Kunststudente steelt spullen uit Auschwitz

Het Auschwitzmuseum heeft een klacht ingediend tegen een 27-jarige Israëlische studente. Voor haar afstudeerproject zou ze bij een bezoek aan het voormalige concentratiekamp spullen hebben gestolen.

Rotem Bides, van wie de grootouders de Holocaust hebben overleefd, verzamelde volgens de Israëlische nieuwswebsite Ynet tijdens haar bezoek onder meer lepels, een potje aarde, een schroef en zelfs een plakkaat met daarop de waarschuwing geen spullen mee te nemen.

De spullen stelde Bides tentoon bij haar kunstproject, dat over de Holocaust ging. Spijt van haar diefstal heeft ze niet: ze is naar eigen zeggen bang dat de Shoa straks "een mythe" wordt, wanneer niemand meer leeft die kan vertellen hoe het is geweest.

De decaan van de kunstfaculteit van het Beit Berl College zegt geen oordeel te kunnen vellen: "Dat is niet mijn taak. Ik weet niet of de spullen daadwerkelijk zijn gestolen of alleen zo zijn gepresenteerd. We laten dat oordeel over aan de autoriteiten."

Het Auschwitzmuseum noemt de vermeende diefstal pijnlijk, schandalig en respectloos. "Het museum is bedoeld als getuigenis voor de toekomst. 'Kunst' rechtvaardigt diefstal niet."