SER bezorgd over deeltijdstudies

Het aantal deeltijdopleidingen en -studenten loopt terug en dat is zorgelijk, schrijft de Sociaal-Economische Raad in een vandaag vastgesteld advies. De behoefte aan hoger opgeleiden zal de komende jaren alleen maar groeien.

De SER keek in opdracht van de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken naar de toekomst van de ‘postinitiële scholingsmarkt’, waartoe ook de deeltijdstudies behoren. Volgens de raad is er op dit moment nog geen reden voor een “fundamentele herbezinning op de onderwijswetgeving waarbij een eventuele introductie van een aparte wet voor onderwijs aan volwassenen aan de orde zou kunnen komen”.

Niettemin maakte staatssecretaris Zijlstra vorige maand bekend dat hij het stelsel om wil gooien. Hij wachtte het SER-advies niet af en wil vanaf 2017 alleen nog maatschappelijk belangrijke deeltijdstudies financieren. Deeltijdopleidingen krijgen dan niet langer rechtstreeks geld van het ministerie. Wel ontvangen studenten een beurs waarmee ze hun opleiding kunnen betalen. Ze mogen die ook bij een private aanbieder besteden.

Hoe het nieuwe systeem van deeltijdopleidingen er precies uit gaat zien, wordt pas eind 2013 duidelijk. Als er meer duidelijkheid is zal de SER daar wellicht over adviseren.

Op de verhouding tussen bekostigd en privaat onderwijs gaat de SER niet in, maar de raad benadrukt wel dat hun gezamenlijke deeltijdaanbod betaalbaar en toegankelijk moet blijven. De raad pleit er opnieuw voor om ook studenten boven de dertig jaar recht te geven op collegegeldkrediet en studiefinanciering. Op die manier moeten “financiële drempels” om op latere leeftijd te gaan studeren worden weggenomen.

Voor de Open Universiteit ziet de SER ziet een “aanvullende rol” weggelegd: ze kan inspringen waar het privaat of bekostigd onderwijs tekortschieten. Ook kan haar deskundigheid op het gebied van afstandsonderwijs van pas komen. Staatssecretaris Zijlstra schreef eerder dit jaar dat de publiek OU private aanbieders niet van de markt mag duwen.

20 november 2014 15.34

​Akkoord met uitgever Springer over open access

Wetenschappers van Nederlandse universiteiten kunnen voortaan open access publiceren in tijdschriften van uitgeverij Springer. De VSNU verwacht dat er meer uitgeverijen volgen.
20 november 2014 12.36

​Londens studentenprotest eindigt in rellen

De Londense politie heeft gisteren elf mensen gearresteerd tijdens het studentenprotest tegen hoge collegegelden. De verder rustig verlopen demonstratie eindigde in rellen op Parliament Square.

20 november 2014 10.33

​Geen wetenschappelijk adviseur voor Europese Commissie

De nieuwe Europese Commissie kan geen beroep meer doen op de adviezen van een wetenschappelijk adviseur. De functie werd in 2012 in het leven geroepen, maar is door commissievoorzitter Jean-Claude Juncker opgeheven.
20 november 2014 10.31

​Schoten op universiteitscampus Florida

Op de campus van Florida State University zijn in ieder geval twee mensen neergeschoten. Het is niet duidelijk hoe zij er aan toe zijn.

20 november 2014 09.55

​Eten voor Jemen in Happietaria

​Eten voor Jemen in Happietaria Tientallen studenten hebben de afgelopen tien dagen keihard gewerkt om in het voormalige Legermuseum het tijdelijke restaurant Happietaria in te richten. Daar kunnen bezoekers tot 16 december eten voor het goede doel.
19 november 2014 16.27

Startups YesDelft trekken multinationals

Incubator YesDelft gaat nauw samenwerken met zes grote multinationals. Contact met startups moet de innovatieve kracht van deze bedrijven vergroten. En de startups krijgen gemakkelijker toegang tot kapitaalkrachtige partners.