Studenten tevreden over TU Delft

Studenten van de kleine Theologische universiteit van de christelijke gereformeerde kerken zijn het meest tevreden over hun opleiding. Ook de Open Universiteit en de Universiteit voor Humanistiek scoren goed, blijkt uit de Nationale Studentenenquête.

/uploads/delta.tudelft.nl/delta_articles/25357/image/nsetabel_copy1.jpg

Ieder jaar krijgen duizenden studenten het verzoek een vragenlijst in te vullen over hun opleiding: wat vinden ze van de inhoud van het onderwijsprogramma, de faciliteiten, de organisatie, enzovoorts? Dit keer vulde een derde van alle 650 duizend studenten hem in.

Studenten geven ook een cijfer voor algemene tevredenheid over hun universiteit, op een vijfpuntschaal. De beste universiteiten scoren een 4,3 tot een 4,5. De TU Delft belandt al jaren in de middenmoot met een score van rond de 4.0.

Het slechtst – maar nog altijd voldoende – scoren de Vrije Universiteit (3,8) en de Protestantse Theologische Universiteit en Transnationale Universiteit Limburg (3,7). Deze laatste twee scoorden vorig jaar nog een 3,9.

Over het algemeen zijn de totaaloordelen van studenten over hun universiteiten redelijk stabiel.

De Nationale Studenten Enquête 2012 wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs en valt onder de verantwoordelijkheid van de stichting Studiekeuze123. Hij wordt afgenomen door onderzoeksbureau ResearchNed.

Hogescholen

Bij het hoger beroepsonderwijs zijn studenten van Hogeschool Helicon en de Hogeschool voor pedagogisch en sociaal-agogisch onderwijs Groningen het meest tevreden over hun opleiding. Zij scoren een 4,4.

Het slechtst scoren de Hogeschool Inholland, Hogeschool Edith Stein en Saxion next, met een 3.4. De Hogeschool Utrecht en de I-Pabo doen het met een 3,5 weinig beter.

/uploads/delta.tudelft.nl/delta_paragraphs/26955/image/hop11.jpg
/uploads/delta.tudelft.nl/delta_paragraphs/26954/image/hop12.jpg

18 december 2014 22.05

Lager BSA voor topsporters

Sporten op topniveau en tegelijk studeren aan de TU. Er zijn tientallen studenten, voornamelijk roeiers, die dat doen. Met een nieuw topsportbeleid wil de universiteit hen helpen om beide te combineren.
18 december 2014 15.59

Studentenraad bezorgd over toekomst RAS

Een fulltime bestuursjaar gaat een student drieduizend euro meer kosten met de invoering van het leenstelsel, stelt de studentenraad. Ze dringt er bij het college van bestuur op aan uitgaven aan de regeling afstudeersteun (RAS) minimaal ...

18 december 2014 14.58

Ophokuren in het hoger onderwijs

Universiteiten en hogescholen moeten meer contacturen roosteren. Maar als die extra uren bestaan uit films kijken, hebben ze weinig om het lijf. “Je merkt dat de opleiding uren aan het opvullen is”, klagen studenten.
18 december 2014 14.55

Twijfels over onafhankelijkheid examencommissie

Waar kun je terecht als je je tentamencijfer te laag vindt, als je vrijstellingen wilt krijgen of als je overhoop ligt met je stagebegeleider? Bij de examencommissie. Maar studenten twijfelen aan de onafhankelijkheid.

18 december 2014 13.19

Zweedse schreeuwrage waait over naar Amsterdam

De Amsterdamse politie is gisteravond uitgerukt naar de studentenflats van Uilenstede. Er was een enorm geschreeuw gehoord. Het bleken studenten die een nieuwe manier hebben gevonden om van hun tentamenstress af te komen.
18 december 2014 12.01

Italiaanse in het veen

“Veen is een fascinerend materiaal. Het lijkt op sneeuw.” Professor Cristina Jommi vertelde over haar onderzoek naar de Nederlandse bodem tijdens haar intreerede op 17 december.