FES-gelden promovendi voorlopig niet terug

De PvdA en D66 maken zich zorgen over het verdwijnen van 2500 promotieplaatsen in 2015, die nu nog worden gefinancierd met aardgasbaten. Maar volgens demissionair staatssecretaris Zijlstra ging het om tijdelijk geld.

D66-Kamerlid Boris van der Ham en PvdA-Kamerlid Tanja Jadnansing vroegen het allebei tijdens een debat over valorisatie, vanochtend in de Tweede Kamer. Is het wel verstandig om een deel de aardgasbaten niet meer te gebruiken voor promotieonderzoeken? Het aantal promovendi zou met maar liefst dertig procent dalen.

Maar demissionair staatssecretaris Zijlstra wimpelde hun vragen weg. De zogenaamde FES-gelden waren tijdelijk, dus het is logisch dat de financiering van de promovendi eveneens afloopt, zei hij.

Het Fonds Economische Structuurversterking (FES) is een in 1995 opgerichte spaarpot voor meevallers uit de aardgasbaten, die werden geïnvesteerd in infrastructuur. In 2005 besloot de regering dat het geld ook mocht worden gebruikt ten behoeve van de Nederlandse kenniseconomie. Het vorige kabinet besloot al om de FES-gelden voor kennis en innovatie flink te verminderen.

De PvdA heeft in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat de ‘bezuinigingen’ op de promotieplekken die met FES-gelden betaald werden, moeten worden teruggedraaid.

18 december 2014 13.19

Zweedse schreeuwrage waait over naar Amsterdam

De Amsterdamse politie is gisteravond uitgerukt naar de studentenflats van Uilenstede. Er was een enorm geschreeuw gehoord. Het bleken studenten die een nieuwe manier hebben gevonden om van hun tentamenstress af te komen.
18 december 2014 12.01

Italiaanse in het veen

“Veen is een fascinerend materiaal. Het lijkt op sneeuw.” Professor Cristina Jommi vertelde over haar onderzoek naar de Nederlandse bodem tijdens haar intreerede op 17 december.

18 december 2014 10.29

HBO niet tevreden met nieuwe titulatuur

Sommige hbo-afgestudeerden krijgen nog steeds graden die internationaal niet gangbaar zijn, schrijft de Vereniging Hogescholen aan de minister. De vereniging stelt opnieuw een aantal wijzigingen voor.
18 december 2014 10.08

Weer uitstel tramlijn naar TU

Terwijl tramlijn 19 naar de TU opnieuw jaren vertraging oploopt, is de NS-spoortunnel na vijf jaar werken bijna klaar. Op zaterdag 28 februari 2015 rijdt de eerste passagierstrein ondergronds, na een week zonder treinen van en naar Delft.

17 december 2014 16.22

KIVI doopt ingenieursprijs om

KIVI doopt ingenieursprijs om De naam van wijlen prins Friso wordt verbonden aan de verkiezing van de Ingenieur van het Jaar. De eerste Prins Friso Ingenieursprijs zal op 18 maart 2015 worden uitgereikt.
17 december 2014 16.07

'Verplicht buitenlandse student tot taalcursus'

VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg wil dat buitenlandse studenten allemaal een cursus Nederlands volgen. Minister Bussemaker van Onderwijs twijfelt.