Rolf Hut kandidaat Kivi Ingenieursprijs

Het Kivi heeft de drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2017 bekendgemaakt. TU-onderzoeker en docent Rolf Hut (CiTG) is een van hen. Vanaf vandaag kan gestemd worden.

Rolf Hut werkt graag praktisch. (Foto: Sam Rentmeester)
Rolf Hut werkt graag praktisch. (Foto: Sam Rentmeester)

Dr.ir. Rolf Hut is op de TU onder meer bekend door zijn educatieve waterprojecten, metingen van medicijnresten langs de Rijn, en als TEDxDelft spreker.

Buiten Delft kent men hem als Volkskrant-columnist, boekschrijver, popularisator en vanwege zijn project Alcatraz samen met Onno Hoes (TU Delft) en Fedor Baart (Deltares). Om maar een greep te doen.

De Haagse natuurkundeleraar Arjan van der Meij heeft Rolf Hut voorgedragen bij het Kivi voor de Prins Friso Prijs 2017 omdat hij hem een inspirerend rolmodel vindt voor jongeren.

Optimistische daadkracht

"Rolf laat zien dat techniek best moeilijk is, maar ook leuk, spannend en bijzonder." De praktische voorbeelden uit De Maakbare Wereld sluiten goed aan bij de makersbeweging die Van der Meij in het onderwijs is begonnen. Van der Meij: "Hij straalt een optimistische daadkracht uit die voor mij typisch Nederlands is."

"Het is een eervolle voordracht", reageert Hut op zijn nominatie. "Als je de lijst met winnaars ziet, is dat een mooie lijst om tussen te staan."

De andere genomineerden voor de prijs zijn dr.ir. Martin Baptist, senior scientist van de Universiteit Wageningen en dr.ir. Rick Scholte, oprichter en directeur van ingenieursbureau Sorama. Hun profielen staan op de Kivi-site. Hier kan ook gestemd worden. Stemmen kan tot en met 16 april 2017.

Pak aan

De uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs vindt plaats op de Dag van de Ingenieur op woensdag 19 april bij de TU Delft.

"Ik maak me wel een beetje zorgen voor als ik 'm win", zegt Hut. "Prinses Beatrix doet de uitreiking tegenwoordig. Ik ben bang dat ik dan wel een pak aan zal moeten. Normaal huur ik dat alleen voor begrafenissen."