FES-gelden promovendi voorlopig niet terug

De PvdA en D66 maken zich zorgen over het verdwijnen van 2500 promotieplaatsen in 2015, die nu nog worden gefinancierd met aardgasbaten. Maar volgens demissionair staatssecretaris Zijlstra ging het om tijdelijk geld.

D66-Kamerlid Boris van der Ham en PvdA-Kamerlid Tanja Jadnansing vroegen het allebei tijdens een debat over valorisatie, vanochtend in de Tweede Kamer. Is het wel verstandig om een deel de aardgasbaten niet meer te gebruiken voor promotieonderzoeken? Het aantal promovendi zou met maar liefst dertig procent dalen.

Maar demissionair staatssecretaris Zijlstra wimpelde hun vragen weg. De zogenaamde FES-gelden waren tijdelijk, dus het is logisch dat de financiering van de promovendi eveneens afloopt, zei hij.

Het Fonds Economische Structuurversterking (FES) is een in 1995 opgerichte spaarpot voor meevallers uit de aardgasbaten, die werden geïnvesteerd in infrastructuur. In 2005 besloot de regering dat het geld ook mocht worden gebruikt ten behoeve van de Nederlandse kenniseconomie. Het vorige kabinet besloot al om de FES-gelden voor kennis en innovatie flink te verminderen.

De PvdA heeft in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat de ‘bezuinigingen’ op de promotieplekken die met FES-gelden betaald werden, moeten worden teruggedraaid.

30 januari 2015 15.10

​'Studenten in de stress door dichtgetimmerde onderwijsprogramma’s’

Het hoger onderwijs moet flexibeler, vindt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Studenten zouden in de stress schieten van alle eisen die nu aan hen gesteld worden.
30 januari 2015 15.06

​Waar komt dat miljard van Bussemaker vandaan?

Minister Bussemaker rekent nogal optimistisch. Ze stelt keer op keer dat het studievoorschot “maximaal 1 miljard euro” per jaar oplevert. Maar eigenlijk is de winst een stuk lager.

30 januari 2015 15.04

​Samen met de minister het leenstelsel uitleggen

Vakbond FNV Jong noemt de voorlichting over het nieuwe leenstelsel “een lachertje”. Maar studentenorganisaties zijn best tevreden met de campagne en werken er graag aan mee.
29 januari 2015 23.43

Verdachte binnendringen NOS zou TU-student zijn

Verdachte binnendringen NOS zou TU-student zijn De man die vanavond gewapend binnendrong bij de NOS, de 19-jarige Tarik Z. uit Pijnacker, zou aan de TU Delft studeren. Het Openbaar Ministerie wil dit niet bevestigen, maar intussen draait de geruchtenmachine op Twitter overuren.

29 januari 2015 16.55

TU dicht kritiek veiligheidslek in Linux

De dienst ICT is van woensdag op donderdag tot diep in de nacht bezig geweest een kritiek veiligheidslek te dichten in de ongeveer vierhonderd Linux-systemen die op de universiteit draaien. Het lek was een wereldwijd probleem. Het gevaar ...
29 januari 2015 16.45

​Studenten blij met topsportbeleid TU

De studentenraad heeft vanochtend ingestemd met het nieuwe topsportbeleid aan de TU. Wel wil de raad een overgangsregeling voor vijf studenten die straks door een strengere selectie geen topsportstatus meer hebben.