Kort Nieuws - Delta 12

Minister
Hoe is Jan Kees de Jager minister geworden? En hoe zit het nu precies met de Europese schuldencrisis? Studenten die het hem willen vragen, kunnen dat op woensdag 25 april doen in sociëteit Alcuin van Virgiel aan de Oude Delft 57. De VerenigingsRaad (Vera) houdt daar vanaf 19.15 uur een interactieve avond met de minister. Iedereen die lid is van een studentenvereniging is welkom. Ook via twitter zijn vragen te sturen via hashtag #vraaghetdejager.
on.fb.me/jankees

Roadmap 2020
De universiteit moet eerst nadenken over de ingenieur die zij wil opleiden, alvorens te bedenken hoe de opleidingen er uit moeten zien. Dat schrijft studentenraadsfractie Oras op haar website. Voor haar nog te verschijnen Instellingsplan Roadmap 2020 mist de universiteit volgens Oras ‘een visie die keihard neerzet welke unieke en onmisbare kenmerken een Delftse ingenieur heeft’. Daarom noemt Oras ze zelf: probleemoplossend en analytisch zeer sterk, leidinggevend en multidisciplinair, kritisch en innovatief, ondernemend/initiatiefrijk en ambitieus, actief en betrokken. Dit was tegen het zere been van de andere studentenraadsfractie Lijst Bèta, zo bleek uit een van haar tweets op woensdag 18 april. ‘Blijf bij de feiten! In januari heeft @lijstbeta een visie op de Delftse ingenieur aan het college van bestuur aangeboden.’
www.oras.nl/2012oras-en-sr-introduceren-een-visie-op-de-delftse-ingenieur

Delft-app
Wat kan ik vandaag doen in Delft? Met de gratis iPhone app ‘Ontdek Delft’ krijgt de gebruiker suggesties. Op het menu staat altijd één bezienswaardigheid, één café of restaurant, één winkel en één activiteit van de dag. De app houdt rekening met openingstijden. Bij gebruik in de ochtend staan vooral musea, koffietentjes en lunchrooms in het menu, in de late middag restaurants en ‘s avonds de uitgaansgelegenheden. De app werd maandag 16 april geïntroduceerd door wethouder Junius.

Eureka
Wie mensen wil voordragen voor de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie 2012 kan dat nog doen tot 1 juni. Vanaf dit jaar reiken de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) voor het eerst een gezamenlijke, jaarlijkse prijs uit aan zowel een wetenschapper als een journalist voor de beste prestatie in het toegankelijk maken van wetenschappelijke kennis en inzichten voor een breed publiek.
www.knaw.nl/eurekaprijs

Bouwputliefhebbers
Zin in een wandeling of fietstocht langs architectuurfestival ZigZagCity, de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en Motel Mozaïque? Dat kan op zaterdag 21 april om 11.30 en 14.30 uur als Parfum de BoemBoem op het Schouwburgplein Rotterdam het nieuwe seizoen aftrapt met wandel- en fietsroutes langs bouw- en sloopgebieden in Rotterdam. Toegang zes euro per persoon, reserveren wordt aanbevolen via (010) 4652228.
www.parfumdeboemboem.nl

Rector
De TU Delft krijgt elk jaar veel geld en geeft dat ook weer uit, maar waaraan? En hoe kun je onderzoeksgeld aanvragen? Iedereen die het antwoord op dergelijke vragen wil weten moet op 26 april naar de Oranjezaal van de TU Library komen. Daar vindt onder de titel ‘Where is the money?’ de eerste editie van een serie bijeenkomsten ‘In debat met de rector’ plaats. Het debat wordt georganiseerd in samenwerking met Studium Generale.
Debat met de rector, donderdag 26 april van 12.30 uur tot 13.30 uur in de TU Library.

Vrijheid
De beroering rond het onderzoek van Ron Fouchier, bijzonder hoogleraar moleculaire virologie van het Erasmus MC Rotterdam, naar het griepvirus H5N1, publicatiebeperkingen bij toptijdschriften en de bemoeienis van overheden, roepen vragen op over vrijheid van onderzoek en publiceren. Mag, of moet zelfs alle wetenschappelijke kennis openbaar worden gemaakt? Zijn er grenzen, en zo ja: welke dan, en hoe worden die bepaald? Is dat eigenlijk wel mogelijk of werkt dat juist averechts? Over dit soort vragen gaat Fouchier op maandag 23 april in debat met Ben Ale, hoogleraar veiligheid en rampenbestrijding aan de TU Delft.

Debat over vrijheid en onderzoek van publiceren, maandag 23 april, van 18.00 tot 20.00 uur in het Trippenhuis van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, Kloverniersburgwal 29 in Amsterdam
www.knaw.nl

27 november 2014 14.21

Big data debat: privacy versus innovatie

De Nationale DenkTank organiseerde op 26 november in Amsterdam een debat over big data. Het werd een levendige afweging tussen kansen en gevaren, waarbij de eerste wonnen.
27 november 2014 12.38

Ook vierdejaars wo-student krijgt straks geen basisbeurs meer

Universitaire bachelorstudenten die erop rekenen dat ze in hun vierde bachelorjaar nog een basisbeurs krijgen, vergissen zich. Ook zij vissen vanaf volgend collegejaar achter het net.

27 november 2014 12.35

Wageningse student wint prijs voor studie naar wolken

Met zijn onderzoek naar wolken heeft Martin Sikma gisteravond de Student Research Award gewonnen. Hij onderzocht hoe vocht en chemicaliën in wolken getransporteerd worden.
26 november 2014 17.15

Vermiste student meldt zich

Vermiste student meldt zich De vermiste student Erik Deenen is terecht. Hij heeft zichzelf vanmiddag gemeld bij de politie in Hengelo. Dat laat een woordvoerder namens de familie weten.

26 november 2014 14.42

Succesvol Noors protest tegen collegegeld

Succesvol Noors protest tegen collegegeld De landelijke studentenbond van Noorwegen kraait victorie: de Noorse regering trekt haar plan in om collegegeld te heffen voor niet-Europese studenten.
26 november 2014 10.16

Nevenfuncties hoogleraren niet allemaal openbaar

Nederlandse hoogleraren zouden naar schatting minstens zeventienduizend nevenfuncties hebben. Een derde van al die functies wordt niet vermeld, schrijft weekblad de Groene Amsterdammer vandaag.