GroenLinks-congres verwerpt studietaks

Het is de jongerenafdeling van GroenLinks niet gelukt om het plan voor een leenstelsel uit het verkiezingsprogramma te halen. Dat was ook nergens voor nodig, vindt Kamerlid Jesse Klaver.

Afgelopen weekend hield de partij een congres, waar de leden over de kieslijst en het verkiezingsprogramma konden stemmen. De GroenLinks-jongeren stelden het standpunt over de studiefinanciering ter discussie. Zij willen de basisbeurs niet vervangen door een leenstelsel, maar door een systeem waarin studenten een ‘loon’ krijgen en dan na afstuderen iets meer belasting moeten betalen: een zogenoemde ‘studietaks’. In dat systeem hebben studenten geen individuele schuld en betalen rijken meer dan armen.

De stemuitslag was bijna fifty-fifty, zegt Jojanneke Vanderveen van Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks. “Het is jammer dat er nu toch een leenstelsel in het verkiezingsprogramma staat.”

Maar Kamerlid Jesse Klaver is er niet rouwig om. “We hebben een sociale variant van het leenstelsel. We willen het collegegeld met een paar honderd euro verlagen en de aanvullende beurs verhogen. Bovendien gaan we ervoor zorgen dat studenten geen last hebben van de lening als ze bijvoorbeeld een hypotheek willen.”

Volgens Vanderveen wordt er te rekenkundig naar het voorstel voor studieloon gekeken. Een lening aan studenten staat anders in de begroting dan een collectieve verrekening via de belastingen – terwijl het in principe evenveel kost.

Het is nog lang niet zeker dat er werkelijk een leenstelsel komt, denkt ze. “Veel partijen zijn ervoor, maar hun ideeën over de uitwerking verschillen enorm. Het is eigenlijk een schijnovereenstemming. Ik hoop dat GroenLinks niet zomaar ja zegt tegen een leenstelsel.”

18 december 2014 10.29

HBO niet tevreden met nieuwe titulatuur

Sommige hbo-afgestudeerden krijgen nog steeds graden die internationaal niet gangbaar zijn, schrijft de Vereniging Hogescholen aan de minister. De vereniging stelt opnieuw een aantal wijzigingen voor.
18 december 2014 10.08

Weer uitstel tramlijn naar TU

Terwijl tramlijn 19 naar de TU opnieuw jaren vertraging oploopt, is de NS-spoortunnel na vijf jaar werken bijna klaar. Op zaterdag 28 februari 2015 rijdt de eerste passagierstrein ondergronds, na een week zonder treinen van en naar Delft.

17 december 2014 16.22

KIVI doopt ingenieursprijs om

KIVI doopt ingenieursprijs om De naam van wijlen prins Friso wordt verbonden aan de verkiezing van de Ingenieur van het Jaar. De eerste Prins Friso Ingenieursprijs zal op 18 maart 2015 worden uitgereikt.
17 december 2014 16.07

'Verplicht buitenlandse student tot taalcursus'

VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg wil dat buitenlandse studenten allemaal een cursus Nederlands volgen. Minister Bussemaker van Onderwijs twijfelt.

17 december 2014 14.40

TU stelt nieuw vrouwelijk talent aan

Negen vrouwelijke onderzoekers gaan bij de TU aan de slag binnen het Delft Technology Fellowship. Deze tweede lichting talenten moet het aantal vrouwen aan de universiteit een stukje verder vergroten.
17 december 2014 14.03

Honderden beurzen voor studie in buitenland

Het ministerie van Onderwijs stelt samen met hogescholen en universiteiten 768 beurzen beschikbaar voor Nederlandse studenten die naar het buitenland willen. Onder buitenlanders die hier willen studeren zijn net zo veel beurzen te ...