EUR-voorzitter op de barricaden voor het vrije woord

Universiteitsbestuurders moeten zich niet met de redactionele keuzes van hun bladen bemoeien, vindt de politiek. Een open deur, dacht de collegevoorzitter van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Maar daar komt ze van terug.

Afgelopen december dienden de SP en de VVD een motie in die door de Tweede Kamer unaniem werd aangenomen. Staatssecretaris Zijlstra moest hoger onderwijsbestuurders laten weten dat inbreuk op de redactionele onafhankelijkheid “ongewenst” is. Zijlstra beloofde de motie onder de aandacht te brengen bij universiteitenvereniging VSNU.

De PvdA en de SP vroegen onlangs tijdens een schriftelijk overleg hoe het ermee stond. Had demissionair staatssecretaris Zijlstra inmiddels “luid en duidelijk” op onafhankelijkheid aangedrongen? Waren er concrete afspraken gemaakt met de bestuurders? Ja, schrijft Zijlstra. Tijdens een overleg in maart beloofde de VSNU de boodschap door te geven aan haar leden.

Bij de Erasmus Universiteit lijkt die boodschap te zijn aangekomen. Van der Meer Mohr windt zich erover op. Kamerleden houden zich met “de futielste zaken” bezig, schrijft ze op haar blog. De onafhankelijkheid van universiteitsbladen is toch al in de jaren zeventig geregeld? Om daar ferm aan toe te voegen: “Voor alle duidelijkheid: Erasmus Magazine was, is en blijft onafhankelijk, Staatssecretaris! En nu weer aan de slag met echte problemen, graag.”

Volgens onder andere Wieneke Gunneweg, hoofdredacteur van Erasmus Magazine, ziet haar collegevoorzitter de zaken wat te zonnig in. “Van mijn collega-hoofdredacteuren in den lande hoor ik helaas geregeld dat zij met wat minder liberale bestuurders te maken hebben en geregeld hun onafhankelijkheid en bestaansrecht moeten bevechten.”

Van der Meer Mohr antwoordt: “Onafhankelijke geesten laten zich niet inperken, dat geldt voor wetenschappers maar evenzeer voor journalisten. Op de EUR koesteren we dat, en volgens mij onderschrijft de hele VSNU dat standpunt, of ben ik nu gewoon naïef?”

“De vraag stellen is hem beantwoorden!”, reageert een lezer. Ook anderen noemen voorbeelden waar de persvrijheid in het geding is. De Rotterdamse collegevoorzitter komt tot de slotsom dat het “hier en daar wel een issue” is. “Dus laat ons samen de barricades op gaan voor het vrije woord.” Een oproep om een open brief te schrijven in een landelijk dagblad wijst ze overigens van de hand. “Ik werk liever via de VSNU.”

29 januari 2015 11.11

​Dekker zet landelijke rekentoets door

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs trekt zich weinig aan van de felle kritiek op de verplichte rekentoets in voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. Behalve de VVD steunen ook de PvdA en de PVV zijn plannen.
29 januari 2015 09.13

Ambassadeurs strijken neer in TU-aula

Ambassadeurs strijken neer in TU-aula Ambassadeurs in het buitenland zijn deze week terug in Nederland voor hun jaarlijkse conferentie. Gisteren waren zo’n 140 van hen in de TU-aula om uitleg te krijgen over de visie van hogescholen en universiteiten op internationalisering.

28 januari 2015 16.13

Gymleraren gepasseerd in plannen voor bewegingsonderwijs

​Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs stelt negen miljoen euro beschikbaar voor nascholing van juffen en meesters die gymles geven. Leraren lichamelijke opvoeding zijn er niet blij mee. “Bewegingsonderwijs is niet iets dat je ...
28 januari 2015 12.25

Radboud UMC moet ontslagen hoogleraar vier ton betalen

Het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen moet een voormalig hoogleraar en afdelingshoofd een afkoopsom betalen van vier ton. Dat heeft de hoogste rechter bevestigd.

28 januari 2015 12.22

Nog geen einde aan nep-universiteiten

Er komt voorlopig nog geen wet om nep-universiteiten en fop-hogescholen te bestrijden. Minister Bussemaker broedt nog even op haar wetsvoorstel.
28 januari 2015 12.20

Nederland en Vlaanderen sluiten ‘damesakkoord’

Nederland en Vlaanderen gaan elkaar beter op de hoogte houden van veranderingen in het hoger onderwijs. Dat willen minister Jet Bussemaker van Onderwijs een haar Vlaamse collega Hilde Crevits vastleggen in een ‘damesakkoord’.