Smeesters voelt zich niet schuldig

De opgestapte hoogleraar marketing Dirk Smeesters voelt zich niet schuldig. Hij is ervan overtuigd dat velen in zijn vakgebied bewust data manipuleren om relevante uitkomsten te krijgen.

Dat staat in het rapport van de commissie wetenschappelijke integriteit dat de Erasmus Universiteit Rotterdam maandagochtend 25 juni openbaar heeft gemaakt. In drie wetenschappelijke artikelen is volgens de commissie sprake van wetenschappelijke fraude.

De data waar Smeesters zich op baseerde waren te mooi om waar te zijn, vond een wetenschapper. Zijn naam is in het rapport weggestreept en ook de namen van de commissieleden zijn geanonimiseerd.

Smeesters kon de data niet meer verstrekken waar hij zijn artikelen op baseerde. Die stonden bij hem thuis op een computer en daarvan is volgens hem de harde schijf gecrasht. Ook op papier waren de data er niet meer; ze waren bij een verhuizing verloren gegaan. De commissie vindt dit niet geloofwaardig.

Er dient onderzoek en regelgeving te komen naar het manipuleren van data in het vakgebied van de marketing en de sociale psychologie, vindt de commissie, alleen al omdat Smeesters gelooft dat hij niet de enige is die zich hieraan schuldig maakt. Binnen de afdeling van Smeesters, “maar mogelijk breder binnen de Erasmus Universiteit”, dient bovendien een protocol voor dataverzameling en dataopslag te komen.

De universiteit schrijft in een verklaring dat zij twee artikelen terugtrekt. In het rapport is sprake van drie artikelen, maar één daarvan was volgens een woordvoerder van de universiteit nog niet gepubliceerd. Op dit moment vertelt de universiteit nog niet om welke artikelen het gaat.

30 oktober 2014 13.24

'Geschoffeerd' door haast leenstelselcoalitie

Pissed off, is Carola Schouten van de ChristenUnie. Net als de andere partijen die tegen het leenstelsel zijn, is ze boos dat het wetsvoorstel waarschijnlijk begin volgende week al plenair wordt behandeld.
30 oktober 2014 11.46

Vragen leenstelsel in recordtijd beantwoord

In één nacht tijd heeft het ministerie van Onderwijs een nieuw spervuur aan vragen over het leenstelsel beantwoord. Niets staat een snelle behandeling van het ‘wetsvoorstel studievoorschot’ nog in de weg.

30 oktober 2014 10.28

'It's not over Jet'

'It's not over Jet' Leden van de Nijmeegse Studentenbond AKKU hebben vanochtend een spandoek van 240 vierkante meter aan de Waalbrug in Nijmegen gehangen. Volgens voorzitter Floor Albers van der Linden vergist minister Jet Bussemaker zich als ze denkt dat het ...
30 oktober 2014 10.25

Doorwaakte nacht op ministerie OCW

De partijen die tegen het leenstelsel zijn, hebben gistermiddag 61 pagina’s aan vragen ingeleverd bij onderwijsminister Bussemaker. Op het ministerie is hard doorgewerkt om alle vragen vandaag te kunnen beantwoorden.

29 oktober 2014 13.56

Bataafsch Genootschap lauwert Vilsmeier

Bataafsch Genootschap lauwert Vilsmeier Burgemeester Aboutaleb zal namens het Bataafsch Genootschap op 31 oktober een onderscheiding uitreiken aan Stefan Vilsmeier, de oprichter van het Duitse bedrijf Brainlab.
29 oktober 2014 11.46

Kabinet wil hogere rente op studieschuld

Een tegenvaller voor studenten: een rekensom leert dat ze duizenden euro’s meer moeten betalen voor hun studieschuld als het kabinet inderdaad voor een hogere rente kiest.