Scherper toezicht op hoger onderwijs

Het kabinet is akkoord gegaan met een wetsvoorstel van staatssecretaris Zijlstra voor verscherpt toezicht op het hoger onderwijs. De Inspectie kan straks sneller ingrijpen.

De problemen in het hbo vragen om strenger toezicht op het hoger onderwijs, meent het kabinet. In januari verklaarde Zijlstra al dat de Inspectie een grotere rol gaat krijgen. Die mag straks uit eigen beweging onderzoek doen als zij onraad ruikt en hoeft niet te wachten tot er studenten of docenten aan de bel trekken.

Als een opleiding bijvoorbeeld explosief groeit, zoals destijds de gewraakte opleiding media & entertainment management van Inholland, dan kan de Inspectie een kijkje gaan nemen: loopt het daar allemaal zoals het hoort? Hoe staat het met de opleidingscommissie, de medezeggenschapsraad en de examencommissie?

Nu kan dat nog niet. De Inspectie kijkt naar het hele onderwijsstelsel of reageert op ‘signalen’, maar mag niet zomaar ergens induiken. Het toezicht is nog niet ‘risicogericht’, zoals dat in het jargon heet.

In het wetsvoorstel wordt bovendien de accreditatie aangescherpt. De visitatiecommissies gaan weer clusters van opleidingen beoordelen, zodat ze beter met elkaar vergeleken kunnen worden. Het is voor opleidingen niet meer mogelijk om zich aan zo’n groepsgewijze beoordeling te onttrekken en een eigen visitatiepanel aan te vragen, zoals in het hbo gebruikelijk was.

Ook krijgen de onderwijsinstellingen minder invloed op de benoeming van deskundigen die het oordeel over de opleiding moeten vellen. Die deskundigen mogen ook zelf weten welke scripties ze willen controleren. Dat laatste had accreditatieorganisatie NVAO zelf al bepaald, maar in de wet wordt nu vastgelegd dat de steekproef representatief een aanzienlijke hoeveelheid scripties bevat die met een “zesje” werden beoordeeld, zoals Zijlstra eerder aan de Kamer schreef.

Naar verwachting wordt het voor zwakke opleidingen moeilijker om zich door de accreditatie heen te bluffen. Het wetsvoorstel gaat ter beoordeling naar de Raad van State. Pas daarna zal de Tweede Kamer zich erover buigen.

26 februari 2015 17.57

'Geen harde actie in Delft'

Bezettingen als in Amsterdam lijken in Delft niet op het menu te staan. Of ze moeten komen van studenten van buiten de studentenraad (sr) en vakbond VSSD. Die beide houden het bij het uiten van hun zorgen over het rendementsdenken.
26 februari 2015 15.51

De student-bestuurder: gewenst én verguisd

Om de patstelling te doorbreken, heeft de Universiteit van Amsterdam ingestemd met een studentlid binnen het college van bestuur. In de landelijke politiek is dat idee net zo vaak omarmd als weer gesneuveld.

26 februari 2015 14.02

Subsidie voor onderzoek frugal innovations

Het LDE-Centre for Frugal Innovation in Africa (CFIA) krijgt een NWO-subsidie van 4,5 ton voor een onderzoeksproject in samenwerking met onder andere elektronicaconcern Philips.
26 februari 2015 13.53

Studenten organiseren verkiezingsdebat waterschap

De waterschapsverkiezingen zijn niet bepaald hot, ook niet onder studenten van de TU, toch geen kleine speler in het watermanagement. Om zoveel mogelijk studenten te overtuigen van het belang van de verkiezingen organiseert het Dispuut ...

26 februari 2015 11.23

Besef dat basisbeurs zou verdwijnen kwam laat

Een derde van de studenten en bijna de helft van de scholieren wist begin december nog niet dat het kabinet van plan was om de basisbeurs in het hoger onderwijs af te schaffen.
26 februari 2015 11.17

Aantal tussentijdse studiestakers stabiliseert

Iets meer dan vijftienduizend eerstejaars stopten al vóór 1 februari met hun opleiding. Meer hbo’ers dan wo’ers gooiden binnen een half jaar de handdoek in de ring.