TNO: politiek debat over kennis nergens voor nodig

Het is volgens TNO zo evident dat investeringen in kennis en innovatie geld opleveren, dat alle politieke partijen hier hetzelfde over zouden moeten denken.

“Elke euro aan innovatie levert een veelvoud aan economische groei op”, aldus het TNO-rapport ‘De staat van Nederland Innovatieland 2012’. “In tijden van economische stagnatie is het alleen al om die reden van belang dat investeringen in innovatie op peil blijven.”

De rapporteurs vinden het zorgelijk dat het kennis- en innovatiebeleid steeds meer ‘gepolitiseerd’ is. “Andere landen, met Duitsland als belangrijk voorbeeld, zijn de laatste jaren juist in staat gebleken kennis- en innovatiebeleid te ‘ontpolitiseren’, weg van het ideologische links-rechts debat.”

Het probleem is volgens TNO dat Nederland het tot voor kort economisch goed deed, ondanks afnemende investeringen in kennis en innovatie. Maar wachten kan niet meer, aldus het rapport.

TNO waarschuwt dat Nederland niet meer kan teren op investeringen uit het verleden. Op diverse gebieden staat Nederland stil, terwijl andere landen in opkomst zijn door meer geld in kennis en innovatie te steken.

Niet alle problemen vallen met eenvoudige investeringen op te lossen. Zo maakt TNO zich zorgen om het grote aandeel laagopgeleiden onder jongemannen: bijna veertig procent in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Vrouwen doen het beter, maar die kiezen weer te weinig voor exacte en technische studies. Er zijn bovendien te weinig gepromoveerden in bèta en techniek. “Nederland kiest vooral voor gammarichtingen”, constateren de onderzoekers.

18 december 2014 22.05

Lager BSA voor topsporters

Sporten op topniveau en tegelijk studeren aan de TU. Er zijn tientallen studenten, voornamelijk roeiers, die dat doen. Met een nieuw topsportbeleid wil de universiteit hen helpen om beide te combineren.
18 december 2014 15.59

Studentenraad bezorgd over toekomst RAS

Een fulltime bestuursjaar gaat een student drieduizend euro meer kosten met de invoering van het leenstelsel, stelt de studentenraad. Ze dringt er bij het college van bestuur op aan uitgaven aan de regeling afstudeersteun (RAS) minimaal ...

18 december 2014 14.58

Ophokuren in het hoger onderwijs

Universiteiten en hogescholen moeten meer contacturen roosteren. Maar als die extra uren bestaan uit films kijken, hebben ze weinig om het lijf. “Je merkt dat de opleiding uren aan het opvullen is”, klagen studenten.
18 december 2014 14.55

Twijfels over onafhankelijkheid examencommissie

Waar kun je terecht als je je tentamencijfer te laag vindt, als je vrijstellingen wilt krijgen of als je overhoop ligt met je stagebegeleider? Bij de examencommissie. Maar studenten twijfelen aan de onafhankelijkheid.

18 december 2014 13.19

Zweedse schreeuwrage waait over naar Amsterdam

De Amsterdamse politie is gisteravond uitgerukt naar de studentenflats van Uilenstede. Er was een enorm geschreeuw gehoord. Het bleken studenten die een nieuwe manier hebben gevonden om van hun tentamenstress af te komen.
18 december 2014 12.01

Italiaanse in het veen

“Veen is een fascinerend materiaal. Het lijkt op sneeuw.” Professor Cristina Jommi vertelde over haar onderzoek naar de Nederlandse bodem tijdens haar intreerede op 17 december.