G500 claimt overwinning op CDA-congres

Het CDA wil alsnog de basisbeurs voor masterstudenten behouden. Het verkiezingsprogramma is aangepast dankzij de G500, claimt voorman Sywert van Lienden.

Aanvankelijk stond in het CDA-programma alleen dat de basisbeurs voor bachelorstudenten behouden moest blijven, maar leden van de partij konden nog aanpassingen voorstellen. De jongerenafdeling van het CDA (de CDJA) stelde voor om het standpunt over de studiefinanciering te wijzigen. De G500 steunde dat.

De G500 is niet verbonden aan één partij. De aanhangers worden lid van VVD, PvdA en CDA om op partijcongressen met honderden tegelijk te kunnen stemmen over onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn.

Maar zonder de G500 zou dit voorstel er ook doorheen zijn gekomen, meent Kamerlid Jack Biskop. “Er waren zo’n vijftienhonderd mensen op het CDA-congres en de G500 kwam met 250 aanhangers. Tachtig procent van de aanwezigen stemde vóór dit amendement. Zonder die 250 stemmen zou het er dus ook doorheen zijn gekomen.”

Dat klopt niet, reageert Van Lienden. “Het congres was verspreid over twee dagen en vrijdag was het bovendien verspreid over verschillende zalen. Toen dit onderwerp speelde, waren er ongeveer 150 mensen in de zaal, waarvan zo’n tachtig van de G500. Anders had het voorstel het waarschijnlijk net niet gehaald.”

Maar het CDJA kijkt daar anders tegenaan. “Als ze er niet waren, hadden we ook een meerderheid”, denkt voorzitter Arrie Vis. “Ik snap wel dat Sywert het graag wil claimen, maar dat kan eigenlijk niet. Ze waren daar met hooguit veertig man in een zaal met honderdvijftig à tweehonderd leden.”

De G500 gaf wel de doorslag bij het versneld verhogen van de AOW-leeftijd, zegt Vis. “Dat was ook een voorstel van het CDJA en toen lag de stemverhouding rond de vijftig procent.”

20 november 2014 15.34

​Akkoord met uitgever Springer over open access

Wetenschappers van Nederlandse universiteiten kunnen voortaan open access publiceren in tijdschriften van uitgeverij Springer. De VSNU verwacht dat er meer uitgeverijen volgen.
20 november 2014 12.36

​Londens studentenprotest eindigt in rellen

De Londense politie heeft gisteren elf mensen gearresteerd tijdens het studentenprotest tegen hoge collegegelden. De verder rustig verlopen demonstratie eindigde in rellen op Parliament Square.

20 november 2014 10.33

​Geen wetenschappelijk adviseur voor Europese Commissie

De nieuwe Europese Commissie kan geen beroep meer doen op de adviezen van een wetenschappelijk adviseur. De functie werd in 2012 in het leven geroepen, maar is door commissievoorzitter Jean-Claude Juncker opgeheven.
20 november 2014 10.31

​Schoten op universiteitscampus Florida

Op de campus van Florida State University zijn in ieder geval twee mensen neergeschoten. Het is niet duidelijk hoe zij er aan toe zijn.

20 november 2014 09.55

​Eten voor Jemen in Happietaria

​Eten voor Jemen in Happietaria Tientallen studenten hebben de afgelopen tien dagen keihard gewerkt om in het voormalige Legermuseum het tijdelijke restaurant Happietaria in te richten. Daar kunnen bezoekers tot 16 december eten voor het goede doel.
19 november 2014 16.27

Startups YesDelft trekken multinationals

Incubator YesDelft gaat nauw samenwerken met zes grote multinationals. Contact met startups moet de innovatieve kracht van deze bedrijven vergroten. En de startups krijgen gemakkelijker toegang tot kapitaalkrachtige partners.