Deeltijdstudies: nog geen duidelijkheid over ‘Halbes hobby’s’

Staatssecretaris Zijlstra brandt zich nog niet aan de vraag welke deeltijdstudies hij ‘nuttig’ genoeg vindt voor een beurs. Hij neemt anderhalf jaar de tijd voor de inrichting van een nieuw deeltijdstelsel. De Tweede Kamer wacht af.

Eind maart maakte Zijlstra bekend dat hij vanaf 2017 hogescholen en universiteiten niet langer rechtstreeks geld wil geven voor deeltijdstudies. In plaats daarvan wil hij studenten die een maatschappelijk belangrijke studie doen een beurs geven die ze kunnen besteden aan een deeltijdstudie bij zowel private als publieke instellingen. Studenten aan opleidingen in het onderwijs, de zorg of één van de economische topsectoren zouden in aanmerking komen voor zulke ‘vouchers’.

Gaat de staatssecretaris zelf bepalen welke studies relevant zijn? En worden dan alleen nog “Halbes Hobby’s” bekostigd, wilde SP-kamerlid Jasper van Dijk weten. Hij vindt het niet eerlijk als deeltijders die liever een andere studie doen, zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Maar volgens Zijlstra loopt het allemaal zo’n vaart niet. Hij gaat niet in zijn eentje bepalen voor welke studies er beurzen komen en voor welke niet. Wiens hulp hij gaat inroepen, weet hij nog niet. De echte uitwerking van zijn voorstel komt pas eind 2013. Tot die tijd gaat hij om de tafel met onder meer de universiteiten en hogescholen, al betekent dit niet dat hij precies gaat doen wat zij willen.

Zijlstra merkte nog op dat hij de tegenstand vanuit de bekostigde instellingen niet zo goed begrijpt. Als zij gewoon goed deeltijdonderwijs blijven aanbieden, hoeven ze niet bang te zijn voor de concurrentie met private aanbieders.

De staatssecretaris bevestigde vragen van onder meer D66 en GroenLinks of hij afstapt van het idee dat iedere Nederlander één bachelor- en één masteropleiding kan volgen tegen het lage collegegeldtarief. Dat klopt inderdaad, zei Zijlstra. Dat principe gaat straks alleen nog op voor het voltijdonderwijs.

Echt moeilijk maakten de kamerleden het de bewindsman niet. Ze wachten zijn plannen af. Wel hadden ze nog wat vragen over huidige deeltijdstudenten die een langstudeerboete krijgen. Vorige week maakte Zijlstra al bekend dat hij tot 2017 jaarlijks tien miljoen euro ter beschikking stelt om hen te compenseren.

Hij moet daarvoor nog wel even een wetswijziging doorvoeren zodat ook deeltijdstudenten aanspraak kunnen maken uit het geld van de zogenaamde ‘profileringsfondsen’ van instellingen. Ook zal hij kijken of tien miljoen per jaar wel genoeg is. “Studenten mogen hier niet de dupe van worden”, aldus Zijlstra.

18 december 2014 22.05

Lager BSA voor topsporters

Sporten op topniveau en tegelijk studeren aan de TU. Er zijn tientallen studenten, voornamelijk roeiers, die dat doen. Met een nieuw topsportbeleid wil de universiteit hen helpen om beide te combineren.
18 december 2014 15.59

Studentenraad bezorgd over toekomst RAS

Een fulltime bestuursjaar gaat een student drieduizend euro meer kosten met de invoering van het leenstelsel, stelt de studentenraad. Ze dringt er bij het college van bestuur op aan uitgaven aan de regeling afstudeersteun (RAS) minimaal ...

18 december 2014 14.58

Ophokuren in het hoger onderwijs

Universiteiten en hogescholen moeten meer contacturen roosteren. Maar als die extra uren bestaan uit films kijken, hebben ze weinig om het lijf. “Je merkt dat de opleiding uren aan het opvullen is”, klagen studenten.
18 december 2014 14.55

Twijfels over onafhankelijkheid examencommissie

Waar kun je terecht als je je tentamencijfer te laag vindt, als je vrijstellingen wilt krijgen of als je overhoop ligt met je stagebegeleider? Bij de examencommissie. Maar studenten twijfelen aan de onafhankelijkheid.

18 december 2014 13.19

Zweedse schreeuwrage waait over naar Amsterdam

De Amsterdamse politie is gisteravond uitgerukt naar de studentenflats van Uilenstede. Er was een enorm geschreeuw gehoord. Het bleken studenten die een nieuwe manier hebben gevonden om van hun tentamenstress af te komen.
18 december 2014 12.01

Italiaanse in het veen

“Veen is een fascinerend materiaal. Het lijkt op sneeuw.” Professor Cristina Jommi vertelde over haar onderzoek naar de Nederlandse bodem tijdens haar intreerede op 17 december.