Deeltijdstudies: nog geen duidelijkheid over ‘Halbes hobby’s’

Staatssecretaris Zijlstra brandt zich nog niet aan de vraag welke deeltijdstudies hij ‘nuttig’ genoeg vindt voor een beurs. Hij neemt anderhalf jaar de tijd voor de inrichting van een nieuw deeltijdstelsel. De Tweede Kamer wacht af.

Eind maart maakte Zijlstra bekend dat hij vanaf 2017 hogescholen en universiteiten niet langer rechtstreeks geld wil geven voor deeltijdstudies. In plaats daarvan wil hij studenten die een maatschappelijk belangrijke studie doen een beurs geven die ze kunnen besteden aan een deeltijdstudie bij zowel private als publieke instellingen. Studenten aan opleidingen in het onderwijs, de zorg of één van de economische topsectoren zouden in aanmerking komen voor zulke ‘vouchers’.

Gaat de staatssecretaris zelf bepalen welke studies relevant zijn? En worden dan alleen nog “Halbes Hobby’s” bekostigd, wilde SP-kamerlid Jasper van Dijk weten. Hij vindt het niet eerlijk als deeltijders die liever een andere studie doen, zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Maar volgens Zijlstra loopt het allemaal zo’n vaart niet. Hij gaat niet in zijn eentje bepalen voor welke studies er beurzen komen en voor welke niet. Wiens hulp hij gaat inroepen, weet hij nog niet. De echte uitwerking van zijn voorstel komt pas eind 2013. Tot die tijd gaat hij om de tafel met onder meer de universiteiten en hogescholen, al betekent dit niet dat hij precies gaat doen wat zij willen.

Zijlstra merkte nog op dat hij de tegenstand vanuit de bekostigde instellingen niet zo goed begrijpt. Als zij gewoon goed deeltijdonderwijs blijven aanbieden, hoeven ze niet bang te zijn voor de concurrentie met private aanbieders.

De staatssecretaris bevestigde vragen van onder meer D66 en GroenLinks of hij afstapt van het idee dat iedere Nederlander één bachelor- en één masteropleiding kan volgen tegen het lage collegegeldtarief. Dat klopt inderdaad, zei Zijlstra. Dat principe gaat straks alleen nog op voor het voltijdonderwijs.

Echt moeilijk maakten de kamerleden het de bewindsman niet. Ze wachten zijn plannen af. Wel hadden ze nog wat vragen over huidige deeltijdstudenten die een langstudeerboete krijgen. Vorige week maakte Zijlstra al bekend dat hij tot 2017 jaarlijks tien miljoen euro ter beschikking stelt om hen te compenseren.

Hij moet daarvoor nog wel even een wetswijziging doorvoeren zodat ook deeltijdstudenten aanspraak kunnen maken uit het geld van de zogenaamde ‘profileringsfondsen’ van instellingen. Ook zal hij kijken of tien miljoen per jaar wel genoeg is. “Studenten mogen hier niet de dupe van worden”, aldus Zijlstra.

24 november 2014 15.45

​Vlaams hoger onderwijs keurt zelf opleidingen

In Vlaanderen komt medio 2015 een einde aan de NVAO-keuring van afzonderlijke opleidingen in het hoger onderwijs. Hogescholen en universiteiten krijgen meer vrijheid.
24 november 2014 12.33

Akkoord over compensatie gratis ADSL

Akkoord over compensatie gratis ADSL TU-medewerkers krijgen vanaf januari 2015 een vergoeding van in totaal maximaal 47 euro per maand. Dat is het resultaat van onderhandelingen tussen de TU en de vakbonden. De vergoeding komt in plaats van onder meer gratis ADSL.

24 november 2014 11.15

​Student vermist na toets TU Delft

​Student vermist na toets TU Delft De Groningse student Erik Deenen, die een dag per week Bouwkundevakken aan de TU Delft volgt, wordt sinds donderdag vermist.
24 november 2014 06.47

​‘Studenten betalen straks meer voor gas en licht’

Als de minister niet ingrijpt, krijgen veel studenten een hogere energierekening, waarschuwen huisvesters. Wie een eigen voordeur heeft, moet ook zijn eigen gas en licht gaan regelen.

20 november 2014 15.34

​Akkoord met uitgever Springer over open access

Wetenschappers van Nederlandse universiteiten kunnen voortaan open access publiceren in tijdschriften van uitgeverij Springer. De VSNU verwacht dat er meer uitgeverijen volgen.
20 november 2014 12.36

​Londens studentenprotest eindigt in rellen

De Londense politie heeft gisteren elf mensen gearresteerd tijdens het studentenprotest tegen hoge collegegelden. De verder rustig verlopen demonstratie eindigde in rellen op Parliament Square.