DUO-controle: veertig procent fraudeurs gepakt

Vier op de tien studenten vielen vorig jaar door de mand bij fraudecontroles van DUO. Sinds 1 januari kunnen studenten die onterecht een uitwonendenbeurs ontvangen een boete krijgen en hun studiefinanciering kwijtraken.

Tweeduizend studenten kregen vorig jaar controleurs over de vloer. Ze waren door DUO uitgekozen op basis van een ‘risicoprofiel’. Het gaat om studenten die opvallend dicht bij hun ouders wonen, of juist ver van hun onderwijsinstelling terwijl hun ouders dichterbij wonen.

En die selectiemethode werkt, schrijft staatssecretaris Zijlstra aan de Tweede Kamer. Bij 39 procent van de studenten blijkt niets aan de hand, maar bij 41 procent is sprake van fraude. Bij de andere twintig procent klopte het adres in de gemeentelijke basisadministratie niet, al woonden deze studenten niet stiekem bij hun ouders. Deze laatste groep kan sinds 1 januari toch een boete verwachten, schrijft de staatssecretaris.

Het adres dat studenten opgeven bij de gemeente móet kloppen, anders hebben ze geen recht op een uitwonendenbeurs. Ook wie zich niet kan of mag inschrijven heeft dus pech gehad.

Die boetes kunnen flink in de papieren lopen. Studenten die betrapt worden moeten niet alleen het bedrag terugbetalen dat ze te veel hebben gekregen, maar ook nog eens de helft daarvan als boete.

Een student die één jaar fraudeert krijgt ongeveer tweeduizend euro te veel. Wordt hij betrapt, dan moet hij dus drieduizend euro terugbetalen aan DUO. Wie opnieuw in de fout gaat, moet dubbel terugbetalen, verliest het recht op studiefinanciering en riskeert strafrechtelijke vervolging.

Het is de bedoeling dat dit jaar drieduizend controles worden gedaan. In 2013 moeten het er zelfs vierduizend worden. Op dit moment beantwoorden zo’n 75 duizend studenten aan het risicoprofiel van DUO. Van hen zouden er twintig- tot 25 duizend sjoemelen met de basisbeurs, schrijft Zijlstra.

De controles zijn niet goedkoop. Ze kosten zo’n 2,75 miljoen euro per jaar. Maar Zijlstra verwacht dat hij dat ruim terugverdient. Op termijn zouden de maatregelen 9 miljoen euro moeten opleveren. Onder meer doordat minder studenten zullen frauderen, uit angst gepakt te worden. Fraude met de uitwonendenbeurs kost de belastingbetaler naar schatting veertig tot 55 miljoen euro per jaar.

Eind februari zijn de eerste vijfenvijftig boetes uitgedeeld.

18 december 2014 22.05

Lager BSA voor topsporters

Sporten op topniveau en tegelijk studeren aan de TU. Er zijn tientallen studenten, voornamelijk roeiers, die dat doen. Met een nieuw topsportbeleid wil de universiteit hen helpen om beide te combineren.
18 december 2014 15.59

Studentenraad bezorgd over toekomst RAS

Een fulltime bestuursjaar gaat een student drieduizend euro meer kosten met de invoering van het leenstelsel, stelt de studentenraad. Ze dringt er bij het college van bestuur op aan uitgaven aan de regeling afstudeersteun (RAS) minimaal ...

18 december 2014 14.58

Ophokuren in het hoger onderwijs

Universiteiten en hogescholen moeten meer contacturen roosteren. Maar als die extra uren bestaan uit films kijken, hebben ze weinig om het lijf. “Je merkt dat de opleiding uren aan het opvullen is”, klagen studenten.
18 december 2014 14.55

Twijfels over onafhankelijkheid examencommissie

Waar kun je terecht als je je tentamencijfer te laag vindt, als je vrijstellingen wilt krijgen of als je overhoop ligt met je stagebegeleider? Bij de examencommissie. Maar studenten twijfelen aan de onafhankelijkheid.

18 december 2014 13.19

Zweedse schreeuwrage waait over naar Amsterdam

De Amsterdamse politie is gisteravond uitgerukt naar de studentenflats van Uilenstede. Er was een enorm geschreeuw gehoord. Het bleken studenten die een nieuwe manier hebben gevonden om van hun tentamenstress af te komen.
18 december 2014 12.01

Italiaanse in het veen

“Veen is een fascinerend materiaal. Het lijkt op sneeuw.” Professor Cristina Jommi vertelde over haar onderzoek naar de Nederlandse bodem tijdens haar intreerede op 17 december.