G500 claimt overwinning op CDA-congres

Het CDA wil alsnog de basisbeurs voor masterstudenten behouden. Het verkiezingsprogramma is aangepast dankzij de G500, claimt voorman Sywert van Lienden.

Aanvankelijk stond in het CDA-programma alleen dat de basisbeurs voor bachelorstudenten behouden moest blijven, maar leden van de partij konden nog aanpassingen voorstellen. De jongerenafdeling van het CDA (de CDJA) stelde voor om het standpunt over de studiefinanciering te wijzigen. De G500 steunde dat.

De G500 is niet verbonden aan één partij. De aanhangers worden lid van VVD, PvdA en CDA om op partijcongressen met honderden tegelijk te kunnen stemmen over onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn.

Maar zonder de G500 zou dit voorstel er ook doorheen zijn gekomen, meent Kamerlid Jack Biskop. “Er waren zo’n vijftienhonderd mensen op het CDA-congres en de G500 kwam met 250 aanhangers. Tachtig procent van de aanwezigen stemde vóór dit amendement. Zonder die 250 stemmen zou het er dus ook doorheen zijn gekomen.”

Dat klopt niet, reageert Van Lienden. “Het congres was verspreid over twee dagen en vrijdag was het bovendien verspreid over verschillende zalen. Toen dit onderwerp speelde, waren er ongeveer 150 mensen in de zaal, waarvan zo’n tachtig van de G500. Anders had het voorstel het waarschijnlijk net niet gehaald.”

Maar het CDJA kijkt daar anders tegenaan. “Als ze er niet waren, hadden we ook een meerderheid”, denkt voorzitter Arrie Vis. “Ik snap wel dat Sywert het graag wil claimen, maar dat kan eigenlijk niet. Ze waren daar met hooguit veertig man in een zaal met honderdvijftig à tweehonderd leden.”

De G500 gaf wel de doorslag bij het versneld verhogen van de AOW-leeftijd, zegt Vis. “Dat was ook een voorstel van het CDJA en toen lag de stemverhouding rond de vijftig procent.”

23 oktober 2014 14.40

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal'

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal' De verkeerssituatie tussen de Sint Sebastiaansbrug en de TU-campus is op gezette tijden onoverzichtelijk, maar niet onveilig. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een antwoord op vragen van een bezorgde burger.
23 oktober 2014 13.43

Dekker: 'Geen loting bij NWO'

Het is geen goed idee om onderzoeksgeld te gaan verloten, vindt staatssecretaris Sander Dekker. Hij verwerpt de hevige kritiek op de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO).

23 oktober 2014 13.41

Fraude in de VS: alle sporters een ‘A’

Meer dan drieduizend studenten van een Amerikaanse topuniversiteit hebben veel te hoge cijfers gekregen. Vooral de sporters werden vaak gematst, blijkt uit een fraudeonderzoek.
23 oktober 2014 13.38

‘Mbo’ers dupe van nieuwe leenvoorwaarden’

Studentenvakbond LSVb en scholierenorganisatie JOB hebben weinig vertrouwen in de terugbetaalregels van het nieuwe leenstelsel. Mbo’ers zullen zich laten afschrikken door de nieuwe leenvoorwaarden, stellen ze.

23 oktober 2014 11.40

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam Een fietsroute door Zuid-Holland, die onderweg prominente kennisinstellingen als de TU aandoet. Als het aan de PvdA-Statenfractie in Zuid-Holland ligt komt er zo’n ‘Sciencepad’ in de provincie.
23 oktober 2014 08.59

Register voor ingenieurs in de maak

Er komt een speciaal keurmerk voor ingenieurs die hun vak bijhouden. Zij worden opgenomen in een register en mogen zich straks chartered engineer of incorporated engineer noemen.