Ook LSVb heeft nieuw bestuur

De Landelijke Studenten Vakbond krijgt een nieuwe voorzitter: Kai Heijneman, voormalig student journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Dit weekend is het nieuwe bestuur verkozen.

Heijneman studeerde ook aan een Deense journalistiekopleiding. Ervaring in de medezeggenschap heeft hij al: hij was coördinator voor het Studenten Overleg Medezeggenschap, dat de studenteninspraak in het hbo wil verbeteren.

Per 1 juli gaan de nieuwe bestuursleden officieel van start. In de maanden mei en juni worden ze ingewerkt. “Er waren genoeg sollicitaties”, zegt de huidige voorzitter Pascal ten Have. “Het hoger onderwijs was veel in het nieuws en dat heeft zeker meegeholpen.”

Volgens hem biedt de val van het kabinet veel kansen voor de nieuwe bestuursleden. “De plannen die er nu lagen, waren natuurlijk niet de beste om de kenniseconomie op schema te krijgen. Nu komen er verkiezingen, en daarna moeten nieuwe kamerleden zich hun portefeuille eigen maken. We zien genoeg mogelijkheden.”

Vicevoorzitter is Karlijn Ligtenberg (algemene cultuurwetenschappen, Radboud Universiteit). Anne-Mien Regelink wordt secretaris; zij studeert hbo-verpleegkunde aan de hogeschool Windesheim. Penningmeester Simone de Bruijn behaalde haar bachelor sociale geografie aan de Universiteit Utrecht en volgde haar masteropleiding aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Youssef Oualhadj wordt algemeen bestuurslid en studeerde bestuurskunde en overheidsmanagement aan de Haagse Hogeschool. Nu is hij student Nederlandse taal & cultuur aan de Universiteit Leiden.

De LSVb is één van de twee landelijke studentenorganisaties. De andere is het Interstedelijk Studenten Overleg. De LSVb bevindt zich meer aan de linkerkant van het politieke spectrum en het ISO meer aan de rechterkant, maar op veel punten vinden ze elkaar. Het ISO koos vorige week een nieuw bestuur.

24 april 2015 17.12

​Op zwangerschapsverlof met een beurs van NWO

Vrouwelijke wetenschappers met een Rubiconbeurs hebben voortaan recht op zwangerschapsverlof. Onderzoeksfinancier NWO, die de beurzen toekent, garandeert doorbetaling van het salaris.
24 april 2015 11.46

​Zesduizend euro schadevergoeding vanwege seksberichtjes docent

De Hogeschool Rotterdam had een studente die seksuele sms’jes kreeg van haar scriptiebegeleider beter moeten helpen, oordeelt de rechter. Ze krijgt zesduizend euro tegemoetkoming vanwege studievertraging.

24 april 2015 11.39

​Wedstrijdje energie besparen levert duizenden euro’s op

Doe het licht op de gang uit en zet op tijd de verwarming laag… studenten kunnen flink op hun energierekening besparen, blijkt uit een wedstrijd tussen studentenhuizen in Delft en Leiden.
24 april 2015 09.01

Ook instellingen met keurmerk krijgen veel ‘gele kaarten’

Hogescholen en universiteiten die een keurmerk hebben waaruit blijkt dat ze hun onderwijs goed controleren, doen dat niet beter dan instellingen zonder dat keurmerk. Net zoveel van hun opleidingen komen niet in een keer door de keuring.

24 april 2015 08.51

​Van fraude beschuldigde Förster ziet af van miljoenenbeurs

Sociaal-psycholoog en voormalig UvA-hoogleraar Jens Förster ziet af van een prestigieuze Humboldt-beurs van vijf miljoen euro. Een jaar geleden werd de uitreiking uitgesteld omdat Förster beschuldigd werd van datamanipulatie.
23 april 2015 16.05

Ook Senaat heeft vragen over promotiestudent

Tweede Kamerleden en senatoren plaatsen kanttekeningen bij het experiment met de promotiestudent. Maar Bussemaker wuift de kritiek weg.