Inspectie: puinhoop bij kunsthogeschool Codarts

De administratie is een puinhoop, het onderwijs rammelt en de examencommissie functioneert slecht. Alleen met het 'artistieke eindniveau' van de studenten van kunsthogeschool Codarts is niets mis, stelt de Onderwijsinspectie.

In september trad collegevoorzitter Jikkie van der Giesen af. Ze zou zich schuldig hebben gemaakt aan mismanagement en fraude, zeiden medewerkers van hogeschool Codarts. Vrienden en kennissen zouden door haar getrakteerd zijn op reisjes, cadeaus en verblijven in appartementen van de hogeschool.

In oktober vorig jaar startte de Onderwijsinspectie een onderzoek. Het ‘vooronderzoek’ naar de snoepreisjes en cadeaus loopt nog, maar het rapport over de kwaliteitscontrole op het onderwijs is er nu.

De inspectie heeft aanwijzingen dat het management geforceerd de administratie op orde heeft willen brengen. 'De instelling heeft daarbij de grenzen opgezocht', aldus de rapporteurs. 'Tot een doelbewuste ernstige vertekening van de onderwijswerkelijkheid heeft dit echter niet geleid.'

Op korte termijn moet de hogeschool haar administratie op orde brengen en het eindniveau van haar studenten beter waarborgen, aldus de Inspectie. De theoretische vakken zijn 'incidenteel in het gedrang gekomen'. Het gaat dan om vakken als muziek- of dansgeschiedenis en cultureel ondernemerschap, maar het zou ook voor scripties gelden.

Het artistieke eindniveau van de studenten die een dans-, muziek- of circusopleiding aan de hogeschool volgen, is ondanks alles op orde. Dat komt volgens de Inspectie doordat er streng geselecteerd wordt aan de poort, de opleiding veel getalenteerde buitenlandse studenten aantrekt en doordat opdrachten door meerdere docenten worden beoordeeld.

Bovendien is er een openbaar eindexamen en doen afgestudeerden van Codarts het op de arbeidsmarkt even goed als die van andere kunstvakhogescholen. De centrale examencommissie functioneert volgens de Inspectie niet helemaal volgens de wet, al gaat het de goede kant op.

Uiterlijk 1 maart 2012 moet Codarts een verbeterplan aanleveren. De hogeschool heeft vervolgens één jaar de tijd om dat uit te voeren. De Inspectie houdt daarbij de vinger aan de pols en doet begin 2013 opnieuw onderzoek.

Verder vraagt de Inspectie de NVAO om bij toekomstige accreditaties 'speciale aandacht' te besteden aan de toetsing van theoretische vakken, en het vrijstellingenbeleid.

Codarts laat middels een persbericht weten de lessen uit het rapport 'zeer serieus' te nemen en de eerste veranderingen al te hebben doorgevoerd. Zo is er een interim-collegevoorzitter aangesteld en zal een ‘plan van aanpak’ op tijd worden ingeleverd.

18 december 2014 22.05

Lager BSA voor topsporters

Sporten op topniveau en tegelijk studeren aan de TU. Er zijn tientallen studenten, voornamelijk roeiers, die dat doen. Met een nieuw topsportbeleid wil de universiteit hen helpen om beide te combineren.
18 december 2014 15.59

Studentenraad bezorgd over toekomst RAS

Een fulltime bestuursjaar gaat een student drieduizend euro meer kosten met de invoering van het leenstelsel, stelt de studentenraad. Ze dringt er bij het college van bestuur op aan uitgaven aan de regeling afstudeersteun (RAS) minimaal ...

18 december 2014 14.58

Ophokuren in het hoger onderwijs

Universiteiten en hogescholen moeten meer contacturen roosteren. Maar als die extra uren bestaan uit films kijken, hebben ze weinig om het lijf. “Je merkt dat de opleiding uren aan het opvullen is”, klagen studenten.
18 december 2014 14.55

Twijfels over onafhankelijkheid examencommissie

Waar kun je terecht als je je tentamencijfer te laag vindt, als je vrijstellingen wilt krijgen of als je overhoop ligt met je stagebegeleider? Bij de examencommissie. Maar studenten twijfelen aan de onafhankelijkheid.

18 december 2014 13.19

Zweedse schreeuwrage waait over naar Amsterdam

De Amsterdamse politie is gisteravond uitgerukt naar de studentenflats van Uilenstede. Er was een enorm geschreeuw gehoord. Het bleken studenten die een nieuwe manier hebben gevonden om van hun tentamenstress af te komen.
18 december 2014 12.01

Italiaanse in het veen

“Veen is een fascinerend materiaal. Het lijkt op sneeuw.” Professor Cristina Jommi vertelde over haar onderzoek naar de Nederlandse bodem tijdens haar intreerede op 17 december.