GroenLinks-congres verwerpt studietaks

Het is de jongerenafdeling van GroenLinks niet gelukt om het plan voor een leenstelsel uit het verkiezingsprogramma te halen. Dat was ook nergens voor nodig, vindt Kamerlid Jesse Klaver.

Afgelopen weekend hield de partij een congres, waar de leden over de kieslijst en het verkiezingsprogramma konden stemmen. De GroenLinks-jongeren stelden het standpunt over de studiefinanciering ter discussie. Zij willen de basisbeurs niet vervangen door een leenstelsel, maar door een systeem waarin studenten een ‘loon’ krijgen en dan na afstuderen iets meer belasting moeten betalen: een zogenoemde ‘studietaks’. In dat systeem hebben studenten geen individuele schuld en betalen rijken meer dan armen.

De stemuitslag was bijna fifty-fifty, zegt Jojanneke Vanderveen van Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks. “Het is jammer dat er nu toch een leenstelsel in het verkiezingsprogramma staat.”

Maar Kamerlid Jesse Klaver is er niet rouwig om. “We hebben een sociale variant van het leenstelsel. We willen het collegegeld met een paar honderd euro verlagen en de aanvullende beurs verhogen. Bovendien gaan we ervoor zorgen dat studenten geen last hebben van de lening als ze bijvoorbeeld een hypotheek willen.”

Volgens Vanderveen wordt er te rekenkundig naar het voorstel voor studieloon gekeken. Een lening aan studenten staat anders in de begroting dan een collectieve verrekening via de belastingen – terwijl het in principe evenveel kost.

Het is nog lang niet zeker dat er werkelijk een leenstelsel komt, denkt ze. “Veel partijen zijn ervoor, maar hun ideeën over de uitwerking verschillen enorm. Het is eigenlijk een schijnovereenstemming. Ik hoop dat GroenLinks niet zomaar ja zegt tegen een leenstelsel.”

30 oktober 2014 13.24

'Geschoffeerd' door haast leenstelselcoalitie

Pissed off, is Carola Schouten van de ChristenUnie. Net als de andere partijen die tegen het leenstelsel zijn, is ze boos dat het wetsvoorstel waarschijnlijk begin volgende week al plenair wordt behandeld.
30 oktober 2014 11.46

Vragen leenstelsel in recordtijd beantwoord

In één nacht tijd heeft het ministerie van Onderwijs een nieuw spervuur aan vragen over het leenstelsel beantwoord. Niets staat een snelle behandeling van het ‘wetsvoorstel studievoorschot’ nog in de weg.

30 oktober 2014 10.28

'It's not over Jet'

'It's not over Jet' Leden van de Nijmeegse Studentenbond AKKU hebben vanochtend een spandoek van 240 vierkante meter aan de Waalbrug in Nijmegen gehangen. Volgens voorzitter Floor Albers van der Linden vergist minister Jet Bussemaker zich als ze denkt dat het ...
30 oktober 2014 10.25

Doorwaakte nacht op ministerie OCW

De partijen die tegen het leenstelsel zijn, hebben gistermiddag 61 pagina’s aan vragen ingeleverd bij onderwijsminister Bussemaker. Op het ministerie is hard doorgewerkt om alle vragen vandaag te kunnen beantwoorden.

29 oktober 2014 13.56

Bataafsch Genootschap lauwert Vilsmeier

Bataafsch Genootschap lauwert Vilsmeier Burgemeester Aboutaleb zal namens het Bataafsch Genootschap op 31 oktober een onderscheiding uitreiken aan Stefan Vilsmeier, de oprichter van het Duitse bedrijf Brainlab.
29 oktober 2014 11.46

Kabinet wil hogere rente op studieschuld

Een tegenvaller voor studenten: een rekensom leert dat ze duizenden euro’s meer moeten betalen voor hun studieschuld als het kabinet inderdaad voor een hogere rente kiest.