Politieke jongeren: niet bezuinigen op onderwijs

De politieke jongerenorganisaties van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie willen niet dat er bezuinigd wordt op onderwijs en wetenschap. In hun gezamenlijke voorstellen wordt het hoger onderwijs met rust gelaten.

Terwijl door de regeringspartijen in het Catshuis nog volop onderhandelen, zijn de jongerenafdelingen er al uit. Vanmiddag presenteerden ze een eigen akkoord met veertien miljard aan bezuinigingen voor 2013, vijftien miljard in 2014 en structureel “meer dan 25 miljard”.

Opvallend is dat de besturen van JOVD, CDJA, Jonge Democraten en PerspectieF onderwijs of wetenschappelijk onderzoek met rust laten. “We waren het er snel over eens dat we daarop niet willen bezuinigen”, zegt Martine Luijten van de Jonge Democraten. “Omdat we nogal uiteenlopende ideeën hebben over hoe het budget voor onderwijs en wetenschap beter of slimmer kan worden ingezet, hebben we besloten om dit onderwerp opzij te schuiven. Het budget hoeft in ieder geval niet omlaag.”

De jongerenpartijen stellen voor om de AOW-leeftijd versneld tot 69 jaar te laten stijgen. Vanaf 2013 moet die jaarlijks met een half jaar omhoog. Ook willen ze binnen tien jaar de hypotheekrente aftrek versoberen tot de laagste belastingschaal. De jongeren erkennen dat hun maatregelen pijn doen. “Nietsdoen is echter geen acceptabel alternatief en zal uiteindelijk tot grotere schade leiden”, schrijven ze.

De vertegenwoordigers van de jongerenpartijen storen zich eraan dat het Catshuisoverleg zo lang duurt. Premier Rutte onderhandelt al meer dan vijf weken met CDA en PVV. Zelf waren de ze er in drie weken uit.

De partijen waarvan de jongerenorganisaties deel uitmaken hebben overigens geen meerderheid in het parlement. Doordat Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks, op het laatste moment besloot het akkoord niet te ondertekenen – het zou niet sociaal genoeg zijn – blijft de teller steken op 67 zetels.

30 oktober 2014 13.24

'Geschoffeerd' door haast leenstelselcoalitie

Pissed off, is Carola Schouten van de ChristenUnie. Net als de andere partijen die tegen het leenstelsel zijn, is ze boos dat het wetsvoorstel waarschijnlijk begin volgende week al plenair wordt behandeld.
30 oktober 2014 11.46

Vragen leenstelsel in recordtijd beantwoord

In één nacht tijd heeft het ministerie van Onderwijs een nieuw spervuur aan vragen over het leenstelsel beantwoord. Niets staat een snelle behandeling van het ‘wetsvoorstel studievoorschot’ nog in de weg.

30 oktober 2014 10.28

'It's not over Jet'

'It's not over Jet' Leden van de Nijmeegse Studentenbond AKKU hebben vanochtend een spandoek van 240 vierkante meter aan de Waalbrug in Nijmegen gehangen. Volgens voorzitter Floor Albers van der Linden vergist minister Jet Bussemaker zich als ze denkt dat het ...
30 oktober 2014 10.25

Doorwaakte nacht op ministerie OCW

De partijen die tegen het leenstelsel zijn, hebben gistermiddag 61 pagina’s aan vragen ingeleverd bij onderwijsminister Bussemaker. Op het ministerie is hard doorgewerkt om alle vragen vandaag te kunnen beantwoorden.

29 oktober 2014 13.56

Bataafsch Genootschap lauwert Vilsmeier

Bataafsch Genootschap lauwert Vilsmeier Burgemeester Aboutaleb zal namens het Bataafsch Genootschap op 31 oktober een onderscheiding uitreiken aan Stefan Vilsmeier, de oprichter van het Duitse bedrijf Brainlab.
29 oktober 2014 11.46

Kabinet wil hogere rente op studieschuld

Een tegenvaller voor studenten: een rekensom leert dat ze duizenden euro’s meer moeten betalen voor hun studieschuld als het kabinet inderdaad voor een hogere rente kiest.