Tijdreizen voorlopig niet aan de orde

De relativiteitstheorie van Einstein hoeft nog niet bij het grof vuil. Bij nader inzien lijken neutrino’s toch niet sneller te kunnen reizen dan het licht. Wetenschappers hebben technische fouten ontdekt in het CERN-experiment waaruit dit bleek.

Afgelopen september maakte de Europese organisatie voor kernonderzoek (CERN) bekend dat in de 732 kilometer lange deeltjesversneller neutrino’s waren gemeten die de tocht zestig nanoseconden sneller dan het licht aflegden.

Maar een instrument dat wordt gebruikt om het GPS-systeem en de klokken op aarde te synchroniseren zou voor een afwijking hebben gezorgd. Ook zou een glasvezelkabel niet helemaal goed zijn aangesloten op de computer, meldt de NOS.

In oktober stelde de Gronings natuurkundige Ronald van Elburg al dat de klokken die de vertrek- en aankomsttijd registreren niet helemaal gelijk liepen doordat de gps-satelliet die daarvoor moet zorgen zelf ook beweegt. Dat heeft invloed op de gemeten tijd.

CERN zal het experiment later dit jaar herhalen.

22 oktober 2014 13.52

Spelenderwijs door de spelonken van EWI

Spelenderwijs door de spelonken van EWI Als tiener wil je niet meer aan het handje genomen worden. Dat bleek wel tijdens de open dagen bij EWI.
21 oktober 2014 13.19

Waar studeer je voor een appel en een ei?

Nu de basisbeurs verdwijnt, wordt het wellicht interessant om over de grens te kijken. In Scandinavië is studeren gratis, in Duitsland en Italië stukken goedkoper. Dat scheelt toch al gauw zo’n tweeduizend euro per jaar.

21 oktober 2014 13.04

Kwart miljoen inschrijvingen voor Delftse moocs

De massive open online courses die de TU Delft sinds september 2013 aanbiedt, trokken meer dan 250 duizend deelnemers. Toch is de belangstelling dit jaar minder groot.
21 oktober 2014 13.03

Vlaams collegegeld omhoog

Na maandenlange speculaties is de kogel door de kerk: in Vlaanderen stijgt het collegegeld van 619 naar 890 euro. Gisteren heeft de Vlaamse regering haar voorstel naar buiten gebracht.

21 oktober 2014 13.01

Nederlandse campus best groot

Nederlandse universiteiten hebben per student veel ruimte, vergeleken met Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen. Vooral de vierkante meters van Wageningen springen in het oog.
20 oktober 2014 15.20

Lectoren krijgen eigen beroepsvereniging

Lectoren kunnen elkaar vooruithelpen, vinden de oprichters van een nieuwe beroepsvereniging. Ze willen onderling kennis uitwisselen, maar ook gezamenlijk onderhandelen over arbeidsvoorwaarden.