Studenten niet zo lui als vroeger

Studenten steken veel meer tijd in hun opleiding dan voorheen. Zowel universitaire studenten als hbo’ers zijn meer dan tien uur per week extra gaan studeren, blijkt uit de studentenmonitoren van de laatste tien jaar.

In 2002 zeiden universitaire studenten dat ze gemiddeld maar twintig uur per week aan hun studie besteedden. De kritiek op het onderwijs zwelde aan. Studenten zouden door massale colleges en competentiegericht onderwijs te weinig leren.

In de loop der jaren zijn ze zich weer harder gaan inspannen. In 2009 studeerden ze naar eigen zeggen 33 uur in de week. Al die tijd bleven ze ongeveer net zoveel tijd aan hun bijbaan besteden, namelijk een uur of tien.

In het rapport Tien Jaar Studentenmonitor laten onderzoekers van het Nijmeegse bureau ResearchNed de trends van de afgelopen jaren zien. Binnenkort komt er weer een nieuwe editie van de studentenmonitor.

Hbo’ers studeren overigens harder dan de wo’ers. In 2002 zeiden ze dat ze gemiddeld 26 uur in de week aan hun opleiding besteedden en dat nam toe tot 37 uur in 2009.
Studenten met een bijbaan besteden minder tijd aan hun opleiding dan studenten die er niet bij werken. In het wetenschappelijk onderwijs hebben mannen en vrouwen er over het algemeen evenveel tijd voor over. Hbo-mannen werken iets meer uren in de week dan hbo-vrouwen.

22 oktober 2014 15.51

Kivi introduceert meerwaarde voor ingenieurs

Kivi introduceert meerwaarde voor ingenieurs Kivi voert internationaal erkende kwalificaties in voor ingenieurs die in hun vak werkzaam zijn en zich erin blijven bekwamen. De ingenieursvereniging volgt daarbij de Britse zustervereniging.
22 oktober 2014 13.52

Spelenderwijs door de spelonken van EWI

Spelenderwijs door de spelonken van EWI Als tiener wil je niet meer aan het handje genomen worden. Dat bleek wel tijdens de open dagen bij EWI.

21 oktober 2014 13.19

Waar studeer je voor een appel en een ei?

Nu de basisbeurs verdwijnt, wordt het wellicht interessant om over de grens te kijken. In Scandinavië is studeren gratis, in Duitsland en Italië stukken goedkoper. Dat scheelt toch al gauw zo’n tweeduizend euro per jaar.
21 oktober 2014 13.04

Kwart miljoen inschrijvingen voor Delftse moocs

De massive open online courses die de TU Delft sinds september 2013 aanbiedt, trokken meer dan 250 duizend deelnemers. Toch is de belangstelling dit jaar minder groot.

21 oktober 2014 13.03

Vlaams collegegeld omhoog

Na maandenlange speculaties is de kogel door de kerk: in Vlaanderen stijgt het collegegeld van 619 naar 890 euro. Gisteren heeft de Vlaamse regering haar voorstel naar buiten gebracht.
21 oktober 2014 13.01

Nederlandse campus best groot

Nederlandse universiteiten hebben per student veel ruimte, vergeleken met Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen. Vooral de vierkante meters van Wageningen springen in het oog.