EUR-voorzitter op de barricaden voor het vrije woord

Universiteitsbestuurders moeten zich niet met de redactionele keuzes van hun bladen bemoeien, vindt de politiek. Een open deur, dacht de collegevoorzitter van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Maar daar komt ze van terug.

Afgelopen december dienden de SP en de VVD een motie in die door de Tweede Kamer unaniem werd aangenomen. Staatssecretaris Zijlstra moest hoger onderwijsbestuurders laten weten dat inbreuk op de redactionele onafhankelijkheid ‘ongewenst’ is. Zijlstra beloofde de motie onder de aandacht te brengen bij universiteitenvereniging VSNU.

De PvdA en de SP vroegen onlangs tijdens een schriftelijk overleg hoe het ermee stond. Had demissionair staatssecretaris Zijlstra inmiddels ‘luid en duidelijk’ op onafhankelijkheid aangedrongen? Waren er concrete afspraken gemaakt met de bestuurders? Ja, schrijft Zijlstra. Tijdens een overleg in maart beloofde de VSNU de boodschap door te geven aan haar leden.

Bij de Erasmus Universiteit lijkt die boodschap te zijn aangekomen. Van der Meer Mohr windt zich erover op. Kamerleden houden zich met ‘de futielste zaken’ bezig, schrijft ze op haar blog. De onafhankelijkheid van universiteitsbladen is toch al in de jaren zeventig geregeld? Om daar ferm aan toe te voegen: “Voor alle duidelijkheid: Erasmus Magazine was, is en blijft onafhankelijk, Staatssecretaris! En nu weer aan de slag met echte problemen, graag.”

Volgens onder andere Wieneke Gunneweg, hoofdredacteur van Erasmus Magazine, ziet haar collegevoorzitter de zaken wat te zonnig in. “Van mijn collega-hoofdredacteuren in den lande hoor ik helaas geregeld dat zij met wat minder liberale bestuurders te maken hebben en geregeld hun onafhankelijkheid en bestaansrecht moeten bevechten.”

Van der Meer Mohr antwoordt: “Onafhankelijke geesten laten zich niet inperken, dat geldt voor wetenschappers maar evenzeer voor journalisten. Op de EUR koesteren we dat, en volgens mij onderschrijft de hele VSNU dat standpunt, of ben ik nu gewoon naïef?”
“De vraag stellen is hem beantwoorden!”, reageert een lezer. Ook anderen noemen voorbeelden waar de persvrijheid in het geding is. De Rotterdamse collegevoorzitter komt tot de slotsom dat het ‘hier en daar wel een issue’ is. “Dus laat ons samen de barricades op gaan voor het vrije woord.” Een oproep om een open brief te schrijven in een landelijk dagblad wijst ze overigens van de hand. “Ik werk liever via de VSNU.”

19 september 2014 22.59

Van E.E.G-kus tot online aanraken

Van E.E.G-kus tot online aanraken Altijd al willen weten hoe jouw kus met je geliefde eruit ziet als grafiek? TU-promovenda en kunstenares Karen Lancel en haar man, kunstenaar Hermen Maat, hebben de komende week twee EEG-headsets klaarliggen voor iedereen die zijn kus wil ...
18 september 2014 12.45

Krijgt Groningse rector magnificus kwakzalversprijs?

De Vereniging tegen kwakzalverij heeft Elmer Sterken genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs. De rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen zou een kwakzalver hebben laten promoveren.

18 september 2014 12.42

Steeds meer studenten kunnen goed rondkomen

Steeds meer studenten kunnen goed rondkomen Studenten hebben over het algemeen minder geldzorgen dan tien jaar geleden. Toch heeft nog altijd zestien procent moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, blijkt uit de jaarlijkse Studentenmonitor.
18 september 2014 12.40

Wel/geen collegegeld in onafhankelijk Schotland

Donderdag 18 september stemmen de Schotten over de onafhankelijkheid van hun land. Mocht Schotland het Verenigd Koninkrijk inderdaad verlaten, wat gebeurt er dan met het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek?

18 september 2014 12.38

Nederlandse universiteiten versmaden klanten

Eén op de vijf buitenlandse studenten krijgt geen antwoord op een vraag over een Engelstalige opleiding aan een Nederlandse universiteit, blijkt uit een wereldwijd onderzoek met mystery shoppers.
18 september 2014 11.54

‘Waterlab weer toekomstbestendig’

‘Waterlab weer toekomstbestendig’ Na een ingrijpende verbouwing wordt het TU Waterlab op donderdag 18 september heropend. Directeur prof.dr.ir. Wim Uijttewaal vindt de ‘indikkingsoperatie’ van Stevin III geslaagd.