Politieke jongeren: niet bezuinigen op onderwijs

De politieke jongerenorganisaties van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie willen niet dat er bezuinigd wordt op onderwijs en wetenschap. In hun gezamenlijke voorstellen wordt het hoger onderwijs met rust gelaten.

Terwijl door de regeringspartijen in het Catshuis nog volop onderhandelen, zijn de jongerenafdelingen er al uit. Vanmiddag presenteerden ze een eigen akkoord met veertien miljard aan bezuinigingen voor 2013, vijftien miljard in 2014 en structureel “meer dan 25 miljard”.

Opvallend is dat de besturen van JOVD, CDJA, Jonge Democraten en PerspectieF onderwijs of wetenschappelijk onderzoek met rust laten. “We waren het er snel over eens dat we daarop niet willen bezuinigen”, zegt Martine Luijten van de Jonge Democraten. “Omdat we nogal uiteenlopende ideeën hebben over hoe het budget voor onderwijs en wetenschap beter of slimmer kan worden ingezet, hebben we besloten om dit onderwerp opzij te schuiven. Het budget hoeft in ieder geval niet omlaag.”

De jongerenpartijen stellen voor om de AOW-leeftijd versneld tot 69 jaar te laten stijgen. Vanaf 2013 moet die jaarlijks met een half jaar omhoog. Ook willen ze binnen tien jaar de hypotheekrente aftrek versoberen tot de laagste belastingschaal. De jongeren erkennen dat hun maatregelen pijn doen. “Nietsdoen is echter geen acceptabel alternatief en zal uiteindelijk tot grotere schade leiden”, schrijven ze.

De vertegenwoordigers van de jongerenpartijen storen zich eraan dat het Catshuisoverleg zo lang duurt. Premier Rutte onderhandelt al meer dan vijf weken met CDA en PVV. Zelf waren de ze er in drie weken uit.

De partijen waarvan de jongerenorganisaties deel uitmaken hebben overigens geen meerderheid in het parlement. Doordat Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks, op het laatste moment besloot het akkoord niet te ondertekenen – het zou niet sociaal genoeg zijn – blijft de teller steken op 67 zetels.

20 november 2014 15.34

​Akkoord met uitgever Springer over open access

Wetenschappers van Nederlandse universiteiten kunnen voortaan open access publiceren in tijdschriften van uitgeverij Springer. De VSNU verwacht dat er meer uitgeverijen volgen.
20 november 2014 12.36

​Londens studentenprotest eindigt in rellen

De Londense politie heeft gisteren elf mensen gearresteerd tijdens het studentenprotest tegen hoge collegegelden. De verder rustig verlopen demonstratie eindigde in rellen op Parliament Square.

20 november 2014 10.33

​Geen wetenschappelijk adviseur voor Europese Commissie

De nieuwe Europese Commissie kan geen beroep meer doen op de adviezen van een wetenschappelijk adviseur. De functie werd in 2012 in het leven geroepen, maar is door commissievoorzitter Jean-Claude Juncker opgeheven.
20 november 2014 10.31

​Schoten op universiteitscampus Florida

Op de campus van Florida State University zijn in ieder geval twee mensen neergeschoten. Het is niet duidelijk hoe zij er aan toe zijn.

20 november 2014 09.55

​Eten voor Jemen in Happietaria

​Eten voor Jemen in Happietaria Tientallen studenten hebben de afgelopen tien dagen keihard gewerkt om in het voormalige Legermuseum het tijdelijke restaurant Happietaria in te richten. Daar kunnen bezoekers tot 16 december eten voor het goede doel.
19 november 2014 16.27

Startups YesDelft trekken multinationals

Incubator YesDelft gaat nauw samenwerken met zes grote multinationals. Contact met startups moet de innovatieve kracht van deze bedrijven vergroten. En de startups krijgen gemakkelijker toegang tot kapitaalkrachtige partners.