Rector bezorgd over sfeer in Nederland

Rector magnificus Karel Luyben maakt zich zorgen over de ‘forse anti- academische wind’ in Nederland. Hij wil de ‘wetenschappelijke bijdrage aan de maatschappij’ duidelijker uitdragen.

Dat zei hij tijdens de viering van de 170ste Dies Natalis van de TU. Volgens Luyben vergeet het grote publiek te gemakkelijk dat ‘het grote welvaartspeil in Nederland mede te danken is aan de inventiviteit en inzet van onze wetenschappers’. “De TU Delft stond de afgelopen 170 jaar steeds in de voorhoede bij de ontwikkeling van kennis leidend tot een veilig en welvarend land.”

Universiteiten verdienen het volgens Luyben om in hoog aanzien te staan. Hij hekelde dan ook de sfeer van ‘wetenschap is ook maar een mening’, die hij in Nederland voelt. Luyben wil deze ‘periode van woelig water’ gebruiken om ‘onze wetenschappelijke bijdrage aan de maatschappij duidelijker neer te zetten en deze onder de aandacht te brengen van eenieder’.

Het nut van wetenschap is echter niet altijd gemakkelijk uit te leggen. Luyben brak een lans voor fundamenteel onderzoek. “Het is de taak van de wetenschap om verder te reiken dan de korte termijn.” Een universiteit die alleen doet wat de dagelijkse opinie wil is volgens hem een universiteit die haar maatschappelijke verantwoordelijkheid niet kent. “Doordat politici, samenleving en ondernemers te weinig belang zien in fundamentele kennis, zien zij te weinig de waarde van de kennisontwikkeling op universiteiten.”

De rector ging ook in op wat hij noemde ‘de storm in de media’ van vorige week, nadat studentenvakbond VSSD de alarmbel had geluid over een kwaliteitsverlaging in het onderwijs van de TU. “Ik beschouw deze ophef als een compliment. De verontwaardiging zegt iets over het vertrouwen in onze TU Delft. Nederlanders zien ingenieurs van de TU Delft als zijnde van hoge kwaliteit en zijn verontwaardigd als mogelijkerwijs getornd zou worden aan die kwaliteit.” Waarmee Luyben schijnbaar onbedoeld liet zien hoe tegenstrijdig het publiek zich opstelt richting de academische wereld.

Volgens de rector zouden sommige maatregelen die de studieduur moeten verkorten wellicht niet nodig zijn geweest als de TU zou mogen selecteren aan de poort. Volgens hem rust er nog steeds een taboe op dat onderwerp. Resultaat is in de ogen van Luyben dat op de TU studenten zitten die ergens anders beter zouden passen. En die studenten moet de universiteit nu wel met veel energie door de studie heen loodsen.

Bekijk de Diesviering op Collegerama

27 februari 2015 19.57

Vijf vragen aan LSVb-voorzitter Tom Hoven

De bezetting van het Amsterdamse Maagdenhuis kan, in tegenstelling tot die van het Bungehuis, wél op steun rekenen van de Landelijke Studentenvakbond. Voorzitter Tom Hoven: “Er zijn een aantal belangrijke dingen veranderd.”
27 februari 2015 19.56

De Nieuwe Universiteit gaat landelijk

De actievoerders in het Amsterdamse Maagdenhuis organiseren zondag een national assembly voor studenten en docenten van andere universiteiten en hogescholen. Mogelijk volgt woensdag een nationale actiedag.

27 februari 2015 12.29

Bussemaker bemoeit zich niet met bezetting

Minister Bussemaker van Onderwijs houdt zich buiten de onderhandelingen over de bezetting van het Maagdenhuis. “Die zijn in principe een zaak tussen het bestuur van de UvA en de bezetters.”
26 februari 2015 17.57

'Geen harde actie in Delft'

Bezettingen als in Amsterdam lijken in Delft niet op het menu te staan. Of ze moeten komen van studenten van buiten de studentenraad (sr) en vakbond VSSD. Die beide houden het bij het uiten van hun zorgen over het rendementsdenken.

26 februari 2015 15.51

De student-bestuurder: gewenst én verguisd

Om de patstelling te doorbreken, heeft de Universiteit van Amsterdam ingestemd met een studentlid binnen het college van bestuur. In de landelijke politiek is dat idee net zo vaak omarmd als weer gesneuveld.
26 februari 2015 14.02

Subsidie voor onderzoek frugal innovations

Het LDE-Centre for Frugal Innovation in Africa (CFIA) krijgt een NWO-subsidie van 4,5 ton voor een onderzoeksproject in samenwerking met onder andere elektronicaconcern Philips.