NS beboet om schending privacy studenten

De NS betaalt een dwangsom van 125 duizend euro voor het schenden van de privacy van studenten. Hun reisgegevens werden te lang bewaard, meldt het College Bescherming Persoonsgegevens.

De NS miskent de maatschappelijke onrust over het bewaren van reisgegevens “volledig”, stelt de privacywaakhond CBP. Het college spreekt van een “grote mate van inbreuk op de levenssfeer van de reizigers”.

Al een jaar geleden had het CBP de NS gewaarschuwd dat het bedrijf de reisgegevens van studenten niet langer dan twee jaar mocht bewaren. De NS moest de gegevens voor december 2011 vernietigen, anders zou er een dwangsom volgen.

De NS beperkte zich tot het anonimiseren van de reisgegevens. Maar dat ging het CBP niet ver genoeg. Reizigers konden namelijk indirect toch worden geïdentificeerd, zodat hun reisgedrag voor langere tijd kon worden gevolgd.

Het CBP meldt dat de NS nu alsnog de uiterste bewaartermijn heeft ingevoerd en alle reisgegevens ouder dan 24 maanden heeft vernietigd. Ook de verschuldigde dwangsom is betaald.

Al in februari 2010 dienden enkele rechtenstudenten een klacht tegen de NS in bij het CBP wegens schending van hun privacy. Het is overigens niet duidelijk waar NS de reisgegevens voor gebruikt. Delen van het CBP-besluit zijn zwart gemaakt omdat de informatie “(bedrijfs)vertrouwelijk” zou zijn.

25 november 2014 16.44

Wetenschappers willen minder lesgeven

Onderwijs is nog altijd een ondergeschoven kindje aan de Nederlandse universiteiten. Hoogleraren, docenten en promovendi vinden onderzoek het allerbelangrijkst, blijkt uit een enquête naar hun drijfveren.
25 november 2014 16.26

Bonus voor promotie afgeschaft

Universiteiten krijgen niet langer een vast bedrag per proefschrift. Er komt een einde aan de zogeheten promotiebonus, verkondigen minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker vandaag.

25 november 2014 15.45

Slopen om te bouwen

Slopen om te bouwen Hoe duurzaam is een kantoor als het verderop leegstand veroorzaakt? In een lunchlezing liet Mark Plaisier studenten civiele techniek nadenken over duurzaamheid in de bouw.
25 november 2014 07.34

​Vijf opleidingen krijgen herkansing

Vier hbo-opleidingen en één universitaire bachelorstudie krijgen een onvoldoende van onderwijskeurmeester NVAO, terwijl zes andere opleidingen zich ‘goed’ mogen noemen.

24 november 2014 15.45

​Vlaams hoger onderwijs keurt zelf opleidingen

In Vlaanderen komt medio 2015 een einde aan de NVAO-keuring van afzonderlijke opleidingen in het hoger onderwijs. Hogescholen en universiteiten krijgen meer vrijheid.
24 november 2014 12.33

Akkoord over compensatie gratis ADSL

Akkoord over compensatie gratis ADSL TU-medewerkers krijgen vanaf januari 2015 een vergoeding van in totaal maximaal 47 euro per maand. Dat is het resultaat van onderhandelingen tussen de TU en de vakbonden. De vergoeding komt in plaats van onder meer gratis ADSL.