Or wil uitleg over vastgoed

De ondernemingsraad (or) wil binnenkort een ‘indringend gesprek’ met het college van bestuur over onder meer beheersing van vastgoedprojecten. Dit naar aanleiding van een artikel in NRC.

Volgens or-voorzitter Dineke Heersma heeft de or meerdere malen om het betreffende rapport gevraagd, maar dit niet gekregen. “Het is vreemd dat een journalist het in één keer krijgt. Wij kunnen natuurlijk geen WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur, red.) gaan uitvoeren.”

Heersma zegt dat de or nog niet bijeen is geweest sinds de publicatie in NRC, maar dat de fracties nu vragen voorbereiden over het artikel. “We zijn natuurlijk geschrokken.”

Een van die vragen zal gaan over science park Technopolis. NRC schreef daarover dat de universiteit in 2002 aankondigde dat Technopolis een van de belangrijkste science parks van Europa zou worden. ‘Er vestigde zich één extern bedrijf’, aldus NRC. “Wij willen weten wat Technopolis kost”, zegt Heersma.

Verbaasd is Heersma over het feit dat de universiteit de gedragscode ‘opeens’ op haar website heeft geplaatst. De TU deed dit als reactie op een passage waarin NRC schrijft dat de TU Delft ‘geen gedragscode had ter bestrijding van nepotisme of ander niet integer gedrag’.

Heersma: “Ineens hebben wij een gedragscode. De gedragscode is vorig jaar één keer besproken met het college van bestuur en onlangs weer, maar de or heeft daar nog geen advies over gegeven.”

De or-voorzitter wil daarnaast een positief punt noemen. “De externe inhuur aan de TU is minder geworden. Dat is ook dankzij de or. Gedeelde vreugde voor ieder.”

NRC schreef verder over het feit dat collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg in 2009 boven de Balkenende-norm zat met zijn inkomen van 245.000 euro. Toen staatssecretaris Zijlstra 19.000 euro terugvorderde, betaalde Van den Berg dat volgens de krant niet zelf, maar kwam het uit de universiteitskas.

Heersma zegt dat de or daar niet over is geïnformeerd. “Dat vinden wij jammer.” Zij vindt dat er nu sprake is van 38 duizend euro minder aan budget. “Negentienduizend te veel betaald en negentienduizend van ons budget af.” Ze vindt dat Van den Berg een voorbeeldfunctie heeft.

De komst van een commissie die wetenschappers adviseert over integere samenwerking met het bedrijfsleven,  vindt Heersma ‘absoluut’ een goed plan. “Dit missen we. Het kader is nu niet duidelijk. Er moet discussie zijn over academisch ondernemerschap. In de gedragscode staat veel te weinig.”

Wat de or van de kwestie Waas (NRC meldde dat decaan Marco Waas was betrokken bij opdrachten voor zijn vrouw, red.) vindt en van de manier waarop het college van bestuur dat heeft aangepakt? “De or heeft daar nog niet over gesproken. Wat ik vond was duidelijk bij het cvb, maar ik wil daar verder geen antwoord op geven. Ik heb het gevoel dat ik als bliksemafleider ben gebruikt.”

Heersma doelt op het feit dat het college  - sinds zij zich kritisch uitliet over Waas – een feitenonderzoek naar haar laat doen, omdat zij met een collega een bedrijfje had dat onder meer voor de TU congressen organiseert, terwijl de universiteit ook zelf een congresbureau heeft.

Heersma meldde dit niet op een daarvoor bestemd registratieformulier, maar volgens haar wist toenmalig rector Fokkema ervan en is zij uit het bedrijfje gestapt toen zij or-voorzitter werd.

Ingezonden brief or

18 december 2014 22.05

Lager BSA voor topsporters

Sporten op topniveau en tegelijk studeren aan de TU. Er zijn tientallen studenten, voornamelijk roeiers, die dat doen. Met een nieuw topsportbeleid wil de universiteit hen helpen om beide te combineren.
18 december 2014 15.59

Studentenraad bezorgd over toekomst RAS

Een fulltime bestuursjaar gaat een student drieduizend euro meer kosten met de invoering van het leenstelsel, stelt de studentenraad. Ze dringt er bij het college van bestuur op aan uitgaven aan de regeling afstudeersteun (RAS) minimaal ...

18 december 2014 14.58

Ophokuren in het hoger onderwijs

Universiteiten en hogescholen moeten meer contacturen roosteren. Maar als die extra uren bestaan uit films kijken, hebben ze weinig om het lijf. “Je merkt dat de opleiding uren aan het opvullen is”, klagen studenten.
18 december 2014 14.55

Twijfels over onafhankelijkheid examencommissie

Waar kun je terecht als je je tentamencijfer te laag vindt, als je vrijstellingen wilt krijgen of als je overhoop ligt met je stagebegeleider? Bij de examencommissie. Maar studenten twijfelen aan de onafhankelijkheid.

18 december 2014 13.19

Zweedse schreeuwrage waait over naar Amsterdam

De Amsterdamse politie is gisteravond uitgerukt naar de studentenflats van Uilenstede. Er was een enorm geschreeuw gehoord. Het bleken studenten die een nieuwe manier hebben gevonden om van hun tentamenstress af te komen.
18 december 2014 12.01

Italiaanse in het veen

“Veen is een fascinerend materiaal. Het lijkt op sneeuw.” Professor Cristina Jommi vertelde over haar onderzoek naar de Nederlandse bodem tijdens haar intreerede op 17 december.