Karl Dittrich naar VSNU

Karl Dittrich vertrekt bij kwaliteitsbewaker NVAO en wordt voorzitter van de vereniging van Nederlandse universiteiten VSNU. Hij volgt Sijbolt Noorda op, die zes jaar lang aan het roer stond.

Karl Dittrich (59) neemt op 1 december de voorzittershamer van Noorda over. Hij werkte tot halverwege de jaren tachtig als wetenschapper aan de Universiteit Leiden en de Universiteit Maastricht. In 1986 werd hij lid van het Maastrichtse college van bestuur, waarvan hij in 1994 voorzitter werd. Sinds 2005 staat hij aan het hoofd van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Daarnaast was hij sinds juni 2008 vicevoorzitter van het Europees Consortium van Accreditatieorganisaties (ECA).

Het was al bekend dat Noorda zou vertrekken, want zijn termijn loopt af en zijn eerste termijn was al verlengd. Noorda heeft bovendien de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Het is nog niet bekend wat hij hierna gaat doen.

Ook is er nog geen opvolger voor Dittrich gevonden. De voorzitter van de NVAO wordt benoemd door de twee ministers van hoger onderwijs van Nederland en Vlaanderen. Dittrich zou ook een Vlaamse opvolger kunnen krijgen.

26 november 2014 17.15

Vermiste student meldt zich

Vermiste student meldt zich De vermiste student Erik Deenen is terecht. Hij heeft zichzelf vanmiddag gemeld bij de politie in Hengelo. Dat laat een woordvoerder namens de familie weten.
26 november 2014 14.42

Succesvol Noors protest tegen collegegeld

Succesvol Noors protest tegen collegegeld De landelijke studentenbond van Noorwegen kraait victorie: de Noorse regering trekt haar plan in om collegegeld te heffen voor niet-Europese studenten.

26 november 2014 10.16

Nevenfuncties hoogleraren niet allemaal openbaar

Nederlandse hoogleraren zouden naar schatting minstens zeventienduizend nevenfuncties hebben. Een derde van al die functies wordt niet vermeld, schrijft weekblad de Groene Amsterdammer vandaag.
26 november 2014 07.14

​Onderwijsraad: Geef hbo’ers vanaf dag één les in onderzoek

Hbo-studenten moeten veel meer onderzoeksvaardigheden aanleren, vindt Geert ten Dam van de Onderwijsraad. Wie daar niet toe in staat is, kan misschien maar beter een andere opleiding kiezen.

26 november 2014 07.13

Nobelmedaille voor miljoenen onder de hamer

Bij veilinghuis Christie’s in New York wordt volgende maand de medaille van een Nobelprijswinnaar geveild. Een deel van de verwachte opbrengst van 2,5 tot 3,5 miljoen dollar wordt besteed aan goede doelen en wetenschappelijk onderzoek.
26 november 2014 07.05

KNAW: Waar blijft extra geld voor wetenschap?

De plannen van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker zullen nergens toe leiden, als er geen extra geld voor wetenschap komt. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.