Ombudsman: DUO moet betere brieven schrijven

De Dienst Uitvoering Onderwijs moet betere brieven leren schrijven, vindt de Nationale ombudsman. De berichten aan studenten zijn voor verbetering vatbaar.

De Nationale ombudsman levert flinke kritiek op DUO. Want bij het afhandelen van klachten kiezen de medewerkers niet altijd voor een 'oplossingsgerichte, laagdrempelige insteek'. Ze zouden training moeten krijgen in effectief communiceren en het herkennen van conflicten.

Dit staat in de jaarbrief aan DUO, waarin de ombudsman vertelt hoe hij tegen de studiefinancier aankijkt. De enigszins kunstmatige scheidslijn tussen formele en informele klachtenafhandeling blijft “een lastig punt”, vindt hij.

"Met name de brieven aan klagers zijn vaak vrij formeel van toonzetting", schrijft de ombudsman. Hij beveelt de dienst aan om gebruik te maken van de kennis die hij zelf over het schrijven van brieven in huis heeft.

Hij overweegt een onderzoek in te stellen naar de berichten die DUO aan studenten stuurt. Want die berichten van DUO 'missen overzichtelijkheid'. De dienst heeft al wel enkele verbeteringen doorgevoerd, maar het probleem 'lijkt daarmee nog niet verholpen'.

Wat ook 'ernstig tekortschiet' is de afhandeling van problemen rond de OV-chipkaart. DUO zou de taken beter moeten afstemmen met de private chipkaart-organisatie Trans Link Systems. Nu ontstaan er wel eens situaties 'die voor de burger onverteerbaar zijn'.

Woensdag stuurde de ombudsman zijn jaarverslag naar de Tweede Kamer. Ook andere instanties hebben een jaarbrief gekregen.

17 oktober 2014 13.53

NWO dwingt tot snelle open access

Het duurt te lang voordat wetenschappelijke artikelen gratis en voor iedereen te lezen zijn. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zet daarom een volgende stap in het open access-beleid.
17 oktober 2014 13.50

Studenten gaan 41 miljoen euro meer belasting betalen

Het kabinet wil niet alleen de basisbeurs afschaffen, maar ook de belastingaftrek voor studiekosten. Daar krijgen ook de huidige studenten mee te maken, waarschuwt de Landelijke Studenten Vakbond.

15 oktober 2014 17.26

Universiteiten trekken opnieuw veel eerstejaars

In totaal zijn 45 duizend student begonnen aan een universitaire bacheloropleiding, ongeveer even veel als vorig jaar. Brede bachelors zijn populair, net als techniek- en rechtenopleidingen, meldt universiteitenvereniging VSNU.
15 oktober 2014 17.23

Steeds meer kritiek op tegemoetkoming gehandicapte student

De tegemoetkoming die gehandicapte studenten krijgen als de basisbeurs verdwijnt, is volgens verschillende partijen te laag. Ook D66, voorstander van het leenstelsel, wil het er nog eens over hebben.

15 oktober 2014 17.18

Groter of kleiner huis dankzij leenstelsel?

Groter of kleiner huis dankzij leenstelsel? Kunnen oud-studenten straks een groter huis kopen door de komst van het leenstelsel? Dat is de vraag, nu banken hun regels voor de aanvraag van een hypotheek veranderen.
15 oktober 2014 12.04

Nieuwe directeur ICT

Nieuwe directeur ICT De afdeling ICT heeft per 1 januari een nieuwe directeur. Paul Hillman werkt nu nog bij de Hogeschool Utrecht.