierdejaars wo-student krijgt straks geen basisbeurs meer

Universitaire bachelorstudenten die erop rekenen dat ze in hun vierde bachelorjaar nog een basisbeurs krijgen, vergissen zich. Ook zij vissen vanaf volgend collegejaar achter het net.

27 november 2014 12.35

Wageningse student wint prijs voor studie naar wolken

Met zijn onderzoek naar wolken heeft Martin Sikma gisteravond de Student Research Award gewonnen. Hij onderzocht hoe vocht en chemicaliën in wolken getransporteerd worden.
26 november 2014 17.15

Vermiste student meldt zich

Vermiste student meldt zich De vermiste student Erik Deenen is terecht. Hij heeft zichzelf vanmiddag gemeld bij de politie in Hengelo. Dat laat een woordvoerder namens de familie weten.

26 november 2014 14.42

Succesvol Noors protest tegen collegegeld

Succesvol Noors protest tegen collegegeld De landelijke studentenbond van Noorwegen kraait victorie: de Noorse regering trekt haar plan in om collegegeld te heffen voor niet-Europese studenten.
26 november 2014 10.16

Nevenfuncties hoogleraren niet allemaal openbaar

Nederlandse hoogleraren zouden naar schatting minstens zeventienduizend nevenfuncties hebben. Een derde van al die functies wordt niet vermeld, schrijft weekblad de Groene Amsterdammer vandaag.