Kluyverlabs Sef Heijnen wint Akzo-Nobel Science Award

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen heeft prof. Sef Heijnen van de sectie bioprocestechnologie de Akzo Nobel Science Award toegekend voor zijn werk aan biofilms. Met de prestigieuze wetenschapsprijs is een bedrag gemoeid van 50 duizend euro.

De prijs wordt aan Heijnen toegekend op grond van zijn totale wetenschappelijke werk, en de biofilms in het bijzonder. Met deze biologische reinigingstechnieken, waar nu de groep van prof. Mark van Loosdrecht aan verder werkt, kunnen met micro-organismen afvalstoffen omgezet worden in bruikbare grondstoffen.

De jury van de sinds 1752 in Haarlem gehuisveste stichting roemt het onderzoek van Heijnen om zijn diepgang en maatschappelijke relevantie. Volgens haar heeft het 'geleid tot nieuwe kennis die bijdraagt aan de ontwikkeling van industriële en milieutechnische processen die minder energie en grondstoffen verbruiken'.

Heijnen ziet de prijs als een erkenning voor het werk van zijn groep. "Het is mooi om te zien dat het niveau van onze onderzoeksgroep en het wetenschappelijk werk gewaardeerd worden", zegt hij, "en dat het onderzoek zo'n impact heeft in de praktijk. Wat het bedrag betreft, daar kun je niet eens zoveel nieuw onderzoek mee doen. Maar het is wel een mooi stuk erkenning. Die gaat trouwens ook naar Mark van Loosdrecht en Gijs Kuenen, met wie ik het winnende onderzoek tot vier jaar geleden heb gedaan."

De komende jaren wil Heijnen zich sterker op industriële microbiologie richten, waarbij met micro-organismen antibiotica en vitamines gefabriceerd worden.

"Je kunt deze organismen opvatten als complexe fabrieken", zegt Heijnen. "Een soort Pernis, maar dan op microformaat. We willen deze organismen de komende jaren opnieuw opbouwen met genomicstechnieken, door ze te herontwerpen. Zo willen we de fermentatieprocessen in deze organismen nog meer naar onze hand zetten. Je kunt dan door het voeren van enkel glucose met deze organismen een wereld van verschillende stoffen produceren." (RZ)

26 november 2014 07.13

Nobelmedaille voor miljoenen onder de hamer

Bij veilinghuis Christie’s in New York wordt volgende maand de medaille van een Nobelprijswinnaar geveild. Een deel van de verwachte opbrengst van 2,5 tot 3,5 miljoen dollar wordt besteed aan goede doelen en wetenschappelijk onderzoek.
26 november 2014 07.05

KNAW: Waar blijft extra geld voor wetenschap?

De plannen van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker zullen nergens toe leiden, als er geen extra geld voor wetenschap komt. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

26 november 2014 07.02

​Lovende woorden voor hbo-onderzoek

Twee bosjes bloemen vandaag voor het praktijkgerichte onderzoek aan de hogescholen: het kabinet en de Onderwijsraad zijn allebei zeer enthousiast en moedigen het hbo aan.
25 november 2014 16.44

Wetenschappers willen minder lesgeven

Onderwijs is nog altijd een ondergeschoven kindje aan de Nederlandse universiteiten. Hoogleraren, docenten en promovendi vinden onderzoek het allerbelangrijkst, blijkt uit een enquête naar hun drijfveren.

25 november 2014 16.26

Bonus voor promotie afgeschaft

Universiteiten krijgen niet langer een vast bedrag per proefschrift. Er komt een einde aan de zogeheten promotiebonus, verkondigen minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker vandaag.
25 november 2014 15.45

Slopen om te bouwen

Slopen om te bouwen Hoe duurzaam is een kantoor als het verderop leegstand veroorzaakt? In een lunchlezing liet Mark Plaisier studenten civiele techniek nadenken over duurzaamheid in de bouw.