Ga direct naar: Hoofdnavigatie | Inhoud | Zoeken | Servicemenu

Tilapia uit eigen huis

Weinig mensen weten nog waar hun voedsel vandaan komt. Bouwkundestudent Lou Krabshuis maakte voor zijn bachelor-eindproject mensen meer bewust van voeding met een zelfvoorzienende kookschool.

Lou Krabshuis: “Watermeloenen groeien keihard op de mest van tilapia, schijnt het.” (Foto: Sam Rentmeester)
Lou Krabshuis: “Watermeloenen groeien keihard op de mest van tilapia, schijnt het.” (Foto: Sam Rentmeester)

Natuurlijk is het idealistisch. Een kookschool annex hotel waar je groenten en vis verbouwt, kookstudenten hun eigen voedsel laat plukken en meteen een retraite is voor diabetes- en obesitaspatiënten. Maar Lou Krabshuis (22) weet hoe klein de moeite is om door middel van urban farming bewuster om te gaan met je voeding – en daarmee je gezondheid en het milieu. Op het balkon van zijn Amsterdamse studentenwoning verbouwt hij spinazie, rucola en kapucijners – een hobby die hij overnam van zijn opa. “Het staat er bomvol”, zegt de student. Hij kweekt nog net geen vissen – de enige dieren die hij eet.

Dat is in zijn ontwerp voor een kookschool-slash-hotel in een leegstaande Rotterdamse citrusloods wel anders. Vrijwel al het voedsel dat de koks er (leren) bereiden voor de hotelgasten, wordt in het gebouw geproduceerd. “Het hotel wint meststoffen uit de uitwerpselen van de hotelgasten en kookstudenten. Daarop groeien algen, die weer worden gevoerd aan de vissen, en de planten en groenten voeden zich weer met de vissenmest. De gasten en leerlingen eten vervolgens de vis en groenten.” Easy as pie, volgens de student. “In Amerika worden mensen momenteel rijk met dit principe. Daar kweken ze planten op de mest van tilapia. Watermeloenen groeien er keihard op, schijnt het.”

Hij geeft toe: in zijn bachelor-eindproject voert hij het principe wel heel ver door. “In mijn eerste versie had ik zelfs koeien en varkens in de kookschool gestopt – iets waarmee ik ethisch worstelde. Op aanraden van mijn begeleider heb ik het toen drastisch afgekaderd. Nu is alles in het gebouw op elkaar afgestemd. Mensen stappen niet meteen de met planten gevulde kookschool binnen, maar komen gefaseerd binnen, zodat ze langzaam kunnen wennen. Alle kamers hebben ochtendzonlicht. De algen worden door buizen over het dak van het hotel gepompt, er is onder meer een meelwormenkwekerij om burgers van te maken en een meditatieruimte.”
De cyclus is volledig geïntegreerd in de architectuur. Rond het atrium in de binnenruimte groeien planten en groenten. “De ene kookstudent plukt er een paprika, de ander pakt er een komkommer of wat kruiden – zo ontstaat er een sociaal spel. Je kunt er samenwerken.”

Krabshuis acht het onmogelijk dat zijn plan ooit wordt uitgevoerd. “Dan komt er een architect bij kijken die er weer zijn eigen sausje overheen giet, en het kostenplaatje is flink.” Zíjn missie is geslaagd: hij heeft een prachtig bouwkundig ontwerp gemaakt, waarbij hij zijn geliefde groenten naar de bebouwing heeft gehaald. 

Onderwerp: ‘De eetarkie’
Eindcijfer: 8,5


21 juni 2012

Plasticpaper

Plasticpaper Europa is verantwoordelijk voor 25 procent van de plasticproductie. Van het plastic dat ronddrijft in onze wereldzeeën, is dus een groot deel van óns afkomstig. Wat kan de overheid er aan doen om dat terug te dringen? Bauke Buikstra (21) ...
14 juni 2012

Bachelor - Koning van de onderwereld

Bachelor - Koning van de onderwereld Eén damesverbandje teveel in het toilet, en de hele straat kan open om het riool te fiksen. Jammer in een rustige woonwijk, dramatisch in een winkelgebied. Wanneer besluit je dan dure, maar schadebeperkende, sleufloze technieken in te ...

06 juni 2012

De bachelor - Schuiven met bussen

De bachelor - Schuiven met bussen Sommige infrastructuren lijken zo knullig aangelegd, dat je je afvraagt of nou niemand iets beters had kunnen bedenken. Station Rotterdam Alexanderpolder bijvoorbeeld. Civielstudent Arie van Ekeren nam het voor zijn bachelor-eindproject op ...
23 mei 2012

Bachelor on the beach

Bachelor on the beach Zon, zee, strand… Neem je het er ook zo heerlijk van? Wel fijn als dat strand er nog even blijft liggen. Sytske Stuij en Taco Tuinhof wijdden er hun bachelor-eindproject aan bij CiTG.

10 mei 2012

Gespannen zonnecellen

Gespannen zonnecellen We moeten groen, duurzaam, ecologisch – maar de eerste de beste zonnecel die je op je dak plaatst, gaat binnen zes jaar stuk. Gelukkig helpen vier TU-studenten het milieu een handje met hun bachelor-eindproject bij 3mE. Wie anno ...
  Meer