Delftse orthopeden gaan 3D

Orthopeden van het Reinier de Graaf Gasthuis zijn de eersten die vanaf vandaag gebruik maken van driedimensionale beelden voor een beter beeld van gewrichtsklachten . De software wordt geleverd door TU-spinoff Clinical Graphics.

Een been bewegen met je muis - Beeld: Clinical Graphics

Ook voor ervaren orthopedisch chirurgen kan het nog lastig zijn om op rontgenfoto’s te zien waarom een patiënt pijnklachten heeft in heup of schouder. Laat staan dat duidelijk is wat er bij een operatie zou moeten gebeuren.

Alweer zeven jaar geleden ontwikkelde dr.ir. Peter Krekel daarom tijdens zijn afstuderen computer graphics die een driedimensionale reconstructie van het gewricht maakt op basis van CT-scans. Vorig jaar promoveerde hij op hetzelfde onderwerp en won zijn bedrijf Clinical Graphics de Philips Innovation Award.

Met de software van Clinical Graphics kan een gebruiker het bot en het gewricht ten opzichte van elkaar bewegen waardoor duidelijk wordt wat er wringt. Ook berekent de programmatuur de bewegingsvrijheid van protheses. (Delta, 6 april 2011).

“Met de bewegende 3D-beelden kan je goed zien of de klachten van een patiënt worden veroorzaakt door de vorm van het gewricht”, zegt orthopedisch chirurg Rolf Bloem van het Reinier de Graaf Gasthuis op de TU-site. “Je weet dan ook meteen waar je moet zijn tijdens de operatie. Bijkomend voordeel is dat door de bewegende beelden patiënten ook goed begrijpen wat er met hun heup aan de hand is en wat een operatie voor hen kan betekenen.”

TU-alumnus Krekel is opgetogen over zijn eerste klant: “Het is fantastisch om te zien dat het onderzoek nu écht gebruikt wordt om patiënten beter te behandelen.” Krekel wil zijn techniek nu verder ontwikkelen voor schouder- en knieoperaties.

30 oktober 2014 13.24

'Geschoffeerd' door haast leenstelselcoalitie

Pissed off, is Carola Schouten van de ChristenUnie. Net als de andere partijen die tegen het leenstelsel zijn, is ze boos dat het wetsvoorstel waarschijnlijk begin volgende week al plenair wordt behandeld.
30 oktober 2014 11.46

Vragen leenstelsel in recordtijd beantwoord

In één nacht tijd heeft het ministerie van Onderwijs een nieuw spervuur aan vragen over het leenstelsel beantwoord. Niets staat een snelle behandeling van het ‘wetsvoorstel studievoorschot’ nog in de weg.

30 oktober 2014 10.28

'It's not over Jet'

'It's not over Jet' Leden van de Nijmeegse Studentenbond AKKU hebben vanochtend een spandoek van 240 vierkante meter aan de Waalbrug in Nijmegen gehangen. Volgens voorzitter Floor Albers van der Linden vergist minister Jet Bussemaker zich als ze denkt dat het ...
30 oktober 2014 10.25

Doorwaakte nacht op ministerie OCW

De partijen die tegen het leenstelsel zijn, hebben gistermiddag 61 pagina’s aan vragen ingeleverd bij onderwijsminister Bussemaker. Op het ministerie is hard doorgewerkt om alle vragen vandaag te kunnen beantwoorden.

29 oktober 2014 13.56

Bataafsch Genootschap lauwert Vilsmeier

Bataafsch Genootschap lauwert Vilsmeier Burgemeester Aboutaleb zal namens het Bataafsch Genootschap op 31 oktober een onderscheiding uitreiken aan Stefan Vilsmeier, de oprichter van het Duitse bedrijf Brainlab.
29 oktober 2014 11.46

Kabinet wil hogere rente op studieschuld

Een tegenvaller voor studenten: een rekensom leert dat ze duizenden euro’s meer moeten betalen voor hun studieschuld als het kabinet inderdaad voor een hogere rente kiest.