Politieke jongeren: niet bezuinigen op onderwijs

De politieke jongerenorganisaties van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie willen niet dat er bezuinigd wordt op onderwijs en wetenschap. In hun gezamenlijke voorstellen wordt het hoger onderwijs met rust gelaten.

Terwijl door de regeringspartijen in het Catshuis nog volop onderhandelen, zijn de jongerenafdelingen er al uit. Vanmiddag presenteerden ze een eigen akkoord met veertien miljard aan bezuinigingen voor 2013, vijftien miljard in 2014 en structureel “meer dan 25 miljard”.

Opvallend is dat de besturen van JOVD, CDJA, Jonge Democraten en PerspectieF onderwijs of wetenschappelijk onderzoek met rust laten. “We waren het er snel over eens dat we daarop niet willen bezuinigen”, zegt Martine Luijten van de Jonge Democraten. “Omdat we nogal uiteenlopende ideeën hebben over hoe het budget voor onderwijs en wetenschap beter of slimmer kan worden ingezet, hebben we besloten om dit onderwerp opzij te schuiven. Het budget hoeft in ieder geval niet omlaag.”

De jongerenpartijen stellen voor om de AOW-leeftijd versneld tot 69 jaar te laten stijgen. Vanaf 2013 moet die jaarlijks met een half jaar omhoog. Ook willen ze binnen tien jaar de hypotheekrente aftrek versoberen tot de laagste belastingschaal. De jongeren erkennen dat hun maatregelen pijn doen. “Nietsdoen is echter geen acceptabel alternatief en zal uiteindelijk tot grotere schade leiden”, schrijven ze.

De vertegenwoordigers van de jongerenpartijen storen zich eraan dat het Catshuisoverleg zo lang duurt. Premier Rutte onderhandelt al meer dan vijf weken met CDA en PVV. Zelf waren de ze er in drie weken uit.

De partijen waarvan de jongerenorganisaties deel uitmaken hebben overigens geen meerderheid in het parlement. Doordat Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks, op het laatste moment besloot het akkoord niet te ondertekenen – het zou niet sociaal genoeg zijn – blijft de teller steken op 67 zetels.

22 januari 2015 16.09

​Vlaanderen bang voor toestroom studenten zonder basisbeurs

De Vlaamse minister van Onderwijs maakt zich zorgen over afschaffing van de basisbeurs in Nederland. Ze wil met minister Bussemaker overleggen over mogelijke gevolgen voor het Vlaamse hoger onderwijs.
21 januari 2015 18.07

​Tweede Kamer: maak van ‘leven lang leren’ niet ‘leven lang lullen’

Als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt, gaan de experimenten met tegoedbonnen in het deeltijdonderwijs snel van start. Minister Bussemaker van Onderwijs wil wel, maar er moet nog veel gebeuren.

21 januari 2015 11.26

‘Transatlantische samenwerking erg succesvol’

‘Transatlantische samenwerking erg succesvol’ Richard Anderson, CEO van Delta Air Lines, gaf 15 januari een drukbezochte besloten lezing over ‘Consolidation in the aviation industry’ in het Science Centre in Delft.
21 januari 2015 11.05

​Wat gaat er veranderen voor studenten?

Het is zover, de Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met het wetsvoorstel Studievoorschot. Voor het hoger onderwijs is dit de grootste wetswijziging van de afgelopen dertig jaar. Wat gaan studenten ervan merken?

21 januari 2015 10.28

​De studenten die de strijd verloren

Aan het begin van de dag geloofden ze nog op een klein wonder, maar rond middernacht is het dan echt gedaan: een meerderheid van de Eerste Kamer stemt in met afschaffing van de basisbeurs. Scholieren- en studentenorganisaties hebben het ...
21 januari 2015 07.36

​Eerste Kamer akkoord met studievoorschot

De Eerste Kamer heeft vannacht ingestemd met het wetsvoorstel Studievoorschot. Vanaf september krijgen nieuwe bachelor- en masterstudenten geen basisbeurs meer.