TNO: politiek debat over kennis nergens voor nodig

Het is volgens TNO zo evident dat investeringen in kennis en innovatie geld opleveren, dat alle politieke partijen hier hetzelfde over zouden moeten denken.

“Elke euro aan innovatie levert een veelvoud aan economische groei op”, aldus het TNO-rapport ‘De staat van Nederland Innovatieland 2012’. “In tijden van economische stagnatie is het alleen al om die reden van belang dat investeringen in innovatie op peil blijven.”

De rapporteurs vinden het zorgelijk dat het kennis- en innovatiebeleid steeds meer ‘gepolitiseerd’ is. “Andere landen, met Duitsland als belangrijk voorbeeld, zijn de laatste jaren juist in staat gebleken kennis- en innovatiebeleid te ‘ontpolitiseren’, weg van het ideologische links-rechts debat.”

Het probleem is volgens TNO dat Nederland het tot voor kort economisch goed deed, ondanks afnemende investeringen in kennis en innovatie. Maar wachten kan niet meer, aldus het rapport.

TNO waarschuwt dat Nederland niet meer kan teren op investeringen uit het verleden. Op diverse gebieden staat Nederland stil, terwijl andere landen in opkomst zijn door meer geld in kennis en innovatie te steken.

Niet alle problemen vallen met eenvoudige investeringen op te lossen. Zo maakt TNO zich zorgen om het grote aandeel laagopgeleiden onder jongemannen: bijna veertig procent in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Vrouwen doen het beter, maar die kiezen weer te weinig voor exacte en technische studies. Er zijn bovendien te weinig gepromoveerden in bèta en techniek. “Nederland kiest vooral voor gammarichtingen”, constateren de onderzoekers.

30 oktober 2014 13.24

'Geschoffeerd' door haast leenstelselcoalitie

Pissed off, is Carola Schouten van de ChristenUnie. Net als de andere partijen die tegen het leenstelsel zijn, is ze boos dat het wetsvoorstel waarschijnlijk begin volgende week al plenair wordt behandeld.
30 oktober 2014 11.46

Vragen leenstelsel in recordtijd beantwoord

In één nacht tijd heeft het ministerie van Onderwijs een nieuw spervuur aan vragen over het leenstelsel beantwoord. Niets staat een snelle behandeling van het ‘wetsvoorstel studievoorschot’ nog in de weg.

30 oktober 2014 10.28

'It's not over Jet'

'It's not over Jet' Leden van de Nijmeegse Studentenbond AKKU hebben vanochtend een spandoek van 240 vierkante meter aan de Waalbrug in Nijmegen gehangen. Volgens voorzitter Floor Albers van der Linden vergist minister Jet Bussemaker zich als ze denkt dat het ...
30 oktober 2014 10.25

Doorwaakte nacht op ministerie OCW

De partijen die tegen het leenstelsel zijn, hebben gistermiddag 61 pagina’s aan vragen ingeleverd bij onderwijsminister Bussemaker. Op het ministerie is hard doorgewerkt om alle vragen vandaag te kunnen beantwoorden.

29 oktober 2014 13.56

Bataafsch Genootschap lauwert Vilsmeier

Bataafsch Genootschap lauwert Vilsmeier Burgemeester Aboutaleb zal namens het Bataafsch Genootschap op 31 oktober een onderscheiding uitreiken aan Stefan Vilsmeier, de oprichter van het Duitse bedrijf Brainlab.
29 oktober 2014 11.46

Kabinet wil hogere rente op studieschuld

Een tegenvaller voor studenten: een rekensom leert dat ze duizenden euro’s meer moeten betalen voor hun studieschuld als het kabinet inderdaad voor een hogere rente kiest.