Politieke jongeren: niet bezuinigen op onderwijs

De politieke jongerenorganisaties van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie willen niet dat er bezuinigd wordt op onderwijs en wetenschap. In hun gezamenlijke voorstellen wordt het hoger onderwijs met rust gelaten.

Terwijl door de regeringspartijen in het Catshuis nog volop onderhandelen, zijn de jongerenafdelingen er al uit. Vanmiddag presenteerden ze een eigen akkoord met veertien miljard aan bezuinigingen voor 2013, vijftien miljard in 2014 en structureel “meer dan 25 miljard”.

Opvallend is dat de besturen van JOVD, CDJA, Jonge Democraten en PerspectieF onderwijs of wetenschappelijk onderzoek met rust laten. “We waren het er snel over eens dat we daarop niet willen bezuinigen”, zegt Martine Luijten van de Jonge Democraten. “Omdat we nogal uiteenlopende ideeën hebben over hoe het budget voor onderwijs en wetenschap beter of slimmer kan worden ingezet, hebben we besloten om dit onderwerp opzij te schuiven. Het budget hoeft in ieder geval niet omlaag.”

De jongerenpartijen stellen voor om de AOW-leeftijd versneld tot 69 jaar te laten stijgen. Vanaf 2013 moet die jaarlijks met een half jaar omhoog. Ook willen ze binnen tien jaar de hypotheekrente aftrek versoberen tot de laagste belastingschaal. De jongeren erkennen dat hun maatregelen pijn doen. “Nietsdoen is echter geen acceptabel alternatief en zal uiteindelijk tot grotere schade leiden”, schrijven ze.

De vertegenwoordigers van de jongerenpartijen storen zich eraan dat het Catshuisoverleg zo lang duurt. Premier Rutte onderhandelt al meer dan vijf weken met CDA en PVV. Zelf waren de ze er in drie weken uit.

De partijen waarvan de jongerenorganisaties deel uitmaken hebben overigens geen meerderheid in het parlement. Doordat Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks, op het laatste moment besloot het akkoord niet te ondertekenen – het zou niet sociaal genoeg zijn – blijft de teller steken op 67 zetels.

18 september 2014 12.45

Krijgt Groningse rector magnificus kwakzalversprijs?

De Vereniging tegen kwakzalverij heeft Elmer Sterken genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs. De rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen zou een kwakzalver hebben laten promoveren.
18 september 2014 12.42

Steeds meer studenten kunnen goed rondkomen

Steeds meer studenten kunnen goed rondkomen Studenten hebben over het algemeen minder geldzorgen dan tien jaar geleden. Toch heeft nog altijd zestien procent moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, blijkt uit de jaarlijkse Studentenmonitor.

18 september 2014 12.40

Wel/geen collegegeld in onafhankelijk Schotland

Donderdag 18 september stemmen de Schotten over de onafhankelijkheid van hun land. Mocht Schotland het Verenigd Koninkrijk inderdaad verlaten, wat gebeurt er dan met het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek?
18 september 2014 12.38

Nederlandse universiteiten versmaden klanten

Eén op de vijf buitenlandse studenten krijgt geen antwoord op een vraag over een Engelstalige opleiding aan een Nederlandse universiteit, blijkt uit een wereldwijd onderzoek met mystery shoppers.

18 september 2014 11.54

‘Waterlab weer toekomstbestendig’

‘Waterlab weer toekomstbestendig’ Na een ingrijpende verbouwing wordt het TU Waterlab op donderdag 18 september heropend. Directeur prof.dr.ir. Wim Uijttewaal vindt de ‘indikkingsoperatie’ van Stevin III geslaagd.
18 september 2014 11.26

Nederlandse literatuur in 35 talen

Nederlandse literatuur in 35 talen ‘De dochter’ van Jessica Durlacher in het Zweeds of ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch in het Engels. Vanaf 1 oktober zijn 120 vertaalde boeken van Nederlandse schrijvers te lezen in de TU Delft Library.