G500 claimt overwinning op CDA-congres

Het CDA wil alsnog de basisbeurs voor masterstudenten behouden. Het verkiezingsprogramma is aangepast dankzij de G500, claimt voorman Sywert van Lienden.

Aanvankelijk stond in het CDA-programma alleen dat de basisbeurs voor bachelorstudenten behouden moest blijven, maar leden van de partij konden nog aanpassingen voorstellen. De jongerenafdeling van het CDA (de CDJA) stelde voor om het standpunt over de studiefinanciering te wijzigen. De G500 steunde dat.

De G500 is niet verbonden aan één partij. De aanhangers worden lid van VVD, PvdA en CDA om op partijcongressen met honderden tegelijk te kunnen stemmen over onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn.

Maar zonder de G500 zou dit voorstel er ook doorheen zijn gekomen, meent Kamerlid Jack Biskop. “Er waren zo’n vijftienhonderd mensen op het CDA-congres en de G500 kwam met 250 aanhangers. Tachtig procent van de aanwezigen stemde vóór dit amendement. Zonder die 250 stemmen zou het er dus ook doorheen zijn gekomen.”

Dat klopt niet, reageert Van Lienden. “Het congres was verspreid over twee dagen en vrijdag was het bovendien verspreid over verschillende zalen. Toen dit onderwerp speelde, waren er ongeveer 150 mensen in de zaal, waarvan zo’n tachtig van de G500. Anders had het voorstel het waarschijnlijk net niet gehaald.”

Maar het CDJA kijkt daar anders tegenaan. “Als ze er niet waren, hadden we ook een meerderheid”, denkt voorzitter Arrie Vis. “Ik snap wel dat Sywert het graag wil claimen, maar dat kan eigenlijk niet. Ze waren daar met hooguit veertig man in een zaal met honderdvijftig à tweehonderd leden.”

De G500 gaf wel de doorslag bij het versneld verhogen van de AOW-leeftijd, zegt Vis. “Dat was ook een voorstel van het CDJA en toen lag de stemverhouding rond de vijftig procent.”

30 oktober 2014 13.24

'Geschoffeerd' door haast leenstelselcoalitie

Pissed off, is Carola Schouten van de ChristenUnie. Net als de andere partijen die tegen het leenstelsel zijn, is ze boos dat het wetsvoorstel waarschijnlijk begin volgende week al plenair wordt behandeld.
30 oktober 2014 11.46

Vragen leenstelsel in recordtijd beantwoord

In één nacht tijd heeft het ministerie van Onderwijs een nieuw spervuur aan vragen over het leenstelsel beantwoord. Niets staat een snelle behandeling van het ‘wetsvoorstel studievoorschot’ nog in de weg.

30 oktober 2014 10.28

'It's not over Jet'

'It's not over Jet' Leden van de Nijmeegse Studentenbond AKKU hebben vanochtend een spandoek van 240 vierkante meter aan de Waalbrug in Nijmegen gehangen. Volgens voorzitter Floor Albers van der Linden vergist minister Jet Bussemaker zich als ze denkt dat het ...
30 oktober 2014 10.25

Doorwaakte nacht op ministerie OCW

De partijen die tegen het leenstelsel zijn, hebben gistermiddag 61 pagina’s aan vragen ingeleverd bij onderwijsminister Bussemaker. Op het ministerie is hard doorgewerkt om alle vragen vandaag te kunnen beantwoorden.

29 oktober 2014 13.56

Bataafsch Genootschap lauwert Vilsmeier

Bataafsch Genootschap lauwert Vilsmeier Burgemeester Aboutaleb zal namens het Bataafsch Genootschap op 31 oktober een onderscheiding uitreiken aan Stefan Vilsmeier, de oprichter van het Duitse bedrijf Brainlab.
29 oktober 2014 11.46

Kabinet wil hogere rente op studieschuld

Een tegenvaller voor studenten: een rekensom leert dat ze duizenden euro’s meer moeten betalen voor hun studieschuld als het kabinet inderdaad voor een hogere rente kiest.