Marco Waas legt decanaat neer

Marco Waas stopt per 1 april 2012 als decaan van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE).

/uploads/delta.tudelft.nl/delta_articles/24363/image/marco_waas.jpg?crop=0,86,400,308

In een mail aan zijn medewerkers schrijft hij dat hij heeft besloten om niet op te gaan voor een derde termijn. “Dit is geen gemakkelijk besluit geweest en ik doe dit met pijn in mijn hart. Ik denk dat jullie weten met hoeveel passie en voldoening ik de positie van decaan vervul.”

Zijn activiteiten op het gebied van valorisatie nemen daarnaast steeds meer tijd in beslag, zo meldt hij. Hij wil zich dan ook volledig richten op ‘open innovatie en ondernemerschap in regionale, nationale en internationale context’ , zo liet hij weten tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn faculteit. “Het is goed voor de faculteit en de TU Delft om het stokje over te dragen aan iemand met nieuwe ideeën die nodig zijn om weer een volgende stap te zetten.”

Desgevraagd heeft Waas hier op dit moment verder niets aan toe te voegen, zo laat hij Delta per mail weten. "Over enige tijd wellicht wel."

Waas was sinds april 2004 decaan van 3mE en had kennisvalorisatie onder zijn hoede. Tijdens zijn intreerede pleitte hij voor innovatie als enige redding voor de Nederlandse economie. "Als we niet willen eindigen als één groot Madurodam voor Chinese toeristen, zullen we voorop moeten lopen met technische ontwikkelingen."

Om het ondernemerschap te promoten richtte de TU niet lang daarna samen met de gemeente Delft een nieuwe ondernemersclub op: de Young Entrepreneurs Society Delft (YES!Delft). Ook was Waas namens de TU een van de trekkers van Science Port Holland, een initiatief van de universiteit en de gemeentes Delft en Rotterdam voor de ontwikkeling van een biotechpark tussen Delft en Rotterdam.

Het college van bestuur schrijft in een persbericht dat Waas zich op het gebied van innovatie en ondernemerschap ‘heeft ontwikkeld als een autoriteit’ en dat hij daarvoor blijken van erkenning heeft gekregen. Waas kreeg onder meer de Europese Achieve More Award en werd genomineerd voor de titel Delfts Icoon 2010.

In juni 2011 kwam Waas in opspraak: NRC Handelsblad schreef dat hij zich ‘jarenlang schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling’ omdat hij betrokken zou zijn geweest bij zes opdrachten aan zijn vrouw. Het bedrijf van zijn vrouw deed onder meer opdrachten voor Science Port Holland en YES!Delft.

Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg vond toen dat er niets was gebleken van ‘harde belangenverstrengeling’. “De schijn was er wel, het feit niet”, zei Van den Berg in Delta. “Je hebt de schijn tegen. Dat vind ik niet een reden om te stoppen met Waas. Er is waardering voor zijn werk.”

Waas had zich volgens Van den Berg aan eerdere afspraken gehouden, maar vond wel dat het moest stoppen. NRC meldde vervolgens dat uit een feitenonderzoek dat Van den Berg door PWC had laten doen bleek dat het niet om zes maar om tien opdrachten ging. De collegevoorzitter vond dat Waas niet onjuist had gehandeld, maar noemde de situatie wel onverstandig.

Nu Waas vertrekt, dankt het college hem in een persbericht ‘voor de kwaliteit, het enthousiasme en de gedrevenheid waarmee hij de faculteit de afgelopen acht jaar heeft geleid’. De werving voor een nieuwe decaan begint binnenkort.

27 november 2014 14.21

Big data debat: privacy versus innovatie

De Nationale DenkTank organiseerde op 26 november in Amsterdam een debat over big data. Het werd een levendige afweging tussen kansen en gevaren, waarbij de eerste wonnen.
27 november 2014 12.38

Ook vierdejaars wo-student krijgt straks geen basisbeurs meer

Universitaire bachelorstudenten die erop rekenen dat ze in hun vierde bachelorjaar nog een basisbeurs krijgen, vergissen zich. Ook zij vissen vanaf volgend collegejaar achter het net.

27 november 2014 12.35

Wageningse student wint prijs voor studie naar wolken

Met zijn onderzoek naar wolken heeft Martin Sikma gisteravond de Student Research Award gewonnen. Hij onderzocht hoe vocht en chemicaliën in wolken getransporteerd worden.
26 november 2014 17.15

Vermiste student meldt zich

Vermiste student meldt zich De vermiste student Erik Deenen is terecht. Hij heeft zichzelf vanmiddag gemeld bij de politie in Hengelo. Dat laat een woordvoerder namens de familie weten.

26 november 2014 14.42

Succesvol Noors protest tegen collegegeld

Succesvol Noors protest tegen collegegeld De landelijke studentenbond van Noorwegen kraait victorie: de Noorse regering trekt haar plan in om collegegeld te heffen voor niet-Europese studenten.
26 november 2014 10.16

Nevenfuncties hoogleraren niet allemaal openbaar

Nederlandse hoogleraren zouden naar schatting minstens zeventienduizend nevenfuncties hebben. Een derde van al die functies wordt niet vermeld, schrijft weekblad de Groene Amsterdammer vandaag.