Eerste Kamer wacht op antwoord

De Eerste Kamer wil dat staatssecretaris Zijlstra vaart maakt met een regeling voor deeltijdstudenten, zodat die niet onevenredig hard worden getroffen door de langstudeerboete.

Het was een heikel punt tijdens de debatten over de langstudeermaatregel in de Eerste en Tweede Kamer. Veel deeltijdopleidingen zijn uitgesmeerd over meerdere jaren, waardoor studenten vaker met een langstudeerboete  zullen worden geconfronteerd. Staatssecretaris Zijlstra vindt dat deeltijdstudenten dan maar net snel moeten studeren als voltijders.

Maar dat kan volgens de senatoren alleen als het niveau van de opleidingen wordt verlaagd of als ze meer vrijstellingen gaan geven. Zo niet, dan schaft Zijlstra eigenlijk de deeltijdstudie af, schrijft de Eerste Kamer in een brief. Het kenmerk van een deeltijdstudie is juist dat die gecombineerd kan worden met een baan of een gezin. De Eerste Kamer wil daarom dat Zijlstra vóór 1 september 2012 een regeling treft voor deeltijders.

In december liet deze weten dat hij pas in maart zal terugkomen op de situatie van deeltijdstudenten. Hij wil een rapport van de Sociaal-Economische Raad over ‘leven lang leren’ afwachten.

Maar daar nemen de senatoren geen genoegen mee. Ze willen een “eigenstandige reactie” van Zijlstra, en niet alleen de “brede verkenning” die naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Ze willen ook niet wachten tot maart en ze willen weten of de bewindsman al heeft overlegd  met de sector.

Zijlstra is bang dat deeltijdstudies door langstudeerders zullen worden gebruikt als vluchtroute. Op die manier zouden ze langer over hun studie kunnen doen zonder daarvoor drieduizend euro extra te moeten betalen.

30 oktober 2014 13.24

'Geschoffeerd' door haast leenstelselcoalitie

Pissed off, is Carola Schouten van de ChristenUnie. Net als de andere partijen die tegen het leenstelsel zijn, is ze boos dat het wetsvoorstel waarschijnlijk begin volgende week al plenair wordt behandeld.
30 oktober 2014 11.46

Vragen leenstelsel in recordtijd beantwoord

In één nacht tijd heeft het ministerie van Onderwijs een nieuw spervuur aan vragen over het leenstelsel beantwoord. Niets staat een snelle behandeling van het ‘wetsvoorstel studievoorschot’ nog in de weg.

30 oktober 2014 10.28

'It's not over Jet'

'It's not over Jet' Leden van de Nijmeegse Studentenbond AKKU hebben vanochtend een spandoek van 240 vierkante meter aan de Waalbrug in Nijmegen gehangen. Volgens voorzitter Floor Albers van der Linden vergist minister Jet Bussemaker zich als ze denkt dat het ...
30 oktober 2014 10.25

Doorwaakte nacht op ministerie OCW

De partijen die tegen het leenstelsel zijn, hebben gistermiddag 61 pagina’s aan vragen ingeleverd bij onderwijsminister Bussemaker. Op het ministerie is hard doorgewerkt om alle vragen vandaag te kunnen beantwoorden.

29 oktober 2014 13.56

Bataafsch Genootschap lauwert Vilsmeier

Bataafsch Genootschap lauwert Vilsmeier Burgemeester Aboutaleb zal namens het Bataafsch Genootschap op 31 oktober een onderscheiding uitreiken aan Stefan Vilsmeier, de oprichter van het Duitse bedrijf Brainlab.
29 oktober 2014 11.46

Kabinet wil hogere rente op studieschuld

Een tegenvaller voor studenten: een rekensom leert dat ze duizenden euro’s meer moeten betalen voor hun studieschuld als het kabinet inderdaad voor een hogere rente kiest.