GroenLinks-congres verwerpt studietaks

Het is de jongerenafdeling van GroenLinks niet gelukt om het plan voor een leenstelsel uit het verkiezingsprogramma te halen. Dat was ook nergens voor nodig, vindt Kamerlid Jesse Klaver.

Afgelopen weekend hield de partij een congres, waar de leden over de kieslijst en het verkiezingsprogramma konden stemmen. De GroenLinks-jongeren stelden het standpunt over de studiefinanciering ter discussie. Zij willen de basisbeurs niet vervangen door een leenstelsel, maar door een systeem waarin studenten een ‘loon’ krijgen en dan na afstuderen iets meer belasting moeten betalen: een zogenoemde ‘studietaks’. In dat systeem hebben studenten geen individuele schuld en betalen rijken meer dan armen.

De stemuitslag was bijna fifty-fifty, zegt Jojanneke Vanderveen van Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks. “Het is jammer dat er nu toch een leenstelsel in het verkiezingsprogramma staat.”

Maar Kamerlid Jesse Klaver is er niet rouwig om. “We hebben een sociale variant van het leenstelsel. We willen het collegegeld met een paar honderd euro verlagen en de aanvullende beurs verhogen. Bovendien gaan we ervoor zorgen dat studenten geen last hebben van de lening als ze bijvoorbeeld een hypotheek willen.”

Volgens Vanderveen wordt er te rekenkundig naar het voorstel voor studieloon gekeken. Een lening aan studenten staat anders in de begroting dan een collectieve verrekening via de belastingen – terwijl het in principe evenveel kost.

Het is nog lang niet zeker dat er werkelijk een leenstelsel komt, denkt ze. “Veel partijen zijn ervoor, maar hun ideeën over de uitwerking verschillen enorm. Het is eigenlijk een schijnovereenstemming. Ik hoop dat GroenLinks niet zomaar ja zegt tegen een leenstelsel.”

05 mei 2015 08.41

Finalisten entrepreneurial scientist awards bekend

De zes finalisten van de Delft Entrepreneurial Scientist Awards (DESA) zijn geselecteerd. Op 18 mei worden de winnaars bekend gemaakt voor de twee categorieën: de scientist award 2015 en de motivator award 2015.
04 mei 2015 14.31

Gesprek SR en directeuren onderwijs voor 'meer begrip'

De studentenraad gaat nog dit collegejaar om tafel met een afvaardiging van de directeuren onderwijs om te overleggen over verplichtingen voor studenten en toetsmomenten in de academische jaarkalender.

04 mei 2015 14.15

Promovendi zouden meer plezier moeten hebben

Promovendi klagen op een discussiemiddag van de KNAW over de hevige concurrentie en de druk om te publiceren. Hoogleraren snappen dat niet helemaal: “Als je het niet leuk vindt, zit je op de verkeerde plek.”
04 mei 2015 14.14

Extra docenten of minder studenten?

De universiteiten willen het geld dat vrijkomt met het verdwijnen van de basisbeurs naar eigen inzicht kunnen besteden. De meeste willen extra docenten aannemen, maar minder studenten toelaten moet ook kunnen.

04 mei 2015 13.41

TU weet globaal waar opbrengst leenstelsel heen gaat

Het sociaal leenstelsel moet ieder jaar miljoenen euro’s opleveren voor investeringen in onderwijskwaliteit. Ook de TU Delft krijgt een (nog onbekend) deel van dat geld. Waar blijft dat straks?
04 mei 2015 12.10

VSV start lustrummaand

VSV start lustrummaand Studentenvereniging VSV 'Leonardo da Vinci' opende vrijdag 1 mei de feestmaand ter ere van haar zeventigste verjaardag met een wereldrecord 'meeste drones tegelijk in de lucht'.