Studenten niet zo lui als vroeger

Studenten steken veel meer tijd in hun opleiding dan voorheen. Zowel universitaire studenten als hbo’ers zijn meer dan tien uur per week extra gaan studeren, blijkt uit de studentenmonitoren van de laatste tien jaar.

In 2002 zeiden universitaire studenten dat ze gemiddeld maar twintig uur per week aan hun studie besteedden. De kritiek op het onderwijs zwelde aan. Studenten zouden door massale colleges en competentiegericht onderwijs te weinig leren.

In de loop der jaren zijn ze zich weer harder gaan inspannen. In 2009 studeerden ze naar eigen zeggen 33 uur in de week. Al die tijd bleven ze ongeveer net zoveel tijd aan hun bijbaan besteden, namelijk een uur of tien.

In het rapport Tien Jaar Studentenmonitor laten onderzoekers van het Nijmeegse bureau ResearchNed de trends van de afgelopen jaren zien. Binnenkort komt er weer een nieuwe editie van de studentenmonitor.

Hbo’ers studeren overigens harder dan de wo’ers. In 2002 zeiden ze dat ze gemiddeld 26 uur in de week aan hun opleiding besteedden en dat nam toe tot 37 uur in 2009.
Studenten met een bijbaan besteden minder tijd aan hun opleiding dan studenten die er niet bij werken. In het wetenschappelijk onderwijs hebben mannen en vrouwen er over het algemeen evenveel tijd voor over. Hbo-mannen werken iets meer uren in de week dan hbo-vrouwen.

23 oktober 2014 14.40

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal'

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal' De verkeerssituatie tussen de Sint Sebastiaansbrug en de TU-campus is op gezette tijden onoverzichtelijk, maar niet onveilig. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een antwoord op vragen van een bezorgde burger.
23 oktober 2014 13.43

Dekker: 'Geen loting bij NWO'

Het is geen goed idee om onderzoeksgeld te gaan verloten, vindt staatssecretaris Sander Dekker. Hij verwerpt de hevige kritiek op de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO).

23 oktober 2014 13.41

Fraude in de VS: alle sporters een ‘A’

Meer dan drieduizend studenten van een Amerikaanse topuniversiteit hebben veel te hoge cijfers gekregen. Vooral de sporters werden vaak gematst, blijkt uit een fraudeonderzoek.
23 oktober 2014 13.38

‘Mbo’ers dupe van nieuwe leenvoorwaarden’

Studentenvakbond LSVb en scholierenorganisatie JOB hebben weinig vertrouwen in de terugbetaalregels van het nieuwe leenstelsel. Mbo’ers zullen zich laten afschrikken door de nieuwe leenvoorwaarden, stellen ze.

23 oktober 2014 11.40

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam Een fietsroute door Zuid-Holland, die onderweg prominente kennisinstellingen als de TU aandoet. Als het aan de PvdA-Statenfractie in Zuid-Holland ligt komt er zo’n ‘Sciencepad’ in de provincie.
23 oktober 2014 08.59

Register voor ingenieurs in de maak

Er komt een speciaal keurmerk voor ingenieurs die hun vak bijhouden. Zij worden opgenomen in een register en mogen zich straks chartered engineer of incorporated engineer noemen.