Tijdreizen voorlopig niet aan de orde

De relativiteitstheorie van Einstein hoeft nog niet bij het grof vuil. Bij nader inzien lijken neutrino’s toch niet sneller te kunnen reizen dan het licht. Wetenschappers hebben technische fouten ontdekt in het CERN-experiment waaruit dit bleek.

Afgelopen september maakte de Europese organisatie voor kernonderzoek (CERN) bekend dat in de 732 kilometer lange deeltjesversneller neutrino’s waren gemeten die de tocht zestig nanoseconden sneller dan het licht aflegden.

Maar een instrument dat wordt gebruikt om het GPS-systeem en de klokken op aarde te synchroniseren zou voor een afwijking hebben gezorgd. Ook zou een glasvezelkabel niet helemaal goed zijn aangesloten op de computer, meldt de NOS.

In oktober stelde de Gronings natuurkundige Ronald van Elburg al dat de klokken die de vertrek- en aankomsttijd registreren niet helemaal gelijk liepen doordat de gps-satelliet die daarvoor moet zorgen zelf ook beweegt. Dat heeft invloed op de gemeten tijd.

CERN zal het experiment later dit jaar herhalen.

02 maart 2015 15.06

​Bussemaker: 'Die rebellen heb ik gekregen'

Minister Bussemaker snapt een deel van de zorgen van de Maagdenhuisbezetters, zei ze zojuist. Ze sprak tijdens de laatste editie van de HO Tour, een serie bijeenkomsten over de toekomst van het hoger onderwijs.
02 maart 2015 11.05

​Maagdenhuisprotest werkt aanstekelijk

Vertegenwoordigers van negen universiteiten en vijf hogescholen gaan deze week actie voeren bij hun instelling. Ook een docentenstaking wordt overwogen.

02 maart 2015 09.40

Voor het eerst ondergronds treinen naar Delft

Voor het eerst ondergronds treinen naar Delft Zaterdagochtend om 5:51 stipt vertrok de eerste trein met 400 passagiers vanuit Den Haag HS naar het nieuwe station in Delft.
27 februari 2015 19.57

Vijf vragen aan LSVb-voorzitter Tom Hoven

De bezetting van het Amsterdamse Maagdenhuis kan, in tegenstelling tot die van het Bungehuis, wél op steun rekenen van de Landelijke Studentenvakbond. Voorzitter Tom Hoven: “Er zijn een aantal belangrijke dingen veranderd.”

27 februari 2015 19.56

De Nieuwe Universiteit gaat landelijk

De actievoerders in het Amsterdamse Maagdenhuis organiseren zondag een national assembly voor studenten en docenten van andere universiteiten en hogescholen. Mogelijk volgt woensdag een nationale actiedag.
27 februari 2015 12.29

Bussemaker bemoeit zich niet met bezetting

Minister Bussemaker van Onderwijs houdt zich buiten de onderhandelingen over de bezetting van het Maagdenhuis. “Die zijn in principe een zaak tussen het bestuur van de UvA en de bezetters.”