NS beboet om schending privacy studenten

De NS betaalt een dwangsom van 125 duizend euro voor het schenden van de privacy van studenten. Hun reisgegevens werden te lang bewaard, meldt het College Bescherming Persoonsgegevens.

De NS miskent de maatschappelijke onrust over het bewaren van reisgegevens “volledig”, stelt de privacywaakhond CBP. Het college spreekt van een “grote mate van inbreuk op de levenssfeer van de reizigers”.

Al een jaar geleden had het CBP de NS gewaarschuwd dat het bedrijf de reisgegevens van studenten niet langer dan twee jaar mocht bewaren. De NS moest de gegevens voor december 2011 vernietigen, anders zou er een dwangsom volgen.

De NS beperkte zich tot het anonimiseren van de reisgegevens. Maar dat ging het CBP niet ver genoeg. Reizigers konden namelijk indirect toch worden geïdentificeerd, zodat hun reisgedrag voor langere tijd kon worden gevolgd.

Het CBP meldt dat de NS nu alsnog de uiterste bewaartermijn heeft ingevoerd en alle reisgegevens ouder dan 24 maanden heeft vernietigd. Ook de verschuldigde dwangsom is betaald.

Al in februari 2010 dienden enkele rechtenstudenten een klacht tegen de NS in bij het CBP wegens schending van hun privacy. Het is overigens niet duidelijk waar NS de reisgegevens voor gebruikt. Delen van het CBP-besluit zijn zwart gemaakt omdat de informatie “(bedrijfs)vertrouwelijk” zou zijn.

27 januari 2015 11.09

Internet al te menselijk

Internet al te menselijk Een open, flexibele verbinding tussen academische netwerken. Zo begon internet 40 jaar geleden. Nu drie miljard mensen er handelen, pronken en video's kijken levert dat problemen op met de veiligheid.
27 januari 2015 10.12

Op zoek naar de ideale schaatsslag

Op zoek naar de ideale schaatsslag Voor elk individu bestaat waarschijnlijk een ideale schaatsslag. Voor het eerst wordt daarom een schaatshouding compleet doorgelicht in 3D.

26 januari 2015 15.54

Bedrijven willen meer aandacht voor bèta

Het is een gemiste kans dat het kabinet zo weinig aandacht schenkt aan bètaonderzoek. Dat stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland in een reactie op de nieuwe wetenschapsvisie.
26 januari 2015 07.24

​Bussemaker vertrouwt Islamitische Universiteit niet meer

De Islamitische Universiteit Rotterdam staat onder verscherpt toezicht. De vele incidenten zijn minister Bussemaker een doorn in het oog, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

26 januari 2015 07.17

​Dekker sust kritiek op NWO-plannen

De felle kritiek van wetenschappers op de drastische hervorming van onderzoeksorganisatie NWO berust op een misverstand, stelt staatssecretaris Sander Dekker. Ze belanden heus niet in een bijrol.
26 januari 2015 07.09

​Hbo wil slechte rekenaars weigeren

Scholieren die de landelijke rekentoets niet halen, hebben bij sommige hbo-opleidingen niets te zoeken. Dat schrijft de Vereniging Hogescholen aan de Tweede Kamer.