Ombudsman: DUO moet betere brieven schrijven

De Dienst Uitvoering Onderwijs moet betere brieven leren schrijven, vindt de Nationale ombudsman. De berichten aan studenten zijn voor verbetering vatbaar.

De Nationale ombudsman levert flinke kritiek op DUO. Want bij het afhandelen van klachten kiezen de medewerkers niet altijd voor een 'oplossingsgerichte, laagdrempelige insteek'. Ze zouden training moeten krijgen in effectief communiceren en het herkennen van conflicten.

Dit staat in de jaarbrief aan DUO, waarin de ombudsman vertelt hoe hij tegen de studiefinancier aankijkt. De enigszins kunstmatige scheidslijn tussen formele en informele klachtenafhandeling blijft “een lastig punt”, vindt hij.

"Met name de brieven aan klagers zijn vaak vrij formeel van toonzetting", schrijft de ombudsman. Hij beveelt de dienst aan om gebruik te maken van de kennis die hij zelf over het schrijven van brieven in huis heeft.

Hij overweegt een onderzoek in te stellen naar de berichten die DUO aan studenten stuurt. Want die berichten van DUO 'missen overzichtelijkheid'. De dienst heeft al wel enkele verbeteringen doorgevoerd, maar het probleem 'lijkt daarmee nog niet verholpen'.

Wat ook 'ernstig tekortschiet' is de afhandeling van problemen rond de OV-chipkaart. DUO zou de taken beter moeten afstemmen met de private chipkaart-organisatie Trans Link Systems. Nu ontstaan er wel eens situaties 'die voor de burger onverteerbaar zijn'.

Woensdag stuurde de ombudsman zijn jaarverslag naar de Tweede Kamer. Ook andere instanties hebben een jaarbrief gekregen.

16 september 2014 17.26

​Studenten 'gefrustreerd' over onderwijsbegroting

Studentenorganisaties zijn teleurgesteld in minister Bussemaker. “De minister wil de basisbeurs voor studenten afschaffen, maar investeert zelf geen euro extra in het hoger onderwijs”, aldus LSVb-voorzitter Tom Hoven.
16 september 2014 17.25

​Begroting hoger onderwijs: wachten op het geld

Universiteiten en hogescholen krijgen volgend jaar nauwelijks extra geld voor hun onderwijs, blijkt uit de Rijksbegroting voor 2015. Alleen voor wetenschap en innovatie tast het kabinet in de buidel.

16 september 2014 16.13

​Troonrede: 'Jong talent cruciaal voor economische groei'

Voor het eerst in jaren speelde het hoger onderwijs weer een wat grotere rol in de Troonrede, al stond die vanzelfsprekend vooral in het teken van de roerige wereldpolitiek en de kwetsbare economie.
16 september 2014 12.11

QS: Toch Nederlandse universiteit in top 50

Nog nooit hoorde een Nederlandse universiteit in een internationale ranking bij de beste vijftig van de wereld. Het is de Universiteit van Amsterdam in de QS-ranking gelukt. De TU Delft staat op plaats 86.

15 september 2014 13.43

LSVb en Rover in verweer tegen onterechte ov-boetes

Je mag gratis met de trein reizen, maar krijgt toch een boete als je vergeet in te checken. Daar moet snel een einde aan komen, vinden de Landelijke Studenten Vakbond en reizigersorganisatie Rover.
15 september 2014 10.48

Weer veel ‘feuten'

Opnieuw heeft een recordaantal eerstejaars zich ingeschreven bij een studentenvereniging. De aanwas is net als vorig jaar met twaalf procent gestegen, meldt de Landelijke Kamer van Verenigingen.