Smeesters voelt zich niet schuldig

De opgestapte hoogleraar marketing Dirk Smeesters voelt zich niet schuldig. Hij is ervan overtuigd dat velen in zijn vakgebied bewust data manipuleren om relevante uitkomsten te krijgen.

Dat staat in het rapport van de commissie wetenschappelijke integriteit dat de Erasmus Universiteit Rotterdam maandagochtend 25 juni openbaar heeft gemaakt. In drie wetenschappelijke artikelen is volgens de commissie sprake van wetenschappelijke fraude.

De data waar Smeesters zich op baseerde waren te mooi om waar te zijn, vond een wetenschapper. Zijn naam is in het rapport weggestreept en ook de namen van de commissieleden zijn geanonimiseerd.

Smeesters kon de data niet meer verstrekken waar hij zijn artikelen op baseerde. Die stonden bij hem thuis op een computer en daarvan is volgens hem de harde schijf gecrasht. Ook op papier waren de data er niet meer; ze waren bij een verhuizing verloren gegaan. De commissie vindt dit niet geloofwaardig.

Er dient onderzoek en regelgeving te komen naar het manipuleren van data in het vakgebied van de marketing en de sociale psychologie, vindt de commissie, alleen al omdat Smeesters gelooft dat hij niet de enige is die zich hieraan schuldig maakt. Binnen de afdeling van Smeesters, “maar mogelijk breder binnen de Erasmus Universiteit”, dient bovendien een protocol voor dataverzameling en dataopslag te komen.

De universiteit schrijft in een verklaring dat zij twee artikelen terugtrekt. In het rapport is sprake van drie artikelen, maar één daarvan was volgens een woordvoerder van de universiteit nog niet gepubliceerd. Op dit moment vertelt de universiteit nog niet om welke artikelen het gaat.

27 februari 2015 19.57

Vijf vragen aan LSVb-voorzitter Tom Hoven

De bezetting van het Amsterdamse Maagdenhuis kan, in tegenstelling tot die van het Bungehuis, wél op steun rekenen van de Landelijke Studentenvakbond. Voorzitter Tom Hoven: “Er zijn een aantal belangrijke dingen veranderd.”
27 februari 2015 19.56

De Nieuwe Universiteit gaat landelijk

De actievoerders in het Amsterdamse Maagdenhuis organiseren zondag een national assembly voor studenten en docenten van andere universiteiten en hogescholen. Mogelijk volgt woensdag een nationale actiedag.

27 februari 2015 12.29

Bussemaker bemoeit zich niet met bezetting

Minister Bussemaker van Onderwijs houdt zich buiten de onderhandelingen over de bezetting van het Maagdenhuis. “Die zijn in principe een zaak tussen het bestuur van de UvA en de bezetters.”
26 februari 2015 17.57

'Geen harde actie in Delft'

Bezettingen als in Amsterdam lijken in Delft niet op het menu te staan. Of ze moeten komen van studenten van buiten de studentenraad (sr) en vakbond VSSD. Die beide houden het bij het uiten van hun zorgen over het rendementsdenken.

26 februari 2015 15.51

De student-bestuurder: gewenst én verguisd

Om de patstelling te doorbreken, heeft de Universiteit van Amsterdam ingestemd met een studentlid binnen het college van bestuur. In de landelijke politiek is dat idee net zo vaak omarmd als weer gesneuveld.
26 februari 2015 14.02

Subsidie voor onderzoek frugal innovations

Het LDE-Centre for Frugal Innovation in Africa (CFIA) krijgt een NWO-subsidie van 4,5 ton voor een onderzoeksproject in samenwerking met onder andere elektronicaconcern Philips.