Eerste wo-master op hogeschool

NHTV in Breda gaat als eerste hogeschool een universitaire masteropleiding aanbieden. Maar volgens de huidige regels kan ze geen aanspraak maken op het bijbehorende onderzoeksgeld, tenzij ze zich omvormt tot universiteit.

De instelling wil de masteropleiding vrijetijdswetenschappen uiterlijk per 1 september 2013 overnemen van de Universiteit van Tilburg, die de opleiding niet meer bij haar profiel vindt passen. Als het meezit kan de master vrijetijdswetenschappen zelfs al in 2012 in Breda van start, verwacht collegevoorzitter Hans Uijterwijk van de NHTV. “We gaan nog kijken op welke punten de opleiding geactualiseerd moet worden. Bovendien moet de master vrijetijdwetenschappen in 2013 opnieuw worden geaccrediteerd.”

De NHTV biedt al twee academische bacheloropleidingen aan: ‘international leisure sciences’ en ‘science tourism’. Waarom nu ook een universitaire masteropleiding?
“Als je in het buitenland wilt meetellen, is het essentieel om ook universitair onderwijs aan te bieden. Onze buitenlandse partners zijn vrijwel allemaal universiteiten. Bovendien kunnen we in een leemte voorzien; aan Nederlandse universiteiten bestaat op het gebied van vrijetijd geen vergelijkbaar aanbod.”

Wil de NHTV op termijn niet gewoon een universiteit worden?
“Nee. Ons streven is om uit te groeien tot een opleidings- en onderzoekscentrum op hbo- én wo-niveau. Het voordeel dat universiteiten nu hebben, is dat alleen zij aanspraak kunnen maken op wetenschappelijke onderzoeksgelden en hoogleraren mogen aanstellen. Daarnaast hebben wij als hogeschool geen promotierecht.

Wij willen geen universiteit worden, maar ik vind wel dat er op een aantal terreinen gelijkschakeling moet plaatsvinden met universiteiten. Het is natuurlijk gek dat wij voor accreditatie aan dezelfde criteria moeten voldoen als andere wo-opleidingen, maar dat we geen aanspraak kunnen maken op onderzoeksbekostiging. Zo worden we haast gedwongen om universiteit te worden, al willen we dat helemaal niet. De staatssecretaris zal daar iets aan moeten doen.

Hoe gaat u de problemen omzeilen?
“De opleiding gaat volledig naar de NHTV, maar de hoogleraren behouden een kleine aanstelling in Tilburg, zodat zij hun titel behouden en promovendi kunnen begeleiden. Ook wij hebben al jaren professoren in dienst, die een zelfde aanstelling hebben.”

Staatssecretaris Zijlstra wil het onderscheid in titulatuur opheffen, maar de titel ‘universiteit’ juist gaan beschermen. Wat betekent dat voor studenten van de NHTV?
“Onze studenten zullen inderdaad een wo-bachelorgraad krijgen, uitgereikt door een hbo-instelling. Daarmee zijn we weliswaar opgeschoven in de goede richting, maar zitten we nog steeds in een achterstandspositie ten opzichte van buitenlandse instellingen. Dat is te meer scheef als u bedenkt dat wij afscheid hebben genomen van buitenlandse universitaire partners omdat onze hbo-diploma’s een hoger niveau hadden dan hun universitaire diploma’s.

Voor onze internationale uitstraling is het van belang dat wij ook universitaire diploma’s kunnen uitreiken. Het liefst zouden wij hbo-diploma’s uitreiken van NHTV university of applied sciences en academische diploma’s van NHTV university.”

Hebben studenten niet liever een graad van een ‘echte’ universiteit?
“Het diploma dat wij gaan uitreiken aan masterstudenten is in principe hetzelfde waard als het diploma dat de Universiteit van Tilburg nu uitreikt. De NHTV is bovendien de grootste en oudste instelling in Europa op het gebied van toerisme en vrijetijd. Wij hebben een docentenkorps met veel gepromoveerden, we hebben veel buitenlandse contacten, bieden veel minoren aan. Dat vinden veel studenten belangrijker.

Bovendien is er nog een ander voordeel. Studenten kunnen zich bij ons beter oriënteren. In het eerste jaar is het relatief gemakkelijk om te switchen van een hbo-bacheloropleiding naar een wo-bachelor en andersom. En dat gebeurt ieder jaar wel een paar keer. Daardoor is onze studie-uitval relatief laag.”

18 september 2014 12.45

Krijgt Groningse rector magnificus kwakzalversprijs?

De Vereniging tegen kwakzalverij heeft Elmer Sterken genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs. De rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen zou een kwakzalver hebben laten promoveren.
18 september 2014 12.42

Steeds meer studenten kunnen goed rondkomen

Studenten hebben over het algemeen minder geldzorgen dan tien jaar geleden. Toch heeft nog altijd zestien procent moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, blijkt uit de jaarlijkse Studentenmonitor.

18 september 2014 12.40

Wel/geen collegegeld in onafhankelijk Schotland

Donderdag 18 september stemmen de Schotten over de onafhankelijkheid van hun land. Mocht Schotland het Verenigd Koninkrijk inderdaad verlaten, wat gebeurt er dan met het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek?
18 september 2014 12.38

Nederlandse universiteiten versmaden klanten

Eén op de vijf buitenlandse studenten krijgt geen antwoord op een vraag over een Engelstalige opleiding aan een Nederlandse universiteit, blijkt uit een wereldwijd onderzoek met mystery shoppers.

18 september 2014 11.54

‘Waterlab weer toekomstbestendig’

‘Waterlab weer toekomstbestendig’ Na een ingrijpende verbouwing wordt het TU Waterlab op donderdag 18 september heropend. Directeur prof.dr.ir. Wim Uijttewaal vindt de ‘indikkingsoperatie’ van Stevin III geslaagd.
18 september 2014 11.26

Nederlandse literatuur in 35 talen

Nederlandse literatuur in 35 talen ‘De dochter’ van Jessica Durlacher in het Chinees of ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch in het Italiaans. Vanaf 1 oktober zijn 120 vertaalde boeken van Nederlandse schrijvers te lezen in de TU Delft Library.