Scherper toezicht op hoger onderwijs

Het kabinet is akkoord gegaan met een wetsvoorstel van staatssecretaris Zijlstra voor verscherpt toezicht op het hoger onderwijs. De Inspectie kan straks sneller ingrijpen.

De problemen in het hbo vragen om strenger toezicht op het hoger onderwijs, meent het kabinet. In januari verklaarde Zijlstra al dat de Inspectie een grotere rol gaat krijgen. Die mag straks uit eigen beweging onderzoek doen als zij onraad ruikt en hoeft niet te wachten tot er studenten of docenten aan de bel trekken.

Als een opleiding bijvoorbeeld explosief groeit, zoals destijds de gewraakte opleiding media & entertainment management van Inholland, dan kan de Inspectie een kijkje gaan nemen: loopt het daar allemaal zoals het hoort? Hoe staat het met de opleidingscommissie, de medezeggenschapsraad en de examencommissie?

Nu kan dat nog niet. De Inspectie kijkt naar het hele onderwijsstelsel of reageert op ‘signalen’, maar mag niet zomaar ergens induiken. Het toezicht is nog niet ‘risicogericht’, zoals dat in het jargon heet.

In het wetsvoorstel wordt bovendien de accreditatie aangescherpt. De visitatiecommissies gaan weer clusters van opleidingen beoordelen, zodat ze beter met elkaar vergeleken kunnen worden. Het is voor opleidingen niet meer mogelijk om zich aan zo’n groepsgewijze beoordeling te onttrekken en een eigen visitatiepanel aan te vragen, zoals in het hbo gebruikelijk was.

Ook krijgen de onderwijsinstellingen minder invloed op de benoeming van deskundigen die het oordeel over de opleiding moeten vellen. Die deskundigen mogen ook zelf weten welke scripties ze willen controleren. Dat laatste had accreditatieorganisatie NVAO zelf al bepaald, maar in de wet wordt nu vastgelegd dat de steekproef representatief een aanzienlijke hoeveelheid scripties bevat die met een “zesje” werden beoordeeld, zoals Zijlstra eerder aan de Kamer schreef.

Naar verwachting wordt het voor zwakke opleidingen moeilijker om zich door de accreditatie heen te bluffen. Het wetsvoorstel gaat ter beoordeling naar de Raad van State. Pas daarna zal de Tweede Kamer zich erover buigen.

27 november 2014 14.21

Big data debat: privacy versus innovatie

De Nationale DenkTank organiseerde op 26 november in Amsterdam een debat over big data. Het werd een levendige afweging tussen kansen en gevaren, waarbij de eerste wonnen.
27 november 2014 12.38

Ook vierdejaars wo-student krijgt straks geen basisbeurs meer

Universitaire bachelorstudenten die erop rekenen dat ze in hun vierde bachelorjaar nog een basisbeurs krijgen, vergissen zich. Ook zij vissen vanaf volgend collegejaar achter het net.

27 november 2014 12.35

Wageningse student wint prijs voor studie naar wolken

Met zijn onderzoek naar wolken heeft Martin Sikma gisteravond de Student Research Award gewonnen. Hij onderzocht hoe vocht en chemicaliën in wolken getransporteerd worden.
26 november 2014 17.15

Vermiste student meldt zich

Vermiste student meldt zich De vermiste student Erik Deenen is terecht. Hij heeft zichzelf vanmiddag gemeld bij de politie in Hengelo. Dat laat een woordvoerder namens de familie weten.

26 november 2014 14.42

Succesvol Noors protest tegen collegegeld

Succesvol Noors protest tegen collegegeld De landelijke studentenbond van Noorwegen kraait victorie: de Noorse regering trekt haar plan in om collegegeld te heffen voor niet-Europese studenten.
26 november 2014 10.16

Nevenfuncties hoogleraren niet allemaal openbaar

Nederlandse hoogleraren zouden naar schatting minstens zeventienduizend nevenfuncties hebben. Een derde van al die functies wordt niet vermeld, schrijft weekblad de Groene Amsterdammer vandaag.