Obama slow-jamt tegen hoge studiekosten

In de Verenigde Staten dreigt de rente op studieleningen te verdubbelen. Daar wil president Obama een stokje voor steken. Hij laat zich graag een handje helpen door een komiek en een paar zwoele muzikanten.

Hij deed mee aan de rubriek slow jam the news in het praatprogramma van Jimmy Fallon. In deze tijd moeten we onderwijs niet duurder maken, stelde the ‘Barackness Monster’, in de jamsessie. Het publiek raakte uitzinnig.

Later in het programma licht Obama zijn standpunt nader toe.

21 oktober 2014 13.19

Waar studeer je voor een appel en een ei?

Nu de basisbeurs verdwijnt, wordt het wellicht interessant om over de grens te kijken. In Scandinavië is studeren gratis, in Duitsland en Italië stukken goedkoper. Dat scheelt toch al gauw zo’n tweeduizend euro per jaar.
21 oktober 2014 13.04

Kwart miljoen inschrijvingen voor Delftse moocs

De massive open online courses die de TU Delft sinds september 2013 aanbiedt, trokken meer dan 250 duizend deelnemers. Toch is de belangstelling dit jaar minder groot.

21 oktober 2014 13.03

Vlaams collegegeld omhoog

Na maandenlange speculaties is de kogel door de kerk: in Vlaanderen stijgt het collegegeld van 619 naar 890 euro. Gisteren heeft de Vlaamse regering haar voorstel naar buiten gebracht.
21 oktober 2014 13.01

Nederlandse campus best groot

Nederlandse universiteiten hebben per student veel ruimte, vergeleken met Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen. Vooral de vierkante meters van Wageningen springen in het oog.

20 oktober 2014 15.20

Lectoren krijgen eigen beroepsvereniging

Lectoren kunnen elkaar vooruithelpen, vinden de oprichters van een nieuwe beroepsvereniging. Ze willen onderling kennis uitwisselen, maar ook gezamenlijk onderhandelen over arbeidsvoorwaarden.
17 oktober 2014 13.53

NWO dwingt tot snelle open access

Het duurt te lang voordat wetenschappelijke artikelen gratis en voor iedereen te lezen zijn. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zet daarom een volgende stap in het open access-beleid.