GroenLinks-congres verwerpt studietaks

Het is de jongerenafdeling van GroenLinks niet gelukt om het plan voor een leenstelsel uit het verkiezingsprogramma te halen. Dat was ook nergens voor nodig, vindt Kamerlid Jesse Klaver.

Afgelopen weekend hield de partij een congres, waar de leden over de kieslijst en het verkiezingsprogramma konden stemmen. De GroenLinks-jongeren stelden het standpunt over de studiefinanciering ter discussie. Zij willen de basisbeurs niet vervangen door een leenstelsel, maar door een systeem waarin studenten een ‘loon’ krijgen en dan na afstuderen iets meer belasting moeten betalen: een zogenoemde ‘studietaks’. In dat systeem hebben studenten geen individuele schuld en betalen rijken meer dan armen.

De stemuitslag was bijna fifty-fifty, zegt Jojanneke Vanderveen van Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks. “Het is jammer dat er nu toch een leenstelsel in het verkiezingsprogramma staat.”

Maar Kamerlid Jesse Klaver is er niet rouwig om. “We hebben een sociale variant van het leenstelsel. We willen het collegegeld met een paar honderd euro verlagen en de aanvullende beurs verhogen. Bovendien gaan we ervoor zorgen dat studenten geen last hebben van de lening als ze bijvoorbeeld een hypotheek willen.”

Volgens Vanderveen wordt er te rekenkundig naar het voorstel voor studieloon gekeken. Een lening aan studenten staat anders in de begroting dan een collectieve verrekening via de belastingen – terwijl het in principe evenveel kost.

Het is nog lang niet zeker dat er werkelijk een leenstelsel komt, denkt ze. “Veel partijen zijn ervoor, maar hun ideeën over de uitwerking verschillen enorm. Het is eigenlijk een schijnovereenstemming. Ik hoop dat GroenLinks niet zomaar ja zegt tegen een leenstelsel.”

23 oktober 2014 14.40

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal'

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal' De verkeerssituatie tussen de Sint Sebastiaansbrug en de TU-campus is op gezette tijden onoverzichtelijk, maar niet onveilig. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een antwoord op vragen van een bezorgde burger.
23 oktober 2014 13.43

Dekker: 'Geen loting bij NWO'

Het is geen goed idee om onderzoeksgeld te gaan verloten, vindt staatssecretaris Sander Dekker. Hij verwerpt de hevige kritiek op de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO).

23 oktober 2014 13.41

Fraude in de VS: alle sporters een ‘A’

Meer dan drieduizend studenten van een Amerikaanse topuniversiteit hebben veel te hoge cijfers gekregen. Vooral de sporters werden vaak gematst, blijkt uit een fraudeonderzoek.
23 oktober 2014 13.38

‘Mbo’ers dupe van nieuwe leenvoorwaarden’

Studentenvakbond LSVb en scholierenorganisatie JOB hebben weinig vertrouwen in de terugbetaalregels van het nieuwe leenstelsel. Mbo’ers zullen zich laten afschrikken door de nieuwe leenvoorwaarden, stellen ze.

23 oktober 2014 11.40

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam Een fietsroute door Zuid-Holland, die onderweg prominente kennisinstellingen als de TU aandoet. Als het aan de PvdA-Statenfractie in Zuid-Holland ligt komt er zo’n ‘Sciencepad’ in de provincie.
23 oktober 2014 08.59

Register voor ingenieurs in de maak

Er komt een speciaal keurmerk voor ingenieurs die hun vak bijhouden. Zij worden opgenomen in een register en mogen zich straks chartered engineer of incorporated engineer noemen.