NS beboet om schending privacy studenten

De NS betaalt een dwangsom van 125 duizend euro voor het schenden van de privacy van studenten. Hun reisgegevens werden te lang bewaard, meldt het College Bescherming Persoonsgegevens.

De NS miskent de maatschappelijke onrust over het bewaren van reisgegevens “volledig”, stelt de privacywaakhond CBP. Het college spreekt van een “grote mate van inbreuk op de levenssfeer van de reizigers”.

Al een jaar geleden had het CBP de NS gewaarschuwd dat het bedrijf de reisgegevens van studenten niet langer dan twee jaar mocht bewaren. De NS moest de gegevens voor december 2011 vernietigen, anders zou er een dwangsom volgen.

De NS beperkte zich tot het anonimiseren van de reisgegevens. Maar dat ging het CBP niet ver genoeg. Reizigers konden namelijk indirect toch worden geïdentificeerd, zodat hun reisgedrag voor langere tijd kon worden gevolgd.

Het CBP meldt dat de NS nu alsnog de uiterste bewaartermijn heeft ingevoerd en alle reisgegevens ouder dan 24 maanden heeft vernietigd. Ook de verschuldigde dwangsom is betaald.

Al in februari 2010 dienden enkele rechtenstudenten een klacht tegen de NS in bij het CBP wegens schending van hun privacy. Het is overigens niet duidelijk waar NS de reisgegevens voor gebruikt. Delen van het CBP-besluit zijn zwart gemaakt omdat de informatie “(bedrijfs)vertrouwelijk” zou zijn.

23 oktober 2014 14.40

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal'

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal' De verkeerssituatie tussen de Sint Sebastiaansbrug en de TU-campus is op gezette tijden onoverzichtelijk, maar niet onveilig. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een antwoord op vragen van een bezorgde burger.
23 oktober 2014 13.43

Dekker: 'Geen loting bij NWO'

Het is geen goed idee om onderzoeksgeld te gaan verloten, vindt staatssecretaris Sander Dekker. Hij verwerpt de hevige kritiek op de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO).

23 oktober 2014 13.41

Fraude in de VS: alle sporters een ‘A’

Meer dan drieduizend studenten van een Amerikaanse topuniversiteit hebben veel te hoge cijfers gekregen. Vooral de sporters werden vaak gematst, blijkt uit een fraudeonderzoek.
23 oktober 2014 13.38

‘Mbo’ers dupe van nieuwe leenvoorwaarden’

Studentenvakbond LSVb en scholierenorganisatie JOB hebben weinig vertrouwen in de terugbetaalregels van het nieuwe leenstelsel. Mbo’ers zullen zich laten afschrikken door de nieuwe leenvoorwaarden, stellen ze.

23 oktober 2014 11.40

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam Een fietsroute door Zuid-Holland, die onderweg prominente kennisinstellingen als de TU aandoet. Als het aan de PvdA-Statenfractie in Zuid-Holland ligt komt er zo’n ‘Sciencepad’ in de provincie.
23 oktober 2014 08.59

Register voor ingenieurs in de maak

Er komt een speciaal keurmerk voor ingenieurs die hun vak bijhouden. Zij worden opgenomen in een register en mogen zich straks chartered engineer of incorporated engineer noemen.