Deeltijdstudies: nog geen duidelijkheid over ‘Halbes hobby’s’

Staatssecretaris Zijlstra brandt zich nog niet aan de vraag welke deeltijdstudies hij ‘nuttig’ genoeg vindt voor een beurs. Hij neemt anderhalf jaar de tijd voor de inrichting van een nieuw deeltijdstelsel. De Tweede Kamer wacht af.

Eind maart maakte Zijlstra bekend dat hij vanaf 2017 hogescholen en universiteiten niet langer rechtstreeks geld wil geven voor deeltijdstudies. In plaats daarvan wil hij studenten die een maatschappelijk belangrijke studie doen een beurs geven die ze kunnen besteden aan een deeltijdstudie bij zowel private als publieke instellingen. Studenten aan opleidingen in het onderwijs, de zorg of één van de economische topsectoren zouden in aanmerking komen voor zulke ‘vouchers’.

Gaat de staatssecretaris zelf bepalen welke studies relevant zijn? En worden dan alleen nog “Halbes Hobby’s” bekostigd, wilde SP-kamerlid Jasper van Dijk weten. Hij vindt het niet eerlijk als deeltijders die liever een andere studie doen, zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Maar volgens Zijlstra loopt het allemaal zo’n vaart niet. Hij gaat niet in zijn eentje bepalen voor welke studies er beurzen komen en voor welke niet. Wiens hulp hij gaat inroepen, weet hij nog niet. De echte uitwerking van zijn voorstel komt pas eind 2013. Tot die tijd gaat hij om de tafel met onder meer de universiteiten en hogescholen, al betekent dit niet dat hij precies gaat doen wat zij willen.

Zijlstra merkte nog op dat hij de tegenstand vanuit de bekostigde instellingen niet zo goed begrijpt. Als zij gewoon goed deeltijdonderwijs blijven aanbieden, hoeven ze niet bang te zijn voor de concurrentie met private aanbieders.

De staatssecretaris bevestigde vragen van onder meer D66 en GroenLinks of hij afstapt van het idee dat iedere Nederlander één bachelor- en één masteropleiding kan volgen tegen het lage collegegeldtarief. Dat klopt inderdaad, zei Zijlstra. Dat principe gaat straks alleen nog op voor het voltijdonderwijs.

Echt moeilijk maakten de kamerleden het de bewindsman niet. Ze wachten zijn plannen af. Wel hadden ze nog wat vragen over huidige deeltijdstudenten die een langstudeerboete krijgen. Vorige week maakte Zijlstra al bekend dat hij tot 2017 jaarlijks tien miljoen euro ter beschikking stelt om hen te compenseren.

Hij moet daarvoor nog wel even een wetswijziging doorvoeren zodat ook deeltijdstudenten aanspraak kunnen maken uit het geld van de zogenaamde ‘profileringsfondsen’ van instellingen. Ook zal hij kijken of tien miljoen per jaar wel genoeg is. “Studenten mogen hier niet de dupe van worden”, aldus Zijlstra.

23 oktober 2014 08.59

Register voor ingenieurs in de maak

Er komt een speciaal keurmerk voor ingenieurs die hun vak bijhouden. Zij worden opgenomen in een register en mogen zich straks chartered engineer of incorporated engineer noemen.
23 oktober 2014 08.52

Tweede master goedkoper voor Utrechtse studenten

Studenten van de Universiteit Utrecht die direct na hun master beginnen aan een tweede masteropleiding bij diezelfde universiteit, hoeven niet langer het hoge instellingscollegegeld te betalen.

23 oktober 2014 08.50

Tweede Kamer opnieuw geïrriteerd over Universiteit Leiden

De PvdA in de Tweede Kamer betwijfelt of de Universiteit Leiden nog mee moet doen aan het experiment met een bindend studieadvies in het tweede jaar. Niet alle opleidingen zouden voldoen aan de eisen voor deelname.
22 oktober 2014 15.51

Kivi introduceert meerwaarde voor ingenieurs

Kivi introduceert meerwaarde voor ingenieurs Kivi voert internationaal erkende kwalificaties in voor ingenieurs die in hun vak werkzaam zijn en zich erin blijven bekwamen. De ingenieursvereniging volgt daarbij de Britse zustervereniging.

22 oktober 2014 13.52

Spelenderwijs door de spelonken van EWI

Spelenderwijs door de spelonken van EWI Als tiener wil je niet meer aan het handje genomen worden. Dat bleek wel tijdens de open dagen bij EWI.
21 oktober 2014 13.19

Waar studeer je voor een appel en een ei?

Nu de basisbeurs verdwijnt, wordt het wellicht interessant om over de grens te kijken. In Scandinavië is studeren gratis, in Duitsland en Italië stukken goedkoper. Dat scheelt toch al gauw zo’n tweeduizend euro per jaar.