Studenten tevreden over TU Delft

Studenten van de kleine Theologische universiteit van de christelijke gereformeerde kerken zijn het meest tevreden over hun opleiding. Ook de Open Universiteit en de Universiteit voor Humanistiek scoren goed, blijkt uit de Nationale Studentenenquête.

/uploads/delta.tudelft.nl/delta_articles/25357/image/nsetabel_copy1.jpg

Ieder jaar krijgen duizenden studenten het verzoek een vragenlijst in te vullen over hun opleiding: wat vinden ze van de inhoud van het onderwijsprogramma, de faciliteiten, de organisatie, enzovoorts? Dit keer vulde een derde van alle 650 duizend studenten hem in.

Studenten geven ook een cijfer voor algemene tevredenheid over hun universiteit, op een vijfpuntschaal. De beste universiteiten scoren een 4,3 tot een 4,5. De TU Delft belandt al jaren in de middenmoot met een score van rond de 4.0.

Het slechtst – maar nog altijd voldoende – scoren de Vrije Universiteit (3,8) en de Protestantse Theologische Universiteit en Transnationale Universiteit Limburg (3,7). Deze laatste twee scoorden vorig jaar nog een 3,9.

Over het algemeen zijn de totaaloordelen van studenten over hun universiteiten redelijk stabiel.

De Nationale Studenten Enquête 2012 wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs en valt onder de verantwoordelijkheid van de stichting Studiekeuze123. Hij wordt afgenomen door onderzoeksbureau ResearchNed.

Hogescholen

Bij het hoger beroepsonderwijs zijn studenten van Hogeschool Helicon en de Hogeschool voor pedagogisch en sociaal-agogisch onderwijs Groningen het meest tevreden over hun opleiding. Zij scoren een 4,4.

Het slechtst scoren de Hogeschool Inholland, Hogeschool Edith Stein en Saxion next, met een 3.4. De Hogeschool Utrecht en de I-Pabo doen het met een 3,5 weinig beter.

/uploads/delta.tudelft.nl/delta_paragraphs/26955/image/hop11.jpg
/uploads/delta.tudelft.nl/delta_paragraphs/26954/image/hop12.jpg

24 april 2015 17.12

​Op zwangerschapsverlof met een beurs van NWO

Vrouwelijke wetenschappers met een Rubiconbeurs hebben voortaan recht op zwangerschapsverlof. Onderzoeksfinancier NWO, die de beurzen toekent, garandeert doorbetaling van het salaris.
24 april 2015 11.46

​Zesduizend euro schadevergoeding vanwege seksberichtjes docent

De Hogeschool Rotterdam had een studente die seksuele sms’jes kreeg van haar scriptiebegeleider beter moeten helpen, oordeelt de rechter. Ze krijgt zesduizend euro tegemoetkoming vanwege studievertraging.

24 april 2015 11.39

​Wedstrijdje energie besparen levert duizenden euro’s op

Doe het licht op de gang uit en zet op tijd de verwarming laag… studenten kunnen flink op hun energierekening besparen, blijkt uit een wedstrijd tussen studentenhuizen in Delft en Leiden.
24 april 2015 09.01

Ook instellingen met keurmerk krijgen veel ‘gele kaarten’

Hogescholen en universiteiten die een keurmerk hebben waaruit blijkt dat ze hun onderwijs goed controleren, doen dat niet beter dan instellingen zonder dat keurmerk. Net zoveel van hun opleidingen komen niet in een keer door de keuring.

24 april 2015 08.51

​Van fraude beschuldigde Förster ziet af van miljoenenbeurs

Sociaal-psycholoog en voormalig UvA-hoogleraar Jens Förster ziet af van een prestigieuze Humboldt-beurs van vijf miljoen euro. Een jaar geleden werd de uitreiking uitgesteld omdat Förster beschuldigd werd van datamanipulatie.
23 april 2015 16.05

Ook Senaat heeft vragen over promotiestudent

Tweede Kamerleden en senatoren plaatsen kanttekeningen bij het experiment met de promotiestudent. Maar Bussemaker wuift de kritiek weg.